Flavabom - Vinedried fra Sydaustralien



De første vinstokke blev plantet i 1930’erne i Clare Valley.
 Da South Australia er gik fri af den frygtede vinlus phylloxera i 1800tallet, og ikke har lidt af denne sygdom siden, som ellers udslettede det meste af verdens vinmarker dengang, har nogle af disse meget gamle vinstokke overlevet og er stadig i kommerciel brug. Dette gør dem til nogle af de ældste vinstokke i verden.
 I 1963 købte Eric og Romla Byrne ejendommen Devlin Pound nær Overland Corner i South Australia og plantede vingårdens marker til med en række druesorter, især Shiraz, Cabernet og Chardonnay. I de samme år i Morgans (Scotts Creek) etablerede Penfold’s en vingård, under vejledning af Max Schubert, i nærheden af Barossa. Jorden er der meget velegnet til produktion af gode vine. I 1995 erhvervede familien Byrne også denne ejendom.
 I 2011 sluttede en årti lang tørke i området, tørken havde gjort det meget vanskeligt, at drive vingården for Byrne familien på grund af mangel på vand. Nogle af de erfaringer man gjorde sig i tørkeperioden, har resulteret i udnyttelse af mere vandteknologi, hvor vandet returneres til det naturlige miljø, bevarelse af Scotts Creeks vådområder og man har fået gjort vinstokkene mere modstandsdygtige over for tørke og sygdomme. Derudover måtte man genplante store områder, hvor vinstokkene ikke stod til at redde.
 Byrne familiens nuværende winemaker, Peter Gajewski, hjalp med at plante disse vinstokke på Scotts Creek, da han var en ung mand. Senere blev han Senior winemaker ved Penfold´s og brugte disse druer i mange år til at producere Premium vin, dette arbejde fortsatte så da Byrne familien overtog ejendommen.
 Byrne producerer mange druesorter, bl.a. er de den største producent af Riesling i South Australien med ca. 100 hektar, som kommer fra Scotts Creek og Clare Valley.
Tidligere købte Byrne mange druer fra andre producenter, men fra 2008 har de kun brugt de druer, som de har producerede. Blandt andet dette tiltag gjorde til niveauet sted yderligere og man begyndte at vinde rigtig mange priser og høste meget anerkendelse for firmaets vine. Senere blev også Phil Reedman, Master af Wine, tilknyttet Burne firmaet, for at give yderligere ekspertise til vinene, dette var i 2010. Firmaet vision har siden været, at lave gode vine, lige fra  kvaliteten i marken over selve fremstillingen på ejendommen til vinen ender i glasset.

Om selve vinen
En dejlig vin som leverer smag, dybde, og koncentration. Der er tale om 100% Shiraz-druer fra omtalte vingård, der er ryggraden til denne intense stil. Integrationen af smag, taniner og syrer er rigtig godt ramt. I næsen opleves modne brombær og blåbær med hint af eg og krydderi. Smagen er rig og fyldig. De silkebløde tanniner er pakket flot ind i den lange og vedvarende eftersmag. Vinen anbefales til alt kød fra grill eller and. Derudover er vinen veganer og vegetarisk egnet.
 Inden presning af druerne har disse fået lov til at tørre lidt ind. Dette gør at vinen bliver mere koncentreret og fyldig, ligesom vi kender det fra f.x. Italiens vinproduktion. Denne arbejdsgang er også med til at vinen holder hele 16% alkohol.
 Normalprisen er 129,95. I hele marts måned kan Flavabom købes i SuperBrugsen Østbrik og i SuperBrugsen Gedved til 79,00.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!

Løbende annoncer

 

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025