I Malawi med Røde Kors



Afrikanske børn vil gerne fotograferes.

Vi har her i weekenden på TV set vandstanden stige faretuerne i syd- og sønderjyske havnebyer og sommerhusområder. Det er ikke langt fra os, så pressedækningen har været intens, og vi har hørt, at det har været nødvendigt at evakuere folk fra de mest truede områder til en idrætshal, hvor der blev serveret pizza, slik og drikkevarer.

Af Gudrun Andreasen

Inde i mit hoved er der et andet billede, der presser sig på. Det er af nogle hundrede malawier, hvis landsby for et halvt år siden blev ramt af cyklonen Freddy. Beboerne søgte tilflugt på en skole, og her sad de isoleret i en måned. De fik kastet nødrationer ned – svarende til mad i en halv måned. Bagefter vendte de tilbage til raserede huse og ødelagt høst, men ingen erstatning, kun arbejde med at genopbygge det ødelagte. Beboernes kommentar: Det var hårdt.

At jeg ser dette billede i sammenhængen skyldes naturligvis, at jeg netop er vendt hjem fra en studietur til Malawi, hvor jeg som en ud af 11 frivillige i Røde Kors havde fået mulighed for se, hvad Røde Kors arbejder med ude i verden – også hvor der ikke er aktuelle katastrofer.

Betydningen af rent vand

Dansk Røde Kors har nu gennem cirka 40 år støttet det arbejder, Røde Kors i Malawi udfører for at hjælpe befolkningen i et af verdens allerfattigste lande. Her gennemføres treårige projekter i udvalgte lokalområder, hvorefter fokus flyttes til andre landsbyer. Projekterne startes kun der, hvor lokalbefolkningen er motiveret for ændringer, for formålet med projekterne er at skabe bæredygtige levevilkår. 

Børnedødeligheden er høj og levealderen lav. Derfor sættes der ind for at forbedre hygiejneforholdene og sikre en mere alsidig kost. 

Det vigtigste er rent vand, og derfor er der etableret vandboringer rundt i områderne til erstatning for vand fra floderne. Det optimale er en boring for hver 200 familier og beliggende, så beboerne maximalt har en halv times gang for at hente vand – et kvarter frem og et kvarter tilbage. 

Disse vandboringer har holdt vandbårne sygdomme væk.
 

En Røde Kors frivillig underviser en kvinde i landsbyen i hygiejne. Kvinden sidder og ripper nogle spinatlignende grøntsager fra hendes urtehave. Barnet, der sidder hos kvinden, er i øvrigt ikke hendes eget, men et hun har taget til sig, fordi barnets mor døde. HIV er fortsat en hyppig dødsårsag i Malawi.

Primitive håndvaske

Desuden arbejdes der med forbedret hygiejne omkring toiletbesøg. Her er der ingen ikke træk-og-slip toiletter, men et hul i jorden, men nu med et låg over hullet, når det ikke benyttes, og uden for sikrer et primitivt stativ, at der kan vaskes hænder efter besøg.

Hovedkilden i madlavningen er fortsat majsgrød, men der indrettes rundt omkring små urtehaver, så der kan suppleres med grøntsager. Et af problemerne i Malawi er nemlig både under- og fejlernærede børn.

Komfurer sparer på brændslet

Et andet problem har været træfældning for at skaffe brændsel til madlavningen. Den har gennem generationer foregået på bål på jorden. Nu bygges der i stedet små ler-komfurer med en eller to ildsteder, og her udnyttes træet langt bedre, så der er mindre behov for træfældning.

Træfældningen har nemlig åbnet landskabet, så landsbyerne står sårbare, når de årlige hvirvelvinde raser. Derfor går et andet projekt ud på at plante træer omkring landsbyerne og grave render omkring husene, så vandet i regntiden kan ledes væk fra husene, der ellers bliver truet af eroderet fundament. 
 

Komfurer som dette sparer meget brænde i forhold til bål på jorden, som ellers har været almindeligt, når maden skulle laves.

Uvejr varsles med trommer

I Malawi mærker man som alle andre steder på jordkloden store klimaændringer. Vind og regn er blevet mere ødelæggende, og derfor laves i landsbyerne et system, så de bliver advaret, når uvejret er på vej. Dermed kan de nå at sikre husene bedre og komme i sikkerhed, hvis det bliver rigtig slemt. 

Varslingssystemet går ud på, at et par af de få i landsbyen, der har mobiltelefon, har ansvaret for at tjekke 7-døgns vejrprognoserne. Hvis der er optræk til uvejr, skal de varsle det ved at tromme i en bestemt takt, og når de andre i landsbyen hører det, skal de videregive meldingerne ved også at tromme. Hvis de ikke har en tromme, kan tomme plastikbøtter også bruges til kommunikationen.

Ændringer er nødvendige

Fælles for alle projekterne er, at Røde Kors-opgaven er at skabe forståelse for, at det er nødvendigt at ændre på den måde, folk har levet på i generationer. 

Når der er vundet gehør, uddanner Røde Kors frivillige, der så arbejder i landsbyerne med sanitetsforbedringer, kostforbedringer, familieplanlægning, etablering af vandstationer, sundhedsklinikker, børnehaver etc.- alt sammen med det formål at skabe bæredygtige levevilkår i landsbyerne.
 

Lignende artikler

Gudrun Andreasen

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Horsens Rey 24 - Behind The Scenes
24. sep 2024