(Arkivfoto)
I Vestbirk har de fleste husstande gasvarme og på opfordring af en privat borger i Vestbirk var der indkaldt til en ”snak om vor situation med gassen og gasprisernes himmelflugt” den 4. oktober i Vestbirk Forsamlingshus. I første omgang indkaldt på Vestbirks Facebookside og sidst oplyst på borgermødet den 26. september om Forsamlingshusets fremtid – ligeledes på baggrund af de stigende gaspriser.
Af Pauli Andreasen
Initiativtageren havde forestillet sig et fremmøde på en håndfuld og var derfor lidt overrumplet, men også glædelig overrasket, da der mødte ca. 30 personer op, en indikation på at det er et emne, der berører mange. Den til lejligheden mikroovnshjemmebagte kage undskyldte sig med, at den ikke var en størrelse 30, men der var dog rigeligt med kaffe.
Da aftenen var tænkt som en ”snak om bordet”, var der ikke en egentlig dagsorden og snakken var derfor til dels lidt ustruktureret, men i en god stemning.
Mange har i dag brændeovne som supplement til gassen, og disse bliver brugt flittigt for tiden.
Der blev kort talt om partikelforurening fra brændeovne. Der er delte meninger om alvorligheden af dette her på landet, og der er ingen der har hørt at man ikke må have brændeovne fremover. I nogle kommuner er det er krav at brændeovne ikke må være over en vis alder, når huset sælges. Dette er for at begrænse partikelforureningen fremover.
Under snakken kom det frem at Horsens Kommunes klimasekretariat har udarbejdet en ”Klimaplan for Horsens kommune”. Denne plan står for nu at skulle møde virkeligheden, og aftenens snak var på en måde et første møde. Planen giver ikke konkrete anvisninger på alternativer til gassen, men belyser en række muligheder, der kan erstatte gassen, og snakken gik om disse.
Varmepumpeanlæg af ”luft til luft” eller ”luft til vand” typerne blev drøftet. Problemer med støjen mod naboskel blev nævnt som et væsentligt problem med disse.
Jordvarmeanlæg, også kaldet ”varmepumpeanlæg vand til vand” kræver et større areal til nedgravning af jordslanger, noget som måske ikke er et problem ved nybyggeri, men som vil ødelægge hele haven, hvis det skulle laves i eksisterende byggeri. Det positive er, at der ikke er støjgener udendørs, da selve varmepumpen er placeret inde i huset.
Fjernvarmeanlæg, som typen i Østbirk, der dækker et større område. Disse kan være en kombination af biobrændsel, solvarme, varmepumper mm. Klimaplanen er fra før gaskrisen og indeholder ikke planer om fjernvarme i Vestbirk, men det er en løsningsmulighed, vi som borgere i Vestbirk ønsker undersøgt. Horsens kommune skal inden årsskiftet meddele samtlige borgere, om dette er en mulighed for dem.
Lokale fjernvarmeløsninger. Dette betyder at en landsby går sammen om at investere i et fælles anlæg, der kan forsyne byen. Det kan være store varmepumpeanlæg med f.eks. jordvarme, hvor slanger nedgraves på lejet jord, og der kan suppleres med biobrændsel og solvarme. Flere kombinationer er mulige. Sådanne anlæg fungerer bedst, hvis der i landsbyen etableres en form for ejerskab i stedet for, at det er noget der trækkes ned ovenfra.
De landsbyer, der har etableret sådanne lokalløsninger har gjort det hvis de var rentable.
Tidshorisonten for etablering af ny varmeløsning i Vestbirk er et problem. Foruden de private, står efterskolen med et problem, som der skal findes en hurtig løsning på, og hvis ikke det går tjept, må skolen finde sin egen nye varmeløsning.
Efterskolen vil på egne og vestbirkborgeres vegne kontakte Østbirk Fjernvarmeværk for at få belyst, om denne løsning kan blive en mulighed.
I forsamlingen var der desuden stemning for at kontakte Horsens kommune om hjælp til belysning af forskellige muligheder for fælles varmeløsninger, uden at vi forpligter os til en fællesløsning. Der er kun tale om en belysning af mulighederne.
Der var ikke mange hænder i luften, da der skulle findes konkrete folk hertil. Men der blev dog dannet en gruppe på tre gæve personer, der vil starte processen med kontakt til Horsens kommune samt efterfølgende kommunikation til Vestbirks borgere herom.
Der vil blive oprettet en ny mailadresse, som borgere kan anvende, hvis de ønsker information om, hvad der sker konkret.
Denne mailadresse er holdvarmenvestbirk@gmail.com
Vestbirk Forsamlingshus´s nyhedsbrev, som alle borgere kan tilmelde sig på forsamlinghusets hjemmeside (www.vestbirkforsamlingshus.dk), vil også informere herom.