Horsensstrygere forbinder ni læsninger med himlen



Søndag 12. december var ikke blot en smuk dato i Lundum – det var også en smuk oplevelse, da Strygeorkestret fra Horsens Musikskole under ledelse af Grete Granerud akkompagnerede den stemningsfulde gudstjenesteform ”de ni læsninger”. Her er beretningen.

Af sognepræst Søren N. F. Jensen

Mørkt ude, lyst inde

Udenfor var det næsten allerede mørkt, da klokken nærmede sig seksten sådan en diset vintersøndag. Det virkede som om byen sov, men i Lundum kirke var der lys, liv og varme, for unge mennesker med diverse strygeinstrumenter strømmede ind og ud af kirkedøren – snart klar til at forkæle kirkegængerne med smukke toner. Sidste år måtte arrangementet desværre aflyses pga. corona, men i år lykkedes det at få afholdt de ni læsninger med underskønt akkompagnement.

Julehits mm.

Dagens setliste bød på et væld af juleklassikere som ”Kom alle kristne”, Mozarts ”Alleluja” og meget andet godt. Pga. smittetallene blev de salmer, som ellers var tænkt som fællessange gjort til solosang ved en Sofie Mollerup, som udover at bestride sin tværfløjte også lige kunne springe på prædikestolen og synge salmer. Sådan var det gennemgående. En varm og dejlig oplevelse, hyggelig og smuk på samme tid. Horsens Musikskoles strygere har tidligere spillet til høstgudstjeneste, og efter oplevelsen med julerepertoiret er hjernerne allerede lagt i blød for at finde næste oplagte mulighed for et besøg af det fænomenale orkester.

De ni læsninger

De ni læsninger er oprindelig en engelsk tradition, som går under navnet ”Festival of Nine Lessons and Carols” og som siden 1928 er blevet radiotransmitteret ud til hele verden. Traditionen går tilbage til julen 1880, hvor biskoppen af Truro i området Cornwall i Sydengland første gang forrettede denne særlige gudstjenesteform med vekselvirkningen mellem julemusik og bibellæsninger, som indrammer bibelhistorien fra skabelse til opstandelse. Særlig kendt er gudstjenesten i King's College Chapel i Cambridge, der siden 1918 er blevet afholdt hver juleaften med deltagelse af det berømte kor King's College Choir.

Dejlig er jorden…

… var en af de skønne salmer, som fik lov at pryde dagen. Og dejlig er jorden på trods af smitte og alt ondt. Vi synger det for os selv eller måske sammen om en adventskrans eller til gudstjeneste i kirken. Dejlig er jorden, os er en evig frelser fød (- lige om lidt i hvert fald).
 

Søren Nordtorp Frost Jensen

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Horsens Rey 24 - Behind The Scenes
24. sep 2024