Foto: Regnvandsbassin ved Rydalsvej, Østbirk
Onsdag den 22. marts er det FN’s internationale mærkedag for vand. I den anledning opfordrer Samn Forsyning alle til at blive klogere på drikkevand, spildevand, regnvand og vandforbrug.
Danmark har noget af verdens bedste drikkevand. Vi er desuden rigtig gode til at håndtere vores spildevand, så det bliver grundigt renset, inden vi sender det tilbage til naturens kredsløb. Og så er vi faktisk også gode til at spare på vandet, sammenlignet med mange andre lande. Men selvom vi er gode, så er der stadig potentiale til at blive endnu bedre.
Hos Samn Forsyning er hver dag Vandets Dag. Udover at have ansvaret for både drikke- og spildevand, så har de også altid fokus på at udvikle og forbedre udvindingen af drikkevand samt håndteringen af spildevand.
5 veje til (mere) viden om vand
På Vandets Dag inviterer forsyningsselskabet alle borgere til at være med i dét arbejde og få indblik i, hvordan vi sammen kan sikre, at der bliver ved med at være rent vand i hanen og godt badevand i fjorden.
Det kan både give anledning til at blive klogere på, hvad man selv kan gøre i sit eget hjem eller til at tage på en udflugt og få indblik i vandets vej fra regndråbe til drikkevand.
- Tag på vand(re)tur i ”regnskoven” - se hvor fremtidens drikkevand falder
Tag på tur i Rugballegårdskov, hvor Samn Forsyning har deltaget i et skovrejsningsprojekt, som skal være med til at beskytte fremtidens drikkevand. Nedbør, der falder i netop dette område, har gennem generationer givet drikkevand til indbyggerne i Horsens. Der er sat skilte op i skoven, som fortæller om vandets vej fra regndråbe til vandhane. - Besøg en regnvandssø
Klimaforandringer giver os flere perioder med langvarig regn og store regnskyl. Regnvandet behøver ikke at blive renset, så i stedet for at regnvand ryger i de traditionelle kloakrør til rensningsanlæggene, arbejder Samn Forsyning med at lede regnvandet i særskilte kloakrør til fjorden, vandløb eller regnvandssøer. Omkring regnvandssøerne kan naturen udvikle sig, så søerne ikke bare er praktiske men også pæne i landskabet. - Tjek jeres toiletvaner – hvad kommer egentligt i kummen hjemme hos jer?
Der er faktisk kun tre ting, som må komme i toilettet: almindeligt toiletpapir, ”bimmelim” og ”bummelum”. Men prøv lige at tage en lille snak med de andre i din husstand – er der mon nogle, som tror, at toilettet er en skraldespand og bruger toilettet til vådservietter, bind, hår fra børsten eller andre ting? Samn Forsyning bruger omkring 700.000 kr./år på at fjerne og reparere kloaksystemet efter affald. Penge vi kunne bruge meget bedre. - Se vandet som transportmiddel
Det, du kommer i vandet, bliver transporteret videre med vandet. Derfor er det vigtigt, at du ikke skyller kemikalierester, sæbe fra bilvask og andre stoffer ud i afløb til regnvand, for så kommer det urenset ud i naturen. Du kan nemt lave et lille eksperiment, som viser, hvordan det virker: Tag 3-4 glas, fyld dem med vand og kom et par dråber frugtfarve i alle undtagen et. Sæt derefter afskårne, hvide blomster i glassene og se, hvordan blomsterne tager farve efter vandet i de kommende dage. - Hvor meget vand bruger I hjemme hos jer?
Selvom vi er mange, som er gode til at spare på vandet i Danmark, er vi også mange, som slet ikke kender vores eget forbrug. Brug mærkedagen til at tjekke op på husstandens vandforbrug – hvor meget bruger I på et år? Hvor meget bruger I på en dag? Det gennemsnitlige vandforbrug per person i Danmark er 105 liter – hvor meget bedre, kan I gøre det?
Læs mere om aktiviteterne på www.Samn.dk/VandetsDag
Foto: Regnvandsbassin i Hundslund