Bagermester Henrik Kjær og mejerist Finn Kristensen udveksler både produkter og erfaring
Flødeost fra Søvind Mejeri i toppings på gulerodskagen og 9% syrnet mælk i Kagehusets sødmælksfranskbrød, har begejstret Bagermester Henrik Kjær.
- Produkterne fra Søvind Mejeri giver ikke bare en længere holdbarhed, de giver også f.eks. sødmælksbrødet den naturlige smag fra bedstemors tid, siger Henrik Kjær, der allerede har fået Kagehuset sødmælksbrød indeholdende Søvindproduktet på hylderne.
Det samme har Kagehuset med produkterne fra det lille, kendte Mejeri i Søvind.
Fremover kan man i Kagehusets kølediske finde Kirks varianter af økologiske flødeoste: Naturel, Hvidløg, Urter, Hvidløg og gul chili, gedefriskost samt gedefriskosten med ramsløg og hvidløg.
Kirks økologiske skæreost af gedemælk og gedeost i saltlage kommer også i Kagehusene.
- Den økologiske Gedeskæreost er en mild ost - en ost der modner langsomt indefra, og har et års holdbarhed. Alligevel bliver den aldrig rigtig stærk, men får naturligvis mere smag, siger Finn Kristensen.
Flødeostene er alle lavet på gammeldags vis, dvs. kolddrænet og koldtappet.
- Det giver en unik konsistens og mere stabilitet i produktet - et mere cremet produkt med mere smag, forklarer Finn, og flødeostene fra Søvind Mejeri har ydermere en lang holdbarhed for et koldtappet produkt.
I produktionen i Søvind gøres alt håndlavet fra bunden og Finn er især stolt over hvidløgsosten. Her blancheres de hele fed hvidløg umiddelbart før tilsætning i den kolde ost.
På vej til produktionen viser Finn et stykke ost og forklarer: Det er Kirks økologiske Gedeblue, den skulle gerne være klar i løbet af et par måneder, og turen rundt i produktionen viser da også at Finn elsker sit håndværk og at eksperimentere med nye oste.
En passion han har tilfælles med bagermesteren, der på samme vis eksperimenterer f.eks. med nye surdeje. Faktisk er Henrik Kjærs rugbrødssurdej netop som den første i Skandinavien blevet optaget i Pyratos’ bibliotek over surdeje.
Finn og Henrik går hurtigt i fagsnak omkring processer, bakterier, varmebehandling og Henrik er straks tændt på at lave en surdej på valle fra Søvind Mejeri. Samtidig lufter Henrik en drøm om at få specialfremstillet smør på hylden, hvilket Finn nok mente han havde en kontakt til.
Med garanti bliver det ikke det sidste vi hører om nye produkter fra samarbejdet mellem de to passionerede håndværkere.
Søvind Mejeri
Søvind Mejeri blev etableret i 1884 som et af de første andelsmejerier i landet. Mejeriet blev købt af Plumrose (ØK) i 1974, som producerede ost på stedet indtil 1979, hvor mejeriet blev lukket. Bygningerne blev herefter anvendt til forskellige formål, indtil der i 1996 atter blev indrettet mejeri på initiativ af Mogens Kirk, der solgte sit livsværk i 2006.
Finn Kristensen kom til mejeriet i Søvind i 2010 og vendte tilbage 16. marts i år efter et års tid som konsulent.
Mejeriet ejes i dag 100 pct. af Solhvervsfonden og er forpagtet af Finn Kristensen og Lars Staunsbæk, der bl.a. ejer Mammen Mejeri. Finn og Lars har gået på mejeskole sammen for 40 års siden, og har store planer for fremtiden, bl.a. arbejdes der på at få Kirks camenbert og brie tilbage i produktionen.
Kirks navn er i ostekredse nærmest synonym med originale kvalitetsoste. Ostene på Søvind Mejeri bærer fortsat Kirks navn, og Mogens Kirks ånd præger da også fortsat Søvind Mejeri.
Der er for øjeblikket 4 beskæftiget i produktionen på Søvind Mejeri.