Fem fakta om fremtidens vindmøller



Udviklingen af vindmølledesignet er i det sidste årti vokset både i teknik og fysik. Vindmøller er blevet højere og bedre til at omdanne vindenergien til elektricitet. På sigt kan det betyde, at vi kommer til at se færre, men større vindmøller i landskabet. Henrik Wadmann, der er projektleder i Hub North, et fagligt netværk af leverandører og underleverandører til vindmølleindustrien, har udarbejdet nogle facts, som giver indblik i moderne vindmøllers størrelse og effektivitet.

Havvindmøller er de højeste
De største moderne møller placeres i havvindmølleparker, hvor de kan nå en totalhøjde på 180 m, når vingerne rækker højest. Det er højere end Herlev Sygehus, der med sine 120 m topper listen over Danmarks højeste huse. De største havvindmøllers bestrøgede areal – altså diameteren fra vingespids til vingespids – kan indeholde op til tre Airbus380, som hver har plads til 555 passagerer. En enkelt havvindmølle kan alene dække 1.000 husstandes samlede årlige elforbrug.

Verdens største er 220 m høj
Vestas har produceret verdens største vindmølle på 220 m – det er en prototype, som står i testparken i Østerild ved Thy. Det er en kæmpe uden lige med et bestrøget areal, der svarer til arealet af tre normale fodboldbaner. Vingerne måler hver 83,5 meter og vejer 30 tons stykket. Til sammenligning er Rundetårn i København 41,55 meter højt, hvilket vil sige, at der skal to Rundetårne til at danne længden på blot en enkelt af kæmpemøllens vinger. Denne store vindmølle kan i princippet lave strøm nok til 7.500 husstandes årlige elforbrug.

Danmark slår vindkraftrekorder
Langt de fleste vindmøller er meget større og mere effektive end deres forgængere. Det kunne man eksempelvis mærke på vindkraftregnskabet sidste år i december, hvor Danmark slog verdensrekorden, da 57,4 % af al danskernes strømforbrug blev produceret af vindmøller. Selv om dette resultat var exceptionelt, så har vindmøllerne alligevel leveret mere strøm end forventet i første halvår af 2014, hvor vindkraft udgjorde 41,2 % af danskernes elforbrug.

Mølle sætter verdensrekord på et døgn
Et af de mål som den danske offshore sektor sigter efter, er at nedbringe omkostningen per produceret kWh også kaldet ’Cost of Energy’. En af de vigtigste faktorer for at opnå dette er at designe større og mere effektive møller, og det har vist sig i praksis at holde stik. I oktober 2014 satte kæmpemøllen ved Thy en ny verdensrekord, da den på blot 24 timer producerede nok el til at forsyne 13.500 danske husholdninger.

Vi får færre men større vindmøller
Hvis udviklingen og produktionen af større og mere effektive vindmøller fortsætter, er der chance for at nå regeringens målsætning om, at 50 % af danskernes årlige elforbrug skal dækkes af vindenergi i 2020. De store vindmøller kommer nemlig gradvist til at erstatte de eksisterende møller, og der vil derfor i 2020 være færre, men større vindmøller i Danmark, som til gengæld yder mere effektivt.
 

Løbende annoncer

 

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025