Arkæologerne trækker lange søgegrøfter for at afdække området for fortidsminder. Foto: Museum Horsens
Det er ikke den danske bilpark vi taler om, men fortidsminder langs E45. Det vrimler med arkæologer langs E45 fra Vejle og op til Aarhus. De har fundet deres graveremedier frem og søger nu efter fortidsminder langs den strækning, der står til at skulle udvides. Både ved Horsens og Skanderborg har de lokale museer gjort sig nogle helt særlige fund.
Af Vejdirektoratet
Inden Vejdirektoratet går i gang med at udvide de første to motorvejsstrækninger langs E45 mellem Vejle og Aarhus Nord med et ekstra spor i hver retning, er arkæologer fra de lokale museer ude for at undersøge, om der ligger væsentlige fortidsminder gemt langs strækningen.
Og minsandten om det ikke er tilfældet.
På Museum Skanderborg kribler det i hvert fald i fingrene på arkæologerne, der i deres forundersøgelser har fundet spor af sjældne genstande fra jernalderen ved Ejer Bavnehøj.
Museumsinspektør Ejvind Hertz, Museum Skanderborg, siger:
”Vi har længe kendt til en jernalderbebyggelse under mulden ved rasteplads Ejer Bavnehøj Vest, men at vi ville finde tegn på så mange spændende fund, er meget overraskende. Vi har for eksemplet lokaliseret syv ovne, der blev brugt til at udvinde jern. Ovne som vi typisk finder mange af i Vestjylland men kun sjældent i Østjylland. Så vi er spændte på at se, om de har brugt andre teknikker til at opbygge og bruge ovnene her.”
Jernudvindingsovnene stammer formentlig fra samme periode som den bebyggelse, der også dukkede op af mulden. Cirka 300 e.Kr. i tiden fra yngre romersk jernalder til ældre germansk jernalder. Mere end ti bygninger er indtil videre blevet registreret i museets søgegrøfter, og arkæologerne regner med at finde endnu flere.
Museum Skanderborg går i gang med de videre udgravninger om nogle uger og forsætter godt ind i 2023.
Flint fra Maglemosekulturen. Flintflækkerne er forarbejder til Maglemosejægernes små og fine pilespidser kaldet mikrolitter. Disse blev brugt til at nedlægge skovens store byttedyr som urokse, elg og kronhjort. Fotos: Museum Horsens.
10.000 år gammelt jagtvåben til nedlægning af rensdyr
Mod syd er Museum Horsens i fuld gang med at trække lange søgegrøfter på hver side af motorvejen, som skal afsløre, hvor der kan være fund at finde. Her skraber arkæologerne de øverste lag muld bort, så de kommer ned til den tidligere undergrund.
Nær Hatting vest for Horsens har søgegrøfterne bragt arkæologerne mere end 10.000 år tilbage i tiden, hvor fundet af en sjælden pil afslører, at der har foregået jagt af blandt andet rensdyr i området.
Arkæolog Marie Rasmussen, Museum Horsens, siger:
”Vi er på en meget anderledes og utrolig spændende opgave her langs motorvejen, og det er ikke tit, at vi finder genstande, der kan dateres så mange år tilbage. Pilen, som vi har fundet, stammer fra Ahrensburg-kulturen og er lavet af flintesten. Det er meget fint håndarbejde, og mon ikke pilen ender på museet en dag. Nu håber vi så bare, at vi også finder en jagtplads og måske endda skelettet af et helt rensdyr”.
Skafttungepil fra Ahrensburgkulturen hvor spidsen er knækket af. Pilene blev primært brugt til jagt på rensdyr, der var det vigtigste byttedyr på tundraen. Fotos: Museum Horsens. Flint fra Maglemosekulturen. Flintflækkerne er forarbejder til Maglemosejægernes små og fine pilespidser kaldet mikrolitter. Disse blev brugt til at nedlægge skovens store byttedyr som urokse, elg og kronhjort. Fotos: Museum Horsens.
Skafttungepil fra Ahrensburgkulturen hvor spidsen er knækket af. Pilene blev primært brugt til jagt på rensdyr, der var det vigtigste byttedyr på tundraen. Foto: Museum Horsens.
Nord for Horsens har arkæologerne også fundet spor af jernalderbebyggelse og håber på flere gemte fortidsminder, når de går i gang med de egentlige udgravninger til næste år.
Flere arkæologiske undersøgelser langs motorvejen
Vejdirektoratet skal udvide E45-motorvejen på tre strækninger fra Sønderjyske Motorvej ved Kolding og op til Østjyske Motorvej ved Aarhus Nord, men da projektet er opdelt i flere etaper, sker de arkæologiske undersøgelser forskudt.
Mod syd har Vejlemuseerne planer om at gå i gang med forundersøgelser i uge 49, og ved Aarhus Syd er arkæologerne fra henholdsvis Skanderborg Museum og Moesgaard Museum godt i gang med de søgegrøfter, der skal afdække området for fortidsminder.
Vejdirektoratet forventer, at de arkæologiske forundersøgelserne omkring Aarhus Nord kan begynde i foråret 2023.
Arkæologer fra Museum Skanderborg graver løs i mulden ved Ejer Bavnehøj Vest. Foto: Museum Skanderborg