Bent Lexner. (Privatfoto)
ØSTBIRK - Der har altid foregået humanitært arbejde i og omkring kirkerne, og naturligvis også i Østbirk. Svend Raagaard der var sognepræst i Østbirk-Yding fra 1930 til 1972 ydede en fortræffelig indsats på flere fronter sammen med sin hustru Inger Raagaard.
Af Jens Glavind
I årene 1937-38 trak det op til krig i Tyskland og opmærksomheden rettedes mere og mere mod jøderne og da jødiske børn- eller unge - endnu på dette tidspunkt kunne få udrejsetilladelse, søgte humanitære komiteer rundt om i Europa at skaffe så mange ud af landet som muligt.
I Danmark havde myndighederne givet tilladelse til at modtage 300 for et midlertidigt ophold.
Kvindernes Fredsliga der havde afdelinger flere steder i landet bl.a. i Østbirk, hjalp til med at finde hjem til at huse de jøder der kom til egnen.
I Østbirk var Inger Raagaard foregangskvinden, der hjalp med at finde hjem til jøderne i lokalområdet.
Neel Weldingh. (Privatfoto)
Overrabbiner efterlyste jødisk par fra Østbirk
I 2021 efterlyste tidligere overrabbiner Bent Lexner oplysninger om et ungt jødepar ved navn Max og Victoria Ellberger der boede i Østbirk omkring 2. verdenskrig.
Det viste sig, at Inger og Svend Raagards datter, Neel Weldingh, havde gemt en hel samling af de breve der blev sendt fra familierne i Tyskland til de jøder der opholdt sig i Østbirkområdet, bl.a. et brev fra Victoria og Max Elberger sendt til Inger Raagard. Når man læser brevene, kan man se at brevene var underlagt censur, og alle breve blev læst og kontrolleret inden de nåede frem til Danmark.
Brevstrømmen fra Tyskland ophørte efterhånden som jøderne blev deporteret til diverse kz-lejre, og da krigen også blev en realitet i Danmark kom jøderne i Østbirk senere via Vejle videre til Sverige, og her spillede Inger og Svend Raagaard også en rolle.
Foredragsaften i Østbirk Præstegård 5. november
Tirsdag den 5. november inviteres til foredragsaften i Østbirk Præstegård, hvor tidligere overrabbiner Bent Lexner vil fortælle historien om jøderne der kom til Danmark i slutningen af 1930erne. Neel Weldingh vil supplere med de erindringer hun fik i arv fra sine forældre, og mon ikke også der vil blive snakket lidt om Østbirk i gamle dage ved den lejlighed.