Hos Familieiværksætterne er der tid til både at blive klædt på til tiden som nybagte forældre og at skabe netværk med andre familier. Foto: Horsens Kommune
Med øremærket barsel til fædre er der endnu mere brug for, at både mor og far bliver klædt på til tiden med en nyfødt. I grupperne Familieiværksætterne får førstegangsforældre masser af brugbar viden til at komme godt fra start med en nyfødt
Der venter masser af gode oplevelser i tiden med en nyfødt, men med titlen som nybagte forældre kan der også følge mange spørgsmål og bekymringer. Sundhedsplejen i Horsens Kommune tilbyder derfor alle førstegangsforældre at deltage i Familieiværksætterne, hvor der er fokus på, at både mor og far får masser af brugbar viden, gode redskaber og kompetencer til at tackle de situationer, man står i som nybagt familie. Derudover er målet at få skabt et netværk, hvor man kan dele stort og småt.
- Mødrene fylder jo naturligt en stor del af det at blive forældre, fordi det er dem, der er gravide, føder, osv. Men det er rigtig vigtigt for barnet, at der er en god relation til begge forældre. Med øremærket barsel til fædre er der yderligere behov for, at fædrene får lige så stor viden om barnet og i lige så høj grad bliver inddraget i det at blive forælder. Ligesom på mange andre områder arbejder vi i Familieiværksætterne med ligestilling i forældreskabet - hvilket også gælder, hvis familien består af to mødre, to fædre eller andet, forklarer Renata Sloth Carlsen, ledende sundhedsplejerske i Horsens Kommune.
Alle førstegangsforældre bliver ringet op af en medarbejder fra Sundhedsplejen, som fortæller om, hvad man kan få ud af at være med i Familieiværksætterne, så man har et godt grundlag for at beslutte sig for, om man vil deltage.
Både før og efter fødslen
I Familieiværksætterne arbejder sundhedsplejen med at give de nye forældre brugbar viden og god inspiration på de tidspunkter, det er relevant i forhold til barnet. Grupperne mødes to gange inden fødslen, hvor familierne lærer hinanden at kende og får bl.a. snakket om, hvordan det er at gå fra at være et par til at være familie, hvad barnet har brug for i den allerførste tid samt fødsel og amning.
Efter fødslerne bliver forældrene klædt på med viden om spædbarnet og i månederne derefter om mad, motorik, dagtilbud og barnets sprog, ligesom der er et oplæg fra en advokat om, hvad man skal være opmærksom på som ny familie.
Ud over viden fra sundhedsplejen er formålet med grupperne, at forældrene får et netværk og dermed nogen, de kan tale om - også om det, der kan være svært.
- Der er masser af gode oplevelser at snakke om, men det er også hårdt at blive forældre, og derfor er det vigtigt, at man har nogen at dele det med. Det er helt naturligt, at man kan blive ked af det eller føle sig utilstrækkelige, fordi det er en ny situation, man står i, og der er så mange ting, man skal prøve og lære for første gang. Det er vigtigt, at man har et netværk, som står ca. samme sted i livet, og vi oplever, at alle altid har noget at byde ind med, forklarer Renata Sloth Carlsen.
Et netværk for hele familien
En af de fædre, der for nylig har været med i Familieiværksætterne, er Søren Jensen, der for et halvt år siden blev far til datteren Alma.
- Igennem Familieiværksætterne har vi fået et netværk, som ikke kun er for mødrene, men for hele familien. At få et barn er en virkelig stor begivenhed i livet, og det har været dejligt at kunne spejle sig i andre, som er i samme situation. For os har det været guld værd at møde andre, som er i samme båd som os selv, fortæller Søren Jensen, der bor med sin familie i Hansted.
Selvom selve forløbet hos Familieiværksætterne nu er ovre, ses familien stadig med flere af de andre deltagere.
- Vi har fået et netværk, som varer ved, og jeg har f.eks. snakket med nogle af de andre fædre om, hvornår deres barsel ligger. Det er et godt udgangspunkt for, at vi kan blive ved med at bruge hinanden, og jeg er sikker på, at vi stadig kommer til at ses med flere af de andre familier og lave forskellige aktiviteter sammen, siger Søren Jensen.
Når sundhedsplejen laver nye grupper, bliver der taget højde for terminsdato og i hvilket område, forældrene bor, så grupperne bliver dannet så lokalt som muligt.
På www.horsens.dk/sundhedsplejen kan man læse mere om Familieiværksætterne.