Den årlige svampetur



Naturforeningen for Gedved og Omegn afholder sin årlige svampetur i Hovedgård Skov, Lundgårdevej 13, søndag den 21.september kl. 10-13. Det er et godt svampeår i år, så vi kan forvente mange forskellige svampe. Svampe- og madeksperten Peer Høgsberg står for indsamling og tilberedning af forskellige svamperetter. Hovedregelen er, at hver svampeart tilberedes for sig, for det giver forskellige smagsoplevelser.
 Meget vandholdige svampe som Karl Johan og de andre rørhatte skæres i små stykker og lægges i smeltet smør på en plade, til det meste af vandet er fordampet. Derpå kan de enten kommes i en suppe eller jævnes med fløde til en stuvning, der kan spises på brød eller til en kødret. Krydres med salt og peber, evt. lidt citronsaft.
 Svampe indsamles i kurv eller spand, for de er levende og kvæles i en plasticpose. Man skærer det nederste af stokken af, for her er der ofte jord og bladrester. Svampen gøres helt ren med en børste.
 De fleste spisesvampe er lette at kende; og det kan man se på turen og læse i svampebøgerne. Det er ikke farligt at plukke svampe, hvis man nøjes med dem, man kender med sikkerhed. Så er det lige så ufarligt at samle svampe som at hente gulerødder og timian i egen have. Der gror faktisk giftige planter i næsten alle haver, men dem tager man aldrig ind til spisning, for man tager jo kun de planter, der virkelige er spiselige.
 Vi får giftige svampe at se på turen og får at vide, hvordan man kender dem. De få virkeligt giftige er farlige, fordi de smager godt eller neutralt; man kan hverken lugte eller smage giften.
 Store svampe som Karl Johan kan fryses. De renses og flækkes i to. De skal ikke optøs, før de kommer på panden.

Lignende artikler

Løbende annoncer

 

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025