Med et års forsinkelse (grundet Corona og forsamlingsforbud) byder Grænseforeningen HKH Prinsesse Benedikte velkommen til Ejer Bavnehøj for at fejre 100-året for Genforeningen sammen med folkemødets øvrige gæster og deltagere.
Folkemødet indledes kl. 11 med en friluftsgudstjeneste varetaget af biskop og kongelig konfessionarius Henrik Wigh-Poulsen. Her deltager også folketingets formand Henrik Dam Kristensen, som senere på dagen er en af hovedtalerne.
Efter Gudstjenesten er der frokostkoncert med Hjemmeværnets Musikkorps, hvor de besøgene også kan spise deres medbragte mad.
Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte modtages kl. 12.15 og er inviteret til frokost sammen med talere, Skanderborg kommunes borgmester, Frands Fischer og formanden for Grænseforeningen, biskop Peter Skov-Jakobsen.
Herefter begyndes Folkemødet med velkomst ved Grænseforeningens formand og plantning af et lille træ, der er efterkommer af den næsten 2000 år gamle Konge-eg. Plantningen foretages af HKH Prinsesse Benedikte, borgmester Frands Fischer og formanden Grænseforeningen for Skanderborg og Omegn, Anna Margrethe Andersen. Forinden plantningen vil skovridder og direktør i Kong Frederik den Syvendes Stiftelse, Nils Sættem kort fortælle om træets og Kongeegens historie.
Yderligere en historisk begivenhed finder sted. En lille sten til markering af 100-året for Genforeningen er som gave givet til Grænseforeningen for Skanderborg og omegn. Oprindelig er stenen udført som en kongesten i anledning af Kong Christian X’s 70-års fødselsdag. Stenen afsløres af giveren, Flemming Filt.
Herefter er det talernes tur. Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, folkestyrets fremmeste mand, vil som repræsentant for det offentlige Danmark holde den første tale.
Inden næste taler, formanden for Sydslesvigs vælgerforening (SSW) og tidligere landdagsmand Flemming Meyer fra Sydslesvig kommer til, synges den første fællessang.
Flemming Meyer har gæstet Folkemødet på Ejer Bavnehøj flere gange med store og insisterende taler om det danske mindretals vilkår i Sydslesvig. I øvrigt var det Flemming Meyers far, legendariske Karl Otto Meyer, der indledte talerrækken sammen med statsminister Poul Schlüter ved folkemøderne i nyere tid, dvs. ved tårnets 60-års jubilæum, hvor også HM Dronning Margrethe II og Prins Henrik deltog.
Folkemøderne er også kendetegnet ved musikalske indslag på højt niveau. I år bliver det virtuosen Kim Sjøgren, der sørger for den professionelle underholdning. Kim Sjøgreen er kendt af de fleste i Danmark og nok ganske særligt på Ejer Bavnehøjegnen. Det var her, han trådte sine barnesko og leverede musik til danseskoler og festlige lejligheder med sin første violin.
Efter en fællessang mere er det det folkelige Danmarks tur. Gymnastik og folkedans har været med på programmet siden 1984, det samme gælder for Skanderborg Folkedansere og sydslesvigske folkedansere, der i deres smukke egnsdragter vil give en flot opvisning i historiske danse. Herefter er det unge gymnaster fra Hedensted, der sætter punktum for Folkemødet 2021. Gymnasterne har tidligere givet opvisning både ved Ejer Bavnehøj og i Sydslesvig.
Der er som sædvanlig gratis adgang til Folkemødet. Medbring frokosten og nyd den til middagskoncerten, eller kom, når det kan lade sig gøre, og vær med til at fejre Genforeningen ved tårnet på den jyske højderyg, Ejer Bavnehøj. Der stilles nogle stole til rådighed; men der er næppe nok, så tag derfor gerne en stol og en paraply med.
Ejer Bavnehøjtårnet – indviet i 1924 - er det største monument i Danmark som blev rejst i anledning af Nordslesvigs genforening med Danmark. I daglig tale er der naturligvis tale om Sønderjylland; men på monumentet er den historiske begivenhed beskrevet som ”Nordslesvig genforenet med Moderlandet”. Tårnet er således et nationalt erindrings- og samlingssted, som gæstes dagligt, både af tilfældige forbipasserende fra motorvejen; men også af mange, som har stedet som pejlemærke for naturen og et højdepunkt i det jyske bjerglandskab, Ejer Bjerge, og så naturligvis de mange, både syd og nord for Grænsen, der gerne vil have Genforeningen og samarbejdet med Sydslesvig genopfrisket i erindringen og sat i historisk perspektiv.
Stedet er bestemt et besøg værd til hverdagsoplevelse og til markering af særlige lejligheder. Tidligere lå der en restaurant for tårnets fod; men nu sker det med medbragt mad, når sulten skal stilles, eller som nogen gør, bestiller en kok eller et madsted til at komme og servere ved f.eks. et bryllup. En lille kiosk, med sæsonåbninger kan dog klare den søde tand, og der kan forudbestilles frokost (tlf.: 29999084) til folkemødet; men ellers er det den storslåede udsigt fra tårnets top, der imponerer de fleste. I klart vejr skimtes Lillebæltsbroen, Samsø, Sjælland og også flot udsyn langt nord- og vestpå i Jylland.
Gennem årene har der været afholdt store folkelige møder på stedet med både Konge og Dronning besøg. Samtlige statsministre siden Anker Jørgensen, bortset fra Mette Frederiksen, har gæstet folkemøderne og været talere. Betydningsfulde sagsforkæmpere fra Sydslesvig og mange danske ministre har lagt deres vej forbi og gjort Ejer Bavnehøj til det folkelige mødested for visioner, grænseoverskridende tænkning og samarbejde.
Vel mødt på Ejer Bavnehøj, søndag d. 22. august
- med frokostkurv. Stol og en paraply vil nok også være godt at medbringe for en sikkerheds skyld.
Grænseforeningen for Skanderborg og Omegn.