Selv fortæller fødselaren, at han skiftede fra mælk til benzin og motorolie i blodårerne, da han var omkring fire år. For selvom både far og farfar var mejeribestyrere, har det været landbrugsmaskinerne, som har fået kærligheden at føle fra Thyge Sylvester Rasmussen, der 27. april fylder 70 år
Ham den lille purk på den grå Ferguson foran mejeriet i 1953 drømte nok ikke, at han sådan cirka 67 år senere skulle se tilbage på en tilværelse som ejer af en succesrig maskinstation. Som endda i mange år har båret hans navn, nemlig Thyge Sylvester Rasmussen, der på et tidspunkt blev til et aktieselskab, som den ældste søn, Thomas, nu driver videre med 12-15 medarbejdere.
Men tro ikke, at Thyge har lagt sig og lever højt på minderne. Slet ikke, for han er stadig meget aktiv både på kontoret og ikke mindst på sin rendegraver.
- Du kan godt sige, at jeg har et ægteskabslignende forhold til den. Jeg har altid været glad for at køre med rendegraver og har vel haft omkring 11 i alt gennem de snart 50 år, jeg har drevet maskinstation, fortæller han.
Men selvfølgelig er hans ægteskab med Kirsten og de fem drenge, de har sammen, et endnu vigtige omdrejningspunkt for ham - sammen med flere børnebørn.
Hele eventyret med at drive maskinstation startede under tjenesten som dragon i Holstebro.
- Jeg startede med at købe en mejetærsker og fik endda lov at tage hjem for at høste med den uden at få forlænget tjenestetiden, erindrer han.
Siden er der købt en hel del traktorer - blandt andre en Ford County med fire lige store hjul, flere Ford Majorer, Deutz, John Deere, Fiat, New Holland og senest flere Case IH. Desuden en masse redskaber, gyllevogne, marksprøjter, bugseret finsnitter, bugseret roeoptager, river/vendere, gravemaskiner og så videre.
Mejeriet i den lille landsby Elling mellem Horsens og Skanderborg, hvor hans far var mejeribestyrer, egnede sig selvfølgelig ikke til at huse en maskinstation. I stedet fik han en aftale med Kurt og Signe Mortensen på nærliggende Ejergaard om at kunne huse sin maskinstation hos dem og endda bo der på kost sammen med et par af de første medarbejdere.
- Til gengæld skulle jeg så drive deres mark på omkring 55 hektar, og det har jeg gjort lige siden, fortæller han.
Men selvfølgelig ikke på de samme vilkår. For allerede i 1976 var der flyttedag for maskinerne, som siden da har været ”opstaldet” på Kirsten Rasmussens fødegård, Kirstinelund vest for Tebstrup. Gården overtog de i 1978 og driver fra den i alt 300 hektar udover alt det, der bliver passet i større eller mindre omfang for kunder i det østjyske.
- Når jeg tænker tilbage, må jeg sige, at det var noget nemmere at drive maskinstation dengang end nu. Afstanden mellem succes og fiasko var bare større dengang. Tænk bare på, at en liter diesel kun kostede 19 øre i 1970, og månedslønnen inklusive overtid var vel 1.500 kroner for en medarbejder, påpeger han.
At det er gået ret godt i flere årtier, skyldes nu ikke lave priser på brændstof og arbejdskraft. Nok nærmere en fornemmelse for hvad, der i øjeblikket har været værd at røre ved. Det har ikke mindst været bjærgning af halm, entreprenørarbejde, kloakering, gyllekørsel, etablering af afgrøder og marksprøjtning med videre.
- Som en del af halmforretningen har vi også en vognmandsforretning, som nu kører med fire trækkere, fortæller han.
En helt ny driftsgren er oprivning af biomasse som halm med flere til biogasanlæg.
- Vi arbejder med det over et større område i Jylland, og det er der måske en hel del fremtid i, lyder det eftertænksomt.
For det er jo aldrig helt til at vide, hvor udviklingen bærer hen. For eksempel bliver flere og flere større landbrug med husdyrproduktion bedt om at lade være med at dyrke deres jord selv. I stedet skal de koncentrere sig om dyrene og lade andre om det med markbruget. For eksempel en maskinstation.
- Det giver noget uro og ændrer også på vores drift. Men hvor det ender, ved vi jo ikke. Men at det ændrer sig, er helt sikkert, konstaterer den erfarne maskinstationsmand Thyge Sylvester Rasmussen.
For ikke ret længe siden blev generationsskiftet afsluttet med, at han og Kirsten byttede bolig med Thomas og hans familie. Så nu bor fødselaren i villa i nærliggende Tebstrup, nøjagtig som hans svigerforældre gjorde, da de fraflyttede gården i 1978. På den led har historien gentaget sig.
Fødselsdagen markeres privat.