Søren Lind Jensen
Byrådsmedlem for Nye Borgerlige i Horsens kommune
DEBAT - På byrådsmødet d. 27. august stillede jeg en del spørgsmål til indholdet i en såkaldt diversitetsrapport, udarbejdet af kommunalt forvaltningsansatte, som efter min mening var en stor runddans i fortærskede politisk korrekte floskler.
Af Søren Lind Jensen
Byrådsmedlem for Nye Borgerlige i Horsens kommune
Rapporten er fyldt med tomme fraser som: ”Diversitet kan tænkes ind i fremtidige processer, både på driftsniveau og strategisk niveau”, ”diversitet og psykologisk tryghed som en del af den attraktive arbejdsplads”, og ”jobannoncer, der opfordrer til mangfoldighed og undgåelse af forudfattede meninger”.
For at trykprøve rapportens ubrugelighed sendte jeg efterfølgende i to omgange nogle spørgsmål til forvaltningen og fik bekræftet, at rapporten var spild af mandskabstimer på rådhuset og dermed af skatteborgernes penge.
Forbruget af arbejdstimer på at udarbejde den 63 sider lange rapport kunne jeg ikke få oplyst af forvaltningen. Via mit arbejde som lektor ved jeg, at udarbejdelse af rapporter sluger mange timer. Og hvem læser efterfølgende, hvad der er skrevet?
Forvaltningen kunne dog oplyse mig om, at ”opgaven har involveret medarbejdere med bl.a. viden om rekruttering, employer-branding og kommunikation”. Ja så, men deres tid kunne nok bruges på noget mere nyttigt, må man fristes til at mene.
Mit spørgsmål om det tilstræbtes, at de kommunalt ansatte skulle afspejle befolkningen mellem 20-69 år som helhed f.s.a. alderssammensætning, uddannelse, køn og etnicitet m.m. blev ikke besvaret, eller rettere der blev afgivet en søforklaring.
Af rapporten fremgik dog den interessante oplysning, at 79 procent af kommunens ansatte er kvinder. På landsplan er tallet 77 procent.
Større diversitet må følgelig også betyde en mere ligelig kønssammensætning iblandt kommunens ansatte. Derfor spurgte jeg så forvaltningen, om det betød, at mandlige ansøgere ved fremtidige ansættelser i kommunen ville blive foretrukket, hvis to eller flere ansøgere vurderedes lige gode til varetagelse af et opslået job?
Svaret fra forvaltningen var, at der ikke ville blive foretaget en kvotering af ansøgerne, så f.eks. mandlige ansøgere ville blive foretrukket, hvis to eller flere ansøgere blev skønnet at være lige gode til varetagelse af et opslået job.
Kvotering er absolut en uting, men hvad er rapporten så egentlig værd?