Derfor blev Lillerup Gård dømt ude - igen



(Arkivfoto)

LÆSERBREV - Nikolaj Effert Jonassen, der repræsenterer en borgergruppe ved Bleld i kampen mod vindmøller, har i Horsens Folkeblad undret sig over, at solcelle- og vindmølleprojektet Lillerup Gård nær Gedved Sø er udgået af tematillægget.

Af Jesper Pedersen
Skovlyvej 8, 8752 Østbirk

Projektområdet, som i 2011 hed Elling - og i dag kaldes Lillerup Gård - blev dengang ikke vurderet egnet til vindmøller af Horsens Kommunes forvaltning. Alligevel tilsidesatte Økonomiudvalget denne faglige anbefaling og politisk inkluderede det i vindmølleplanen.

Det førte til omfattende protester og i alt 407 indsigelser mod projektet - bl.a. fra Naturstyrelsen, Ejer Bavnehøj og Ovsted Kirke - samt bekymringer fra Skanderborg Kommune og Danmarks Naturfredningsforening. Forvaltningen tog myndighedernes høringssvar til efterretning og anbefalede at området blev fjernet fra planen, hvilket et enigt byråd fulgte.

Den faglige vurdering giver mening for os, der kender landskabet.

Hvis Nikolaj Effert Jonassen har stået ved Ejer Bjerge og spejdet sydpå, vil han have oplevet et enestående view ud over et bevaringsværdigt kulturmiljø, omgivet af større uforstyrrede landskaber og med hele Horsens i horisonten. Og ser man fra syd rejser Ovsted Kirke og det ikoniske tårn ved Ejer Bavnehøj sig majestætisk i landskabet - pejlemærker, der bærer både kulturel og historisk betydning for området.

Men forestil dig nu, at vi plotter tre 150 meter høje vindmøller ind i dette landskab. Vindkraftværker, der hver især vil rage otte meter højere op end Lighthouse i Aarhus - Danmarks højeste bygning. De vil dominere udsigten i en radius af mindst fem kilometer, skævvride landskabets linjer og kompromittere det visuelle udtryk, som netop gør Ejer Bjerge særligt - ikke kun for os, der bor her, men også for de turister, der besøger området for at opleve Søhøjlandets natur.

Derfor bør det ikke overraske nogen, at forvaltningen igen i december 2024 vurderede Lillerup Gård som uegnet til VE-anlæg. Det er en faglig vurdering, man kun kan bestride, hvis man enten ikke kender områdets historik - eller har en særlig politisk interesse i sagen.

Præcis derfor er det afgørende, at de faglige vurderinger vægtes tungt - og vejer mere end særinteresser og studehandler - når byrådet beslutter, hvor Horsens Kommune rejser sine vindmøller og solceller.
 

Jesper Pedersen

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025