Henrik Kjær, bagermester Kagehuset Hovedgård
Henrik Kjær blev født i Sønderborg 16. november 1977, hans forældre havde en købmandsforretning i byen. Det tog hårdt på 6-årige Henrik da forældrene blev skilt – Henrik blev boende hos sin mor. Ungdommen i Sønderborg blev brugt på fodbold, og rigtig meget på svømning og udspring. Efter at have været på efterskole i Esbjerg og Rinkenæs kom han som 15-årig i lære hos Schacks Bageri i Sønderborg. Henrik Kjær fortæller om sin ungdomsår hvor han allerede havde sat sig et stort mål:
- Jeg brugte masser af tid på styrketræning fordi jeg ville være soldat i Dronningens Livregiment. Ikke for at få store bøffer, men for at opnå kondition og udholdenhed, som ville blive nødvendig i militæret. Som jeg blev ældre tog arbejde og familien tiden fra sporten, så det blev mindre og mindre… men nu er jeg begyndt at spille oldboys fodbold.
Det lå ikke i kortene at blive bager
Det var en ung Henrik, der ligesom så mange andre unge i 9. klasse, ikke viste hvad han skulle lave når han blev stor.
- Det var ikke fordi jeg bare skulle være bager, for jeg vidste ikke hvad jeg ville. Det var bare et arbejde til at begynde med, men jeg forelskede mig stille og roligt i faget – og i alle de muligheder der lå i det, fortæller han glad og øjnene smiler.
Henrik Kjær blev udlært som bager i januar 1998 med det største gennemsnit det år, på 11,67 og fik bronze ved sin svendeprøve, hvilke automatisk betød at han var selvskrevet kandidat til regionsmesterskaberne indenfor faget. Her fik Henrik en anden plads og gik videre til Danmarksmesterskaberne hvor det rakte til en fjerdeplads. Selvom Henriks læremester var af den gamle skole og en smule hård ved lærlingene, fik Henrik en masse erfaring med sig og beretter:
- Min mester, Niels, var gammel og meget hård, men han havde masser af holdninger til kvaliteten af arbejdet og han havde masser af historier. Det var maden og historierne som bandt det hele sammen… det fascinerede mig.
Møder Mette på teknisk skole
Under sin læretid gik Henrik på teknisk skole i Tønder og her mødte han Mette, sin nuværende hustru, for første gang. De fandt hurtig ud af, at der var amoriner i luften og kort tid efter flyttede de sammen.
- Jeg ventede på at Mette blev udlært og drømte om at tage til USA… ja, om at komme ud i verden. Mette har det stik modsat af mig og vil gerne være hjemme. Så det endte med et kompromis, om at vi tog til Norge. Det skulle bare være for en kort periode, som blev til tre år.
Parret boede i Grimstad hvor Mette fødte deres første søn Mathias. Men savnet om at komme hjem til Danmark blev for stort, og familie og venner træk dem hjem til Danmark. Beslutningen var svær for dem, da de var faldet godt til i Broderlandet.
Ville være professionel soldat
Efter han var udlært begyndte han som svend hos Føtex i Sønderborg som nattebager og havde samtidig meldt sig frivilligt til Dronningens Livregiment i Ålborg.
- Jeg var sikker på at militæret var den vej jeg skulle gå og jeg kom ind, og mødte op på kasernen i Ålborg. Jeg var opsat på at blive patruljemand da jeg elsker naturen og er ret god til at læse kort. Desværre fandt man ud af, at jeg har gigt i kroppen og jeg kunne ikke klare det fysisk.
Henrik vendte tilbage til Føtex i Sønderborg og kom efter et stykke tid til at arbejde for en mester som hed Kalle som havde overtaget efter Henriks læremester og han fortæller om hvordan han lærte en masse om at bage rugbrød:
- Kalle var god til at lave rugbrød… han var rigtig god og han lærte mig en masser ting, om blandt andet surdej som i dag fylder meget i vores produktion i bageriet. Så mange tak til Kalle.
Vestergade 17, Hovedgård
Hjemvendt fra Norge blev Henrik Kjær bagermester i SuperBrugsen Sønderborg. Samtidig blev han også konstitueret mester i Kvickly Sønderborg. Det var Henriks plan at starte et drive-in-bageri i fødebyen og han havde købt en byggegrund til formålet. På dette tidspunkt kom deres anden søn Patrick til verden.
- Helt tilfældigt fandt vi et bageri i Hovedgård på Vestergade 17, nu havde jeg ikke noget at bruge byggegrunden til og solgte den igen. Bageriet var en god forretning og havde også bageren i Gedved tilknyttet. Det var en god tid, for forretningen lå lige overfor seminariet i Gedved, som leverede masser af kunder til butikken, fortæller han entusiastisk.
Det var oprindeligt Henrik og Mettes plan at de kun skulle være i Hovedgård en overgang og senere tage tilbage til Sønderborg og starte nyt bageri – men som bekendt gik det ikke efter planen.
Hovedgård blev til hjemmebane
- Børnene begyndte i skolen og Mette og jeg faldt til i Hovedgård, vi fik nye kammerater og venner og nu holder jeg meget af Hovedgård og omegn. Det er et fedt sted at bo, konstaterer Henrik Kjær.
Nu gik det stærkt og Henrik overtog Sega’s bageri i Østbirk, og efter 3 – 4 år åbnede han bagerbutik i Egebjerg. Det var en tid med fuld fart på, og i 2012 byggede Henrik og Mette nyt bageri i Hovedgård og året efter åbnede de bagerbutik i Stensballe, i SuperBrugsens lokaler, som de første i Danmark.
Inderst inde er der en blød mand
Henrik Kjær ved at han kan virke som en hård mand på nogen. Men grunden er at han sætter sine kunder i centrum og ikke vil skuffe dem:
- Det kan skyldes at jeg mener, at kunden altid har ret og vi må ikke sige nej eller skuffe dem, sådan er reglerne. Jeg bliver gal hvis man snyder mig i bageriet, fordi så snyder man kunderne og er uærlig. Så er det jeg bliver sur og kan virke hård. Jeg er en følsom mand indeni men får det ikke altid vist udadtil, understreger Henrik Kjær.
Ærlighed betyder alt
Henrik kræver ærlighed i opførsel fra andre, overfor kunderne og i brugen af råvarer i bageriet og han uddyber:
- Jeg er lokal bager og vi anvender lokale råvarer. Alt hvad vi laver, er lavet fra bunden af. Vi bruger ærlige lokale råvarer som skal behandles med respekt for at få det bedste ud af dem. Hvis vi laver noget forkert, skal vi være ærlige og lave det om. Det er faktisk meget enkelt og meget kompliceret, griner han.
Fik øje på børns glæde ved at bage
- Da børnene gik i de små klasser, havde vi deres klassekammerater med inde og bage i det gamle bageri og jeg så hvilken glæde det gav dem. Det gav Mette og mig idéen med at lave julebagninger for børn, og det er blevet en kæmpe succes kan vi se. Det var lidt kaotisk i begyndelsen med 30 – 40 børn i bageriet, men nu er det blevet mere roligt selvom vi har endnu flere børn i bageriet. Vi mærker tydeligt glæden og taknemmeligheden fra forældre og børn… tag nu når jeg henter børn på skolen og en flok af de yngste styrter hen for at kramme en… det er bare så fedt!
Henrik og Mette holder også meget af deres brunch-arrangementer hvor de viser hvad rigtig mad er. Det er ikke bare at åbne en pakke hamburgerryg og en langtidsholdbar pakke rugbrød. De serverer en brunch hvor alt er lavet fra bunden af, det kan de rigtig godt lide at lave og give smagsprøver på.
- Det giver os bare så meget igen, når fru Nielsen giver mig et kram og siger tak for det vi gør, det kan ikke gøres op i penge. Vi føler folk værdsætter det vi laver og giver os en fed belønning. Ja, det er hårdt op til og mens det står på, at lave disse arrangementer, men bagefter er det fedt, forklarer Henrik Kjær.
Tårnhøje ambitioner
Henrik Kjær sætter meget høje krav til sig selv og de medarbejdere som han ansætter og derfor har det nogle gange været svært at finde de rigtige medarbejdere. Men nu søger folk uopfordret job hos Kagehuset fordi de hører om hvor dygtige man er.
- Jeg er meget nysgerrig og søger hele tiden nye udfordringer i mit fag og når jeg laver mad hjemme, så skal jeg prøve noget nyt og giver mig selv nye udfordringer. For mig kan det ikke blive godt nok. Jeg stræber efter at blive bedre hele tiden. Hvis jeg laver noget, så tænker jeg bagefter hvordan kan jeg gøre det bedre? Man skal også turde at gøre tingene anderledes… vi har lanceret en rund hindbærsnitte, selvom forventningen er at den skal være aflang. Det smarte ved den runde er at den er mere sprød og at man ikke får glasur på fingrene når man spiser den, siger bagermester Henrik Kjær.
Henrik Kjær oplevede lidt det samme da bageriet langsomt gik over til at bruge surdej i deres rugbrød, at kunderne synes at brødet smagte mere sure… eller at kunderne synes småkagerne smagte mærkeligt da man udskiftede margarinen i kagerne med smør. Nu har kunderne vænnet sig til smagen af kvalitet og Henrik Kjær fortsætter:
- Vi vil gerne levere det perfekte resultat hver gang og det kræver meget af os. Hvis Mette skal lave en bryllupskage, som vi laver mange af, kan hun nogle gange komme i bageriet om aftenen og lave det hele om igen, fordi hun ikke var tilfreds med det hun lavede første gang.
Henrik Kjær ved godt at hans ambitioner gør at det kan være svært at få alle med op på det høje niveau på en gang og han fortæller:
- Problemet med at stræbe højt og selv gå de ekstra trin op ad stigen er, at jeg har 20 bagere i bageriet som jeg også skal have med mig op og det kræver tålmodighed og en indsats fra mig, at få alle med. Derfor skal vi være god til at uddanne vores folk.
Fremtiden er børnene
Henrik ved at han har brugt meget tid på at etablere sin forretning og dyrke sin store passion. Det er gået ud over børnene til tider. Men nu hvor tingene kører bruger han mere tid på at være sammen med sine sønner. Det er vigtigt for mig at gå på arbejde og yde mit bedste, men uden at det går ud over børnene.
Corona-tiden gav os en hård opbremsning i omsætningen og arbejdsopgaverne, og det har givet mig tid til at trække vejret og tænke over tingene. Jeg har stadig masser af energi og er ikke klar til at arbejde for en anden bager eller til at stoppe i faget, for det elsker jeg, men jeg vil gerne gå lidt ned i tid for jeg har haft mange timers arbejde hver uge. Jeg ved ikke hvor længe jeg bliver ved med at være bagermester, det vil tiden vise.
Kildall