Den i forvejen meget populære og attraktive badestrand Husodde Strand ved Horsens Fjord udvides nu til en bredere strand. I dag starter Horsens Kommune på at lave kystbeskyttelse i form af forstærkning af eksisterende høfder og etablering af en ny høfde på stranden. Kystbeskyttelsen er en forudsætning for, at kommunen kan udvide sandstranden, da høfderne skal være med til at holde på sandet - til glæde for alle strandgæster.
Husodde Strand er sammen med Langelinie den mest populære badestrand i og omkring Horsens by. Horsens Kommune har derfor længe arbejdet for at kunne sikre stranden og - i det omfang området tillader det - gøre den større.
- Vi er så privilegerede her i Horsens at være placeret lige ud til vandet. Vi vil gerne sikre, at så mange borgere som muligt har glæde af det. Derfor ligger det os selvfølgelig meget på sinde som kommune at værne om den gode adgang til vandet og om muligt udvikle de offentlige strande, som vi har, siger borgmester Peter Sørensen.
Den planlagte kystbeskyttelse, som nu bliver sat i gang, har netop et rent rekreativt formål: efterspørgslen på badestranden er steget i takt med, at indbyggertallet er øget i og omkring Horsens. Anlægsarbejdet med høfderne skal gøre det muligt for kommunen at udvide stranden mod øst for at imødekomme den stigende efterspørgsel. Det er intentionen, at sandstranden ender med at blive næsten dobbelt så bred i forhold til den nuværende strand.
Det aktuelle projekt, som bliver sat i gang i dag, har krævet en nødvendig myndighedstilladelse. Tilladelsen er i hus og endnu dugfrisk. Her til morgen er entreprenørerne gået i gang med den nødvendige klargøring til anlægsprojektet på Husodde Strand. De er klar til hen over de næste 5-6 uger at forstærke og etablere høfderne. Projektleder Lise Kjær Poulsen, som er skov- og landskabsingeniør ved Horsens Kommune, beskriver, at høfdernes opgave er at holde på sandet:
- Som det er i dag, æder fjorden til stadighed af sandet. Så for at kunne bevare Husodde Strand som en lækker badestrand, kører vi årligt sand til stranden. De forstærkede høfder skal medvirke til, at der forsvinder knap så meget strandsand ud i fjorden, og dermed gør vi behovet for at tilføre nyt sand til stranden langt mindre, siger hun.
Husodde Strand mandag morgen før maskinerne ankommer. Offentligheden vil fortsat have adgang til badebroen, mens Horsens Kommune laver kystbeskyttelse de næste 5-6 uger. Foto: Horsens Kommune
Det planlagte arbejde med at forstærke, hæve og forlænge de to eksisterende høfder betyder, at disse vil få en endnu bedre beskyttende effekt i forhold til at fastholde og stabilisere stranden. Når disse suppleres med en ny tredje høfde mod øst, er forventningen, at det samlede strandareal med dejligt sand vil blive udvidet til næsten dobbelt bredde. Arealet mellem badebroen og den kommende nye østlige høfde kan i dag forekomme lidt fedtet og ikke så lækkert at gå på, når der ikke ligger sand. Med den nye høfde bør det være muligt at holde på det nye strandsand, som lægges på denne strækning. Så bliver der også en bredere strækning at gå i vandet fra.
Der er en grund til at bruge ordet "bør", slår Lise Kjær Poulsen fast:
- I arbejdet med kystbeskyttelse og kyst i det hele taget er der ingen garantier. Havet er helt specielt i forhold til så megen anden natur; havet arbejder heftigt og nogle gange uforudsigeligt og ér vitterligt sin egen herre. Vores forventning er dog absolut, at dette projekt vil lykkes - både så vi ikke fortsat skal fodre stranden med de store mængder sand, og så arealet bliver udvidet, siger Lise Kjær Poulsen.
Projektet har fokus på at kvalitetsudvikle Husodde Strand. Det glæder borgmester Peter Sørensen, at tilladelsen nu er givet, og at første spadestik og arbejdet kan gennemføres, før badesæsonen for alvor går i gang:
- Vi håber på en skøn sommer under åben dansk himmel. Med projektet skaber vi plads til endnu flere strandgæster på vores lokale strand. Samtidig passer vi selvfølgelig på naturen. Naturbeskyttelse og strandbeskyttelse sætter sine naturlige begrænsninger for selve udvidelsen af stranden, men med dette projekt glæder vi os til at vise, at benyttelse og beskyttelse meget fint kan gå hånd i hånd, slutter Peter Sørensen.
Med projektet bliver de to eksisterende høfder (2 + 3) forstærket, og en tredje (1) bliver etableret. Med disse tiltag forventer Horsens Kommune, at stranden vil blive næsten dobbelt så bred, som den er i dag, da der fremover vil være sand på arealet mellem høfde 2 og 1.
Fakta
- Hudodde Strand er kunstigt opbygget og ligger på spidsen af et gammelt jordopfyld fra midten af 1900-tallet.
- Stranden har eksisteret som en smal badestrand gennem flere årtier, men er blevet udbygget op gennem 1990'erne til den nu kendte sandflade.
- Den kunstigt anlagte strand er med sin konvekse form udfordret af naturens arbejde: Der sker konstant erosion, hvilket betyder, at sandet løbende forsvinder.
- Når sandet eroderer, bliver det oprindelige opfyld blottet - det ligger tilbage som et fedtet underlag, som ikke er attraktivt til hverken ophold eller badning. Derfor vil Horsens Kommune beskytte sandstranden med høfder.
- De seneste 10-15 har Horsens Kommune årligt kørt store mængder sand til badestranden (sandfodringer med 300 m3/året).
- Projektet får ikke indvirkning på den eksisterende adgang til og langs stranden.
- Anlægsarbejdet starter mandag den 26. april og forventes at foregå til starten af juni (5-6 uger). Der bliver kun arbejdet på hverdage. Der vil dog stadig stå maskiner og afspærring på stranden i weekenderne.
- I forbindelse med arbejdet vil dele af stranden af sikkerhedsmæssige grunde være spærret af. Der vil være færdsel med store maskiner i området. Badebroen er fortsat åben under arbejdet. Der kan dog være behov for at spærre badebroen af i kortvarige perioder, når der arbejdes tæt på broen.
Hegnet til afspærring og kommunens skilt er det første, der mandag morgen er leveret til Husodde Strand, som af sikkerhedsmæssige hensyn vil blive delvist spærret af under anlægsperioden. Foto: Horsens Kommune