Gudenåen er Danmarks længste vandløb, og det nærmeste vi kommer en "rigtig" flod. 160 km bliver det til - fra udspringet i Tinnet Krat, og til åen bliver ét med Randers Fjord. Helt tilbage til oldtiden har Gudenåen været en af Jyllands hovedveje med landsbyer langs floden. Det var især tørv, og senere mursten og mergel, der blev transporteret.
I avisens dækningsområde kommer Gudenåen ind i området mellem Nim og Brædstrup ved Bredstenbro og her finder man Gudenå Camping og Kanoudlejning. Gudenåen bevæger sig nordøst mod Vestbirk hvor man finder Elite Camp Vestbirk. Turen passerer via det flotte og stadig aktive Vestbirk Kraftværk der fungerer som museum. Turen nordpå bringer kanoturen til Voervadsbro Teltplads. Turen fortsætter videre nordpå til Klostermølle inden turen går ud i Mossø og ud af avisens dækningsområde.
Gudenå Camping Brædstrup
Gudenåcamping Brædstrup ligger i naturskønne omgivelser vest for Horsens og mellem nogle af Østjyllands ældste og mest spændende købstæder Vejle, Horsens, Silkeborg og Århus.
Gudenåcamping er en hyggelig og velindrettet campingplads, der ligger direkte ud til Gudenåen, i det skønne Midtjylland. Med sin skønne beliggenhed og sine gode faciliteter for både børn og voksne, er Gudenåcamping bestemt et besøg værd.
Som gæst kan du både glæde dig til en tur i swimmingpoolen og til gratis fiskeri i det stykke af Gudenåen, der ligger ud for campingpladsen. Der er også dejlige udsigtspladser over åen, teltplads med bålplads og kanoudlejning.
Med en lejet kano fra Gudenåcamping Brædstrup kan du opleve det det smukkeste stykke af Gudenåen; strækningen mellem Tørring og Silkeborg.
På pladsen er der en kiosk, et cafeteria og lokaler som kan lånes/lejes i forbindelse med eks. firmaturen eller familieweekenden.
Elite Camp Vestbirk
Midt i det naturskønne område med Gudenåens vand på tre sider ligger Elite Camp Vestbirk. Her kan du leje en kano og tage på opdagelse på det smukkeste stykke af Gudenåen. Elite Camp Vestbirk er en hyggelig og velfungerende plads, smukt beliggende midt mellem 2 af Vestbirksøerne. De store friarealer indbyder til en spadseretur på pladsen og langs søernes bredder, hvor man bl.a. kan nyde dådyrene i den store indhegning.
Elite Camp Vestbirk tilbyder dagsture på Gudenåen i kano fra 16/6-31/12.
Turene er baseret på sejlads enten til eller fra campingpladsen og inkluderer enten aflevering af fartøj på teltpladsen i Aale eller Aastedbro eller afhentning på teltpladsen i Voervadsbro eller ophalingspladsen ”Den Røde Spand” ved Klostermølle.
Da der er et begrænset antal sejladser ledige på Gudenåen anbefaler vi at bestille så tidligt som muligt.
Vestbirk kraftværk
Vestbirk Vandkraftværk er Danmarks første vekselstrømsværk, drevet af vandkraft. Værket ligger ved naturskønne Gudenåen og er et spændende historisk udflugtsmål både for gående, og hvis du kommer i kano.
Måske du kan genkende værket, selvom du aldrig har været her før, for stedet er også kendt som hovedkvarter for Nissebanden, da den var på Grønland. Værket er dog kun åbent i forbindelse med guidede ture.
Du kan læse om stedet historie på plancheudstilling, der fortæller om de gamle møller og vandkraftværket.
Værket blev anlagt hvor Vestbirk Garn- og Trikotagefabrik var opført i 1852. Fabrikken udnyttede også vandkraft, men den brændte i 1920, hvorefter det nystiftede selskab Horsens Omegns Forenede Vandkraftanlæg (HOFV) erhvervede området og byggede kraftværket. 1. Verdenskrig havde afbrudt forsyningerne af kul og olie, så i årene derefter var der stor interesse for at producere elektricitet med vandkraft.
Det oprindelige åløb blev spærret ved Træden Skov, så kun overskudsvand blev ledt den vej. I selve Gudenådalen dannedes Bredvad Sø, men der var også gravet en kanal til dalen østfor, så vandet kunne løbe over og danne Naldal Sø og Vestbirk Sø. Herfra førte en anden kanal hen til kraftværket, hvor vandet fik et fald på 10 meter. Ved opstemningen blev de 3 kunstige søer dannet på 5 dage.
Voervadsbro Teltplads
I Voervadsbro er der en teltplads, som ligger mellem åen og den tidligere Voervadsbro Kro.
Herfra padles i langsomt tempo til Vilholt Mølle. Sejl i højre side af åen, da der er etableret fiskestryg i venstre side. Kort efter Vilholt Mølle er der etableret rasteplads på højre side af åen. Herfra fortsætter åen gennem smalle passager og brede stryg – sejl helst i åens strømrende, hvor åen er dybest.
Man sejler gennem en jungleagtig bevoksning, indtil man når Klostermølle, hvor Voer Kloster tidligere lå. Klosterets munke udgravede for 800 år siden kanalen for at udnytte vandkraften til deres mølleri. Senere har der ligget en papirfabrik, og fabrikkens tørrelade – en 4-etagers træbygning findes stadig. Her er der indrettet udstilling og fugletårn i den fjerneste ende. På modsatte side ligger Klostermølle Teltplads. Fra pladsen kan det anbefales at gå en tur op på Sukkertoppen (108 m) for at nyde den flotte udsigt over Mossø og omegn. Turen varer ca. 1 time.
Ved Klostermølle er der et overbæringssted hvor kanoerne skal køres på en vogn
Klostermølle / Mossø
Denne skønne seværdighed kombinerer smuk natur med spændende kulturhistorie. Det gamle benediktinerkloster og papirfabrik er i dag et yndet udflugtsmål, der egner sig storslået til picnic. Her er der gamle fredede bygninger, en lille udstilling og et udkigstårn med udsigt over Jyllands største sø, Mossø.
Midt i noget af den smukkeste natur som Danmark kan tilbyde, ligger Klostermølle. Klostermølle består af en række bevaringsværdige gamle bygninger, der alle er åbne for offentligheden. Derudover er der fine udearealer som er perfekte, hvis frokosten skal nydes i det fri eller man bare får lyst til at gå en tur i de betagende omgivelser.
I en af de gamle bygninger, kan du finde en lille udstilling bestående af plancher og fortællinger. Her kan du blive klogere på stedets historie og høre lyde fra tiden, hvor møllen var aktiv.
Tørreladen i Klostermølle er Danmarks længste træbygning. I tørreladen kan stadig ses, hvordan pap og papir har hængt til tørre. Et fugletårn er bygget i nordenden af den 100 meter lange tørrelade med udsigt ud over Klosterkær og Mossø.
Kort/Brochure: www.bit.ly/øaøa_gudenaa_folder
Kilder: visithorsens.dk, visitvejle.dk, kanoferie.dk, sejladspaagudenaaen.dk