Affaldsuge kulminerer i weekenden



(pressefoto)

I weekenden kulminerer Affaldsindsamlingen med mere end 2.200 lokale indsamlinger i hele landet. Her skal tusindvis af danskere ud med handsker og sæk for at give naturen en hånd.

Af Danmarks Naturfredningsforening

Siden mandag har børn fra skoler og daginstitutioner i hele landet været på jagt efter pizzabakker, kaffekrus, og hvad der ellers ligger af henkastet skrald. I weekenden giver de så stafetten videre.

Lørdag og søndag er det nemlig de voksnes tur til at rydde op i naturen og i de danske byer i forbindelse med Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling. Her bliver der afholdt mere end 2.200 lokale indsamlinger – det højeste antal nogensinde.

Det er blandt andet foreninger, virksomheder og privatpersoner, der har oprettet de mange arrangementer. Særligt blandt sidstnævnte er antallet skudt i vejret. I år har flere end 1.400 private borgere valgt at arrangere en affaldsindsamling – over tre gange så mange som i de foregående år.

– Vi oplever en enorm interesse for Affaldsindsamlingen i år – ikke mindst fra helt almindelige borgere, der ønsker at give naturen og lokalområdet en kærlig hånd, og som derfor inviterer familien, vennerne eller naboerne med ud at samle skrald. Det er vi utroligt glade for, og vi glæder os til at mærke det fantastiske engagement, vi hvert år oplever, når danskerne går sammen om at gøre en forskel for naturen, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Til vands, til lands og på cykel

Igen i år møder Affaldsindsamlingen også stor opbakning fra en lang række virksomheder og foreninger, der vil være med til at luge ud i alt det affald, der ligger og flyder.

Traditionen tro spænder feltet bredt. På årets indsamling deltager alt lige fra spejderklubber og borgerforeninger til autocampister og landmænd.

Og der bliver ikke kun samlet til lands. Flere steder langs de danske kyster hopper sportsdykkere i havet for at fjerne skrald fra havbunden, mens der på flere søer bliver fisket efter affald fra kano og kajak. Andre foretrækker at klare indsamlingen fra den tohjulede, og kombinerer derfor skraldejagten med en cykeltur.

Godt halvdelen af de mange indsamlinger er offentlige og kan findes her.

Fokus på takeaway

Når de mange indsamlere har været i marken, bliver de bedt om at registrere deres ”fangst”. Hvert år laver Danmarks Naturfredningsforening en opgørelse over, hvor mange kilo affald og hvor mange dåser der er blevet samlet på Affaldsindsamlingen.

Som noget nyt bliver de frivillige indsamlere også bedt om at tælle burgerpapir, kaffekopper, og hvad de ellers finder af emballage fra takeaway.

På årets Affaldsindsamling sætter Danmarks Naturfredningsforening nemlig fokus på alt det takeaway-affald, der bliver smidt på gaden og i naturen – en affaldstype, som foreningen forventer at finde særligt meget af efter et år med corona, hvor takeaway-salget er vokset, og hvor danskerne samtidig har brugt naturen mere.

Danmarks Naturfredningsforening forventer at have resultatet klar i slutningen af april.

Fakta: Affaldsindsamlingen

  • Affaldsindsamlingen er Danmarks Naturfredningsforenings årlige indsamling af affald og har været afholdt siden 2006.
  • Årets affaldsindsamling varer hele ugen, hvor 143.000 børn fra skoler og institutioner samler ind i hverdagene 12.-16. april, mens de voksne følger trop i weekenden 17.-18. april. DN forventer op mod 42.000 deltagere i weekenden.
  • Efter indsamlingen registrerer indsamlerne deres affald hos Danmarks Naturfredningsforening, der herefter laver en opgørelse over, hvor meget der er blevet fundet.
  • I år sætter indsamlingen fokus på takeaway-emballage. Derfor bliver indsamlerne bedt om at angive, hvor meget takeaway-affald de finder. Derudover bliver de også bedt om at tælle både dåser og mundbind.
  • I 2020 blev der fundet 53.000 kilo affald – heriblandt 3.300 mundbind.
  • Merrild giver økologisk kaffe til indsamlingerne. Derudover donerer Merrild 25.000 kr. til et grønt skoleprojekt og opfordrer samtidig alle skoler til at kåre og hylde deres egen affaldshelt.
  • Bilka afholder Affaldsindsamling i alle 19 varehuse, hvor man kan hente gratis affaldssække. Bilka donerer desuden affaldssække til alle de tilmeldte indsamlinger. Derudover kan alle aflevere deres indsamlede affald på Bilkas p-pladser, hvor der er sat containere op til formålet.
Danmarks Naturfredningsforening

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Horsens Rey 24 - Behind The Scenes
24. sep 2024