Anne Louise Krogh i Østbirk kirke. (Foto: Jørn Kildall)
I Østbirk kirke har vi fanget en samtale med Anne Louise Krogh, den musikalske bagmand til Himmelske Rytmer - et firårigt musikprojekt i kirkerne i Horsens Provsti.
Tekst og fotos Jørn Kildall
Fra idé til virkelighed: Begyndelsen af Himmelske Rytmer
Projektet Himmelske Rytmer blev født i provstiet, hvor en pulje på en million kroner blev sat sammen. Alle menighedsrådene bidrog, efter en bestemt fordelingsnøgle. Anne Louise fortæller, at ideen om at nå ud til børn i alderen 9-13 år, som ellers ville være mellem minikonfirmander og konfirmander, var central i dette projekt. Projektet havde en særlig fokus på rytmisk musik og nyskabelse inden for det musikalske sprog i kirken.
Anne Louise blev ansat i september 2019 og det blev startskuddet på en bemærkelsesværdig rejse.
Mindeværdige øjeblikke: Den musikalske rejse
Siden projektets begyndelse har Himmelske Rytmer taget Anne Louise og holdet bag fra ingenting til et veludviklet koncept, der kan tages i brug af andre med en kirkelig interesse eller musikalske evner inden for rytmiske genrer. Nogle af de mest mindeværdige oplevelser inkluderer både store og små øjeblikke - fra at se Lone Buhl fylde Østbirk kirke med omkring 50-60 børn, til mere intime samtaler med børn, der takket være projektet har fået en dybere forståelse for kirken og troen.
Udfordringer og overvindelser: Vejen fremad
Trods projektets succes, har Himmelske Rytmer ikke været uden udfordringer. Den største har været at finde børn, der selv vælger at deltage, og at engagere deres forældre til at forstå, at kirken kan være et sjovt og hyggeligt sted.
En anden stor udfordring har været at finde en musikalsk indpakning, der både passer ind i kirkens traditionelle musikalske sprog, men også bringer noget nyt og friskt til bordet. Alt dette, mens man også respekterer kvaliteten af rytmisk musik.
Som løsning på disse udfordringer, har projektet arbejdet hårdt for at etablere en effektiv kommunikationskanal med kirker og forældre, og tilbyder bl.a. plakater og YouTube-links til at hjælpe med at skabe opmærksomhed om projektet.
(Foto: Jørn Kildall)
Konklusion: Den positive effekt af Himmelske Rytmer
Ud fra samtalen med Anne Louise Krogh, er det klart, at projektet Himmelske Rytmer har haft en betydelig positiv indflydelse på kirkerne i Horsens Provsti. Projektet har åbnet nye veje for musikalsk udtryk i kirken, og har skabt dybere forbindelser mellem kirken og unge mennesker. Selv om der har været udfordringer undervejs, er de positive resultater et bevis på, at en blanding af hårdt arbejde, kreativitet, og passion kan bane vejen for utrolige resultater.
Professionel musikalsk Indflydelse: Uundværlige samarbejdspartnere
Himmelske Rytmer blev beriget fra starten med deltagelsen af to professionelle musikere, Henriette Krog og Nikolai Pindstrup, uddannet inden for rytmisk musik. De bidrog med værdifulde ideer og handlekraft, som Anne Louise Krogh beskriver som "guld værd" for projektet. De bidrog med en genkendelig lyd i børnenes ører, som ikke kunne være opnået udelukkende med en traditionel kirke-musikalsk tilgang.
Der var tidspunkter, hvor projektet syntes at tage en for radikal retning, med høje lydstyrker og en reel diskostemning i kirken. Det er i disse øjeblikke, at de professionelle musikere insisterede på at holde den autentiske lyd af genren, hvilket har beriget projektet enormt. De gav ikke kun børnene et indblik i musikgenren som den lyder uden for kirken, men også bragt en anden tekstlig forståelse ind i kirken.
Interaktioner med børn og unge: En givende erfaring
Anne Louise, med en baggrund i at arbejde med børn gennem mange år, har gennem Himmelske Rytmer projektet haft regelmæssig kontakt med en stor gruppe børn og unge. Hendes hovedmål har været at engagere dem i at synge og have det sjovt sammen, at vise at musik og samspil ikke behøver at være perfekt for at være givende. Hun deler, at der ikke er meget filter med børn - hvis noget ikke fungerer, vil du se det i deres øjne, men hvis det gør, får du uendeligt meget tilbage.
(Foto: Jørn Kildall)
Se børnene optræde: En dybt personlig oplevelse
At se børnene optræde for deres familier i kirkerne har været en dybt bevægende oplevelse for Anne Louise. Hun er overrasket over, hvor hurtigt børnene kan lære og engagere sig i det materiale, de har arbejdet med, og hvor meget ejerskab de føler for det. Det er tydeligt for hende, at forældrene ikke kun får glæde af musikken og de glade børn, men også af det fællesskab og den ligeværdighed, der opstår gennem sang og musik. En bonus har været den positive feedback fra forældre, hvor nogle har udtalt, at det er det sted i kirken, hvor de har det allerbedst - et sted, hvor de kan glemme angst og stress, og bare nyde den glæde, fællesskab og musik bringer.
Det er tydeligt, at den professionelle musikalske input og de berigende interaktioner med børnene har været hjørnestenene i Himmelske Rytmer projektets succes. De har både formået at bringe en ny musikalsk erfaring til kirken, og skabt en rum for børnene at udtrykke sig og forældrene at finde trøst. Det er i sandhed et projekt, der har løftet ånden.
Børnenes fortællinger: Små personlige glæder
Hvad er det mest bemærkelsesværdige, der er sket under Himmelske Rytmer? På dette spørgsmål svarer Anne Louise Krogh, at det er svært at udpege et enkelt særligt øjeblik i løbet af de fire år, projektet har varet. Men når et barn kommer hen til hende efter en koncert, spørger om noget eller udtrykker, at noget har givet mening for dem, været sjovt eller ekstraordinært - det er de øjeblikke, der har været mest specielle for hende.
Slutningen på en rejse: Følelsen af fuldførelse og vemod
Som projektet nu nærmer sig sin afslutning, er det med en vis vemod, Anne Louise ser tilbage på det arbejde, hun har fuldført. Hun indrømmer, at hun ikke er typen, der er god til at afslutte ting, især når det er noget, hun har holdt så meget af. Men det at være kreativ, arbejde sammen med dygtige kolleger, være sammen med mange børn, og opleve det forskellige og samtidig fælles, der er i provstiets mange kirker - det har været en glæde.
Stolthed og ejerskab: Børnene som ambassadører
Anne Louise ser tilbage med stolthed på det arbejde, der er blevet gjort. Hun mener, at det er bemærkelsesværdigt, at de slutter med en turné, der tager dem til 14 forskellige steder i Horsens provsti, og har skabt børneambassadører, der har vokset sig ud af projektet. De store børn, der nu er ansigtet udadtil for Himmelske Rytmer, bidrager med ideer og kreativitet til projektet - noget, hun er særligt stolt af.
Børnene, som har følt ejerskab over projektet, har fundet et hjem i kirken og i Himmelske Rytmer. De har ikke bare deltaget - de har påvirket og formet det. Anne Louise er overbevist om, at deltagelse i dette projekt har gjort en forskel for mange af disse børn.
(Foto: Jørn Kildall)
Dybere indsigt: En betydning ud over musikken
Som et eksempel fremhæver Anne Louise en tidligere deltager, der valgte at fokusere sin afsluttende eksamen i kristendom på Himmelske Rytmer. Dette illustrerer, hvordan projektet har berørt børnene på dybere niveauer, og har givet dem et nyt perspektiv på folkekirken.
Selvom Himmelske Rytmer nu nærmer sig sin afslutning, har det efterladt en markant effekt på både børnene, de involverede voksne og kirken som helhed. Det har skabt en platform for musikalsk udfoldelse, kreativt ejerskab og har givet børnene en dybere forståelse og tilknytning til deres lokale kirke.
Fokus på den yngre generation: En stolt skaberkraft
Når Anne Louise Krogh bliver spurgt om, hvad hun er mest stolt af ved Himmelske Rytmer, er hendes svar klart. Hun er stolt over at have været med fra projektets begyndelse og set det vokse til det, det er nu. Men hendes stolthed strækker sig også ud over projektets grænser. Hun er stolt af at være en del af en bevægelse i Horsens provsti, som har sat fokus på den yngre generation og inspireret andre steder i landet til at gøre det samme.
Anne Louise er også stolt over projektets bidrag til Salmer.dk, en abonnementsplatform for nye salmer. Gennem projektet har hun haft mulighed for at bidrage til denne platform, der nu gør mange af Himmelske Rytmers børnesalmer tilgængelige over hele landet.
Leg, kreativitet og fællesskab: Værdifulde lektioner
Når det kommer til lektioner, hun vil tage med sig fremover, er det især vigtigheden af at bevare modet til at være kreativ og legende. Gennem projektet har hun lært, at det er berigende at arbejde sammen med folk, der er dygtige på deres instrumenter, og denne erfaring er noget, hun vil bære med sig fremover.
En åben fremtid: Livet efter Himmelske Rytmer
Anne Louise er klar over, at Himmelske Rytmer snart slutter, og hun forbereder sig nu på livet efter projektet. Hun har en deltidsstilling i Torsted og Østerhåb, som hun skal supplere med noget nyt. Hvad dette 'nye' vil være, er endnu uvist, men det er klart, at hun har et hjerte for Horsens provsti, og ønsker at fortsætte sit arbejde der.
Himmelske Rytmer har været et hjertebarn for Anne Louise, og det er med vemod, hun nu må lægge det på hylden. Men hun ser også frem til fremtiden med spænding, klar til at tage det næste skridt i hendes musikalske og kreative rejse.