Alt sammen for at ændre elevsammensætningen på Aarhus gymnasium (Fusion mellem det gamle Langkær og det nye STX tilbud på Aarhus Tech) samt Viby gymnasium, hvor der går en stor andel med anden udenlandsk oprindelse.
Gymnasierne havde selv foreslået en løsning som 13 ud af 15 gymnasier stod bag og som tog højde for udfordringen med elevsammensætningen.
De havde bl.a. aftalt, at hvis der på et gymnasium går mere end 10% elever fra udsatte boligområder, så kan gymnasiet ikke optage flere elever fra disse boligområder kaldet KUO områder - Kombineret Udlejningsområde.
En løsning, der vil løse udfordringen med elevsammensætning uden at gå voldsomt ud over elevernes ønske om at komme ind på populære gymnasier.
Men et flertal i regionsrådet har dikteret, at Viby gymnasium partout skal have 8 klasser og dermed være blandt de Aarhus største gymnasier, selvom gymnasiet kun har få 1. prioritetsansøgere.
Derfor har de populære gymnasier fået kapacitetslofter, der betyder, at både Marselisborg, Statsgymnasiet og Katedralskolen hver især nu må afvise over 100 førsteprioritetsansøgere, der i stedet sendes til Viby eller Aarhus gymnasium (Langkær og Aarhus Tech). Og hvorfor vil man for enhver pris opretholde det nye gymnasietilbud på Aarhus Tech. De fik kun ganske få ansøgninger sidste år og har i dag ingen elever, fordi de blev nødt til at afvikle tilbuddet. Og de har kun fået 20 ansøgninger i år!
Men også udenfor Aarhus rammes gymnasier af regionens kapacitetslofter: Skanderborg gymnasium reduceres for 2. år i træk med en klasse og må nu nøjes med 8 klasser svarende til 236 elever. Men gymnasiet har modtaget 268 førsteprioritetsansøgninger, hvoraf ca. 260 er fra unge med bopæl i kommunen.
Det betyder, at unge Skanderborgensere sendes til gymnasiet i Aarhus kommune, hvis flertallets indstilling vedtages. Hvilket er helt i modstrid med intentionen om, at omegnsgymnasier skal kunne modtage kommunens egne unge førsteprioritetsansøgninger.
På regionsrådsmødet beroligede udvalgsformanden alle om, at hvis blot de unge fra Skanderborg kommune skrev Skanderborg gymnasium på som 1. prioritet, så var de sikre på at komme ind. Men dette viser sig nu ikke at holde stik.
Vi håber meget, at du vil tage højde for ovennævnte, når du skal behandle sagen og undlade at tvinge elever ud på et gymnasium, der kun har modtaget 20 ansøgninger, hvor der nu skal være 3 klasser.
Så kan man i stedet undgå, at reducere endnu en klasse på de gymnasier, der nu skal beskæres endnu en klasse for 2. år i træk.
Og i det mindste lade Skanderborg gymnasium fortsætte med deres 9 klasser, så de fortsat har plads til kommunens egne unge 1. prioritetsansøgere, som udvalgsformanden lovede på regionsrådsmødet.
Med venlig hilsen
Dansk Folkeparti, Alternativet, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Psykiatri-Listen
i region Midtjylland