Nogle vil måske spørge: Valg til hvad? Jo, i 2024 er der igen menighedsrådsvalg i alle landets sogne. Det sker hvert 4. år. I nogle sogne har man fået tilladelse til at holde valg hvert andet år. Her i Kattrup og Tolstrup sogne har vi valg hvert 4. år.
Af Niels Anders Lund Svendsen
Formand for menighedsrådet i Kattrup og Tolstrup sogne.
Måske tænker nogle af de nye tilflyttere, hvad Tolstrup sogn dækker? Det dækker hele Gedved området, som har Tolstrup kirke som sin sognekirke. Kattrup sogn dækker Kattrup by og landområdet omkring byen.
Valg i hele landet
I vores sogne og over hele landet holdes valg til menighedsrådet samme dag i september måned, nemlig tirsdag d. 17. september, den såkaldte valgforsamling, hvor man ved hemmelig stemmeafgivning opstiller kandidater på en liste. Der er tilmed en mulighed for inden en vis frist at aflevere en liste med andre kandidater, hvis man af en eller anden grund ønsker et valg mellem flere lister senere på efteråret.
Hør mere ved orienteringsmødet
Inden valgforsamlingen kan der være ønske om at høre nærmere om menighedsrådets arbejde, sidste periodes forløb og planer for den kommende 4-års periode. Derfor holdes et lovbestemt orienteringsmøde i Gedved Sognegård tirsdag d. 14. maj, hvor man kan få en orientering, og få svar på spørgsmål.
Menighedsrådet arbejder indenfor en lovgivning, ligesom kommunerne skal følge nogle bestemmelser fastsat ved lov af folketinget. Vi kan med andre ord ikke i alle forhold selv bestemme, hvad vi vil arbejde med. Der er fastsatte regler, og også dem vil vi orientere om.
Udarbejder budget
Vi har en kirkekasse, hvortil vi er ansvarlige for at udarbejde et budget, som indeholder beløb til drift og vedligehold af bygninger, herunder lønninger, da vi også er arbejdsgivere for personalet tilknyttet kirkerne og det arbejde og arrangementer, vi tilbyder. I arbejdet med budgettet er der god mulighed for at fremlægge forslag til aktiviteter i kirker og sognegård eller for den sags skyld under åben himmel.
Hvor kommer pengene fra? Ja, dem får vi tildelt af provstiet som en ligning fra alle medlemmers kirkeskat, så selvfølgelig skal vi også være ansvarlige for, at pengene slår til, og at de bliver brugt på fornuftig vis.
I menighedsrådet håber vi på, at der vil være interesse for at stille sig til rådighed for næste 4-års periode for dette vigtige arbejde. Det er jo et arbejde, der skal udmønte sig i et fællesskab i sognene, hvor også mange af os bruger kirken til vores livs højdepunkter.
Skal man gå i kirke hver søndag?
Skal man så gå i kirke hver søndag, hvis man bliver valgt.? Nej, det behøver man ikke, men man skal da have interesse for arbejdet, og man bør også sætte sig jævnligt på kirkebænken og være med til at byde folk indenfor. Det kan man gøre af mange gode grunde. Lade roen falde på sig, suge til sig udlægningen af evangeliet ved søndagens prædiken, som kan læses ind i vores hverdag, deltage i aktiviteter.
Vi oplever også i disse år, at vi har mange dåbshandlinger, som finder sted på fin vis, og jeg oplever mange dåbsforældre viser en stor glæde ved deres barns dåb.
Jeg synes, vi skal støtte op om det vigtige arbejde i kirker og sognegård, og det kunne nok være et ekstra incitament til at tage den opgave på sig, at stille op til menighedsrådsvalget.
Der er ledige pladser i menighedsrådet
I vores menighedsråd bliver nogle pladser ledige, og dem skal vi da have besat af interesserede mennesker fra menigheden, og husk menigheden er dig og mig, som slutter sig til den kristne tro.
Derfor stil dig til rådighed eller opfordrer et menneske, som du kender og ved, at han eller hun kunne være et godt emne til at indgå i et menighedsråds arbejde.