
Mette Bock er sognepræst og ugen klummeskribent.
Jeg synes, det er på tide at få en vej i Østbirk, der bærer navnet Elsebe Krabbe. Og hvorfor nu det?
Klumme af sognepræst Mette Bock
Gennem en årrække havde jeg min gang i Peder Skrams Gade i København. Det skyldtes, at jeg dengang var formand for Grænseforeningen, hvis hovedsæde ligger i Peder Skrams Gade, lige bagved Det Kongelige Teater.
På det tidspunkt havde jeg ingen anelse om, at jeg som sognepræst få år senere skulle få min gang på en anden Peder Skramsgade, nemlig den i Østbirk, hvor den smukke kirke ligger og knejser.
Peder Skram og Østbirk kirke
Som alle i lokalområdet ved, og kan læse på den fine mindesten ved indgangen til kirken, ligger den navnkundige Peder Skram begravet i Østbirk kirke. Det gør hans hustru, Elsebe Krabbe også. Hun er ikke så kendt, men hun er en vildt interessant kvindeskikkelse af den meget stærke slags, der kan inspirere os helt frem til i dag.
Elsebe Krabbe: En bemærkelsesværdig kvinde fra fortiden
Elsebe blev født i en adelsfamilie i 1514 og døde 63 år gammel efter et langt og tilsyneladende meget harmonisk ægteskab med Danmarks vovehals, Peder Skram, født i Urup. De to fik ikke færre end 18 børn sammen. Forestil jeg lige det. At føde 18 børn! Chrestiern, Tyge, Knud, Peder, Anne, Berete, Karen, Henrik, Børge, Margrethe, Johanne, Niels, Elsebeth, Dorte, Mette, Margrethe, Johanne og Oline. Og ja, der er flere med samme navn, for børnedødeligheden var stor dengang. 15 af børnene nåede voksenalderen, men på et enkelt år under Syvårskrigen døde også fire af de voksne sønner. Hvordan kan man overhovedet bære det?
Et glimt af Elsebes mange talenter
Med sådan et kvindeliv tænker man, at Elsebe da havde nok at gøre, hvilket hun sikkert også havde. Ikke desto mindre var hun også en særdeles aktiv og lærd kvinde. Hun skrev slægtshistorie og levnedsbeskrivelser, fik udgivet en ordsprogssamling, der desværre er gået tabt - og hun fik minsandten også udgivet en salme, som hun skrev i 1565, da det var lykkedes at afværge er angreb fra svenskerne. Hertil kommer, at hun var meget aktiv og interesseret i udbredelsen af protestantismen, der kom til Danmark i 1536, da hun var 22 år gammel.
Kvinders indflydelse i historien
Når historiebøgerne er blevet skrevet, er det meget ofte mændenes historie, vi hører om. Det kan der være mange gode grunde til, for kvindernes opgaver og indsats blev på den tid ikke værdsat på samme måde som mændenes. Men vi skal huske, at det ikke betyder at kvinderne ikke havde indflydelse. Det havde de i høj grad. Og der er næppe tvivl om, at Peder Skram fik både opbakning og rådgivning af sin kloge hustru, der blev stammoder til så mange.
En opfordring til ændring
Så hvem ved. Måske skal vi have også have en Elsebe Krabbesvej i Østbirk på et tidspunkt. Der udbygges i disse år i stort omfang, så muligheden ligger lige for.
Idéen er hermed bragt til torvs.