I dag, mandag den 29. september, underskriver Horsens Kommunes borgmester, Peter Sørensen, og Freja Ejendommes direktør, Karen Mosbech, en historisk købsaftale.
Kommunen overtager Fængslet og de omkringliggende arealer den 1. januar 2015. Selve Fængslet overdrages til Fonden Fængslet, mens kommunen beholder de omkringliggende arealer.
Det er en glad Karen Mosbech, der sætter sin signatur på det juridiske dokument:
- I Freja Ejendomme er vi glade for, at Fængslet får nyt liv. Det er jo et projekt, som i høj grad er båret frem af de lokale ildsjæle. Hvis ikke det var for dem, ville vi ikke stå her i dag. Der er en utrolig energi og idérigdom i Horsens, der har betydet, at Fængslet har dannet ramme om de mest utrolige events. Det var der meget få, som havde forestillet sig tilbage i 2006, da vi overtog ejendommen. Vi er også meget imponerede over Horsens Kommune, som har formået hele tiden at gå efter bolden og se, hvor den kunne rulle hen. Kommunens vilje til at omstille sig har betydet, at vi nu efter otte år har fået Fængslet sikkert i mål.
Da Freja ejendomme overtog Fængslet stod det ikke ligefrem skrevet i stjernerne, at det skulle blive en af Horsens største attraktioner. Tværtimod så mange det gamle statsfængsel som en skamplet for byen, der skulle rives ned og henvises til historiebøgerne. Derfor var planen i første omgang at skabe et nyt boligkvarter uden for de sikrede mure. Men efterhånden voksede idéen om at udnytte ejendommen bag pigtråden til fængselsmuseum, kultursted og koncerter, så Fængslet i dag er blevet byens stolthed.
Også borgmester Peter Sørensen er begejstret for, at det tidligere statsfængsel samt arealerne omkring fængslet nu sikres til fortsat udvikling af det, der kan udvikle sig til en femstjernet turistattraktion på højt, internationalt niveau.
- Statsfængslet på Fussingsvej har været en vigtig del af vores fortid, og jeg er sikker på, at det også bliver en vigtig del af vores fremtid, siger Peter Sørensen.
Han tilføjer, at det en kæmpe-gevinst, at Horsens Kommune nu kan erhverve bygningerne og de omliggende arealer, så fonden bag Fængslet kan fortsætte arbejdet med at udvikle både fængselsmuseet og de mange øvrige aktiviteter i og omkring bygningerne.
- Kulturinstitutionen Fængslet skal være med til at præge Horsens i mange år frem med et enestående Fængselsmuseum, koncerter, events og konferencer. I mange år var Horsens' image tynget af Statsfængslet - men nu er Fængslet blevet et fyrtårn for oplevelser og innovation og er dermed vendt til at være en styrke, siger Peter Sørensen.
Fænglset overdrages til Fonden Fængslet, og derved skabes en ejerform, som giver optimale betingelser for en fortsat udvikling af kulturinstitutionen, og det glæder formanden for fonden Fængslet, Poul Ulsøe.
- Jeg er faktisk helt overvældet over, at kommunen køber Fængslet og overdrager det til fonden. Nu får vi hold på fremtiden og kan for alvor begynde at planlægge, blandt andet når det gælder om at finde de investorer, der skal til, hvis vi for alvor skal have det store hus til at fungere, siger Poul Ulsøe.