(arkivfoto)
I Brædstrup Lokalråd er der stor ros til Region Midt for at udskyde beslutningen om besparelser på den offentlige trafik.
Læserbrev på vegne af Brædstrup Lokalråd, af Ole Dahl Kristensen, Brokhøjvej 36, 8740 Brædstrup.
Som repræsentant for en stor del af befolkningen i området og eet af Brædstrups talerør omkring byens interesser; for eksempel offentlig trafik, har Brædstrup Lokalråd et par synspunkter omkring Regionsrådets ansvar for ungdomsuddannelse, for offentlig trafik og for de institutioner som regionen har, eller har et tæt samarbejde med, i området.
Regionsrådet koordinerer den samlede indsats i regionen for at sikre sammenhæng i udbuddet af ungdomsuddannelser. Herunder for så vidt angår den geografiske placering af udbuddet og kapaciteten på uddannelserne. Det sker med henblik på, at der er et tilstrækkeligt og varieret uddannelsestilbud til unge i regionen.
Teksten herover er taget ud af lov-teksten fra ”Lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse” og beskriver at regionen har dette koordinerende ansvar for rigtig og ligelig fordeling af uddannelsestilbud i Regionen.
Regionen har ansvaret for den regionale trafik, det gælder f.eks. den trafik som skal transportere unge mennesker til og fra uddannelsesinstitutioner i regionen. Det vil sige til gymnasier, til tekniske skoler, handelsskoler og andre uddannelsesinstitutioner. Regionen skal være med til sikre at der er et rigt og varieret uddannelsestilbud til de unge, og at de unge har valgmuligheder, når de skal vælge uddannelsesinstitution. Denne valgfrihed sikres ved at de unge kan vælge imellem flere forskellige uddannelsesinstitutioner.
De unges valgfrihed tilgodeses blandt andet ved at den offentlig trafik fungerer! Linje 110 imellem Horsens og Silkeborg, og Linje 502 imellem Brædstrup og Skanderborg er eksempler på regionale busser, som giver de unge mennesker frihed til at vælge. Disse forbindelser bliver altså en del af forudsætningen for at vi i fremtiden har de faglige kompetencer, uddannede mennesker, vi har brug for. Man kan ikke tage ALLE uddannelser ALLE steder, det er Regionen med til at koordinere. Således er der nogle uddannelser man kan tage i Horsens og andre man kan tage i Silkeborg eller andre byer. Linje 110 og 502 sikrer at mange unge mennesker kan få tilbudt den uddannelse, de helst vil have, og som samfundet har brug for.
Regionen har for to år siden indgået en driftsaftale med Gudenå Hospice i Brædstrup, dette hospice dækker et stort optageområde hvor Hospice’ patienter kommer fra; bl.a. Skanderborg, Silkeborg, Hedensted og Horsens. Ikke alle pårørende til patienter på Gudenå Hospice er selvtransporterende, hvorfor de offentlige regionale busser er vigtige.
Derudover har regionen et Livsstilcenter liggende i Brædstrup, de brugere der har tilknytning til denne institution kommer også fra hele regionen, og har en forventning om en rimelig dækning af offentlig transport hertil også.
Regionen bør leve op til sin opgave og sit ansvar, og bevare de regionale busser. Det er fint hvis planlægningen foregår i et tæt samarbejde med de involverede kommuner, men ansvaret synes at ligge hos regionen.