HORSENS - Søndag morgen (før jul) var der hektisk aktivitet i Frimurerlogen i Havnealle. Først kom de medlemmer, der havde ansvaret for planlægningen af køreruter og ikke mindst den omfattende pakning af julehjælpen.
I en lind strøm herefter ankom 24 frivillige chauffører fordelt på 12 hold. Køreholdene ankom med 10 minutters mellemrum, hvor de hurtigt fik hjælp til at læsse de tunge poser med julehjælp ind i bilerne. Herefter fik de rutekort og adresser og blev sendt afsted.
Pakker efter størrelse og legetøj til de mindste
Julehjælpen er pakket individuelt efter familiernes størrelse og børnenes alder og køn, da der også er legetøj til de mindste. Ud over en julepose med alt godt til et dejligt julemåltid indeholder julehjælpen også gavekort, afpasset efter antallet af børn i familien.
Frimurerne har uddelt julehjælp siden 1867. Det startede i København, men også i Horsens er der blevet uddelt julehjælp i mange år. "I alle årene har vi bragt julehjælpen direkte ud til de enkelte familier," fortæller Torben Busk, der er formand for den lokale afdeling af 'Juleuddelingen af 1867'. "Det synes vi er mest anonymt, og også ganske praktisk, fordi poserne med julehjælp vejer temmelig meget. De kan være vanskelige at transportere, hvis man ikke har bil."
Der skal hjerte og økonomi til, at det lykkes
Men juleuddelingen kan kun lade sig gøre gennem økonomiske bidrag fra sponsorer og virksomheder med et stort hjerte, og så naturligvis logens egne medlemmer og deres økonomiske og frivillige arbejde. "Vi er dem alle dybt taknemmelige for, at vi også i år kan hjælpe 100 familier til en lidt bedre jul. Igen i år må vi konstatere, at behovet for julehjælp desværre ikke er blevet mindre; det virker næsten, som om det aldrig har været større."
To lokale er med til at gøre det muligt
To af dem, der bidrager til julehjælpen med både arbejde, økonomi og hjerte, er Jesper Poulsen og Jens Ølsgaard.
"Det manglede egentlig også bare," siger Jesper Poulsen fra Brædstrup. "Selv om vi på mange måder har et godt samfund, så må vi også konstatere, at der er mennesker og familier, der ikke altid gribes af samfundets sikkerhedsnet. Her har vi som borgere en moralsk forpligtelse, synes jeg. Mit økonomiske bidrag og min praktiske hjælp er for mig en helt naturlig del af det at være frimurer."
Vores DNA gør en forskel
Jens Ølsgaard fra Gedved supplerer: "Som frimurer ligger det i vores DNA at gøre en forskel. Vi arbejder hele tiden med vores værdigrundlag og livsstil for, at vi bedre kan bidrage. Julehjælpen er et konkret eksempel. I logen opbygger vi livslange venskaber, og hvad er bedre end sammen med gode venner at glæde andre."
Julehjælp kan hvert år søges direkte hos Juleuddelingen af 1867 eller gennem Horsens Kommune. Ansøgningen foregår digitalt på de respektive hjemmesider. Som supplement har vi i Horsens også et varmt samarbejde med nogle af områdets præster og menighedsråd. De kender jo om nogen behovene hos sognenes trængte familier. "Vi håber og tror, at vores julehjælp når ud til dem, som har allermest behov," siger Torben Busk.