
Med de sidste 5 års investeringer i Østbirk Vandværk har Østbirk by i dag et vandværk og en kvalitet af vand på et absolut topniveau. De nye investeringer har samtidig muliggjort en situation, hvor Østbirk Vandværk har mulighed for at producere vand på to uafhængige linjer (populært sagt ”to vandværker i et”).
- Det øger drift og forsyningssikkerheden, da der kan behandles den dobbelte vandmængde. Skulle der være problemer med vandkvaliteten i en linje, så har man altid en ekstra, forklarer formand Torben Sejersen.
I disse år tales der mere og mere om sammenlægning af vandværker. Horsens Kommune udnævnte i 2015 Østbirk Vandværk til et ’områdevandværk’.
Der er flere formål med denne klassificering, ikke mindst at have et vandværk, der udover at være driftssikker, velfungerende og i god stand også er forberedt til eventuelle kommende sammenslutninger med andre vandværker.
- Målet har været at gennemføre de mange tiltag uden gener for forbrugerne, som eksempelvis lukning for vandet i kortere eller længere tid. At det er lykkedes skyldes ikke mindst flot arbejde af leverandørerne til Østbirk Vandværk, siger Torben Sejersen.
Der er siden 2013 investeret 9 millioner kroner i Østbirk Vandværk. For pengene har Østbirk Vandværk fået en totalrenovering af vandværket med 2 x filteranlæg, sikring af vandboringer, ny elinstallation og styretavler, nye rørledninger overalt på værket, to nye vandtanke, UV-anlæg, fældningstank samt fornyelse af bl.a. vandledninger og stophaner rundt i Østbirk by.
Fornyelsen af vandledninger med videre rundt i Østbirk by skete i forbindelse med kloakrenovering, der blev afsluttet sidste år. Ved at flere forsyningsselskaber udførte hver sin funktion samme sted og tid, blev der samlet set sparet mange penge.
Østbirk Vandværk havde inden renoveringen i 2013 en likvidbeholdning på 6 millioner kroner inklusive værdipapirer. De fleste af disse penge kom fra tilgang af nye tilslutninger samt finansieringsindtægter. Med de samlede investeringer på 9 millioner manglede der 3 millioner kroner for at få enderne til at nå sammen.
Der blev derfor, med virkning fra 1. januar 2017, etableret et 20 års kommunekreditlån på 2,5 millioner kroner til finansiering af den resterende del af investeringen.
I årene 2014, 2015 og 2016 havde Østbirk Vandværk et samlet driftsresultat med et underskud på omkring 600.000 kroner. Årene med underskud bekræftede samtidig, at de samlede omkostninger til at drive Østbirk Vandværk var blevet noget større end tidligere. Udviklingen blev bekræftet af øgede afskrivninger, øgede produktionsomkostninger, finansieringsudgifter i stedet for -indtægter osv.
Målet for økonomien i vandværket er næsten altid at opnå et årsresultat tæt på nul. For at opnå det, var det nødvendigt i både 2016 og 2017 over for forbrugerne at lade prisen for vand stige. Fra at have ligget i den absolut lave ende ligger taksterne for Østbirk Vandværk i dag omkring gennemsnittet for alle landets vandværker.
Driftsresultatet for 2017 kendes ikke endnu, men meget tyder på, at målet for årsresultatet er inden for rækkevidde.
Østbirk Vandværk er forbrugernes vandværk, og det er bestyrelsen for Østbirk Vandværks klare overbevisning, at Østbirk nu har et veletableret, driftssikkert og fremtidssikret vandværk, der kan imødekomme den eller de udfordringer, der måtte komme.