Ole Lund Svendsen demonstrerer en analog regnemaskine - kuglerammen for fotografen. Han stoppede i 2020 efter at have været lærer på Gedved Skole siden 1979. (Foto Jørn Kildall)
I forrige uge kunne Gedved Lokalarkiv invitere gæster og interesserede ind i flere hundrede års skolehistorie i Gedved. Her var gamle elever og lærere til stede, som kan huske langt tilbage i byens historie.
Tekst og fotos Jørn Kildall
Lokalarkivet er drevet af frivillige kræfter og udstillingen ”Gedved skolernes tidstavle” er blevet til gennem lang tids tålmodigt arbejde, når der skulle indsamles materiale fra egne arkiver og fra privatpersoner.
Det er arkivmedarbejder Ejvin Friis Sørensen som har stået i spidsen for den flotte udstilling som viser Gedved skolerne gennem et par hundrede år.
Ved åbningen fortalte både arkivleder Kurt Hartvigsen og Ejvin Friis Sørensen om tilblivelsen og hvad man kunne forvente at se i udstillingen.
Der var fyldt godt op i den smalle gang hvor udstillingen er sat op og der blev delt historier og anekdoter mellem dem som havde oplevet Gedved skolerne for lang tid siden.
Et udvalg af de redskaber som lærerne måtte anvende til fysisk afskaffelse: spanskrør, tamp, ris og ferle. (Foto Jørn Kildall)
Før 1967 var korporlig afskaffelse af eleverne stadig tilladt og der var også et specialafsnit i udstillingen med de redskaber som lærerne måtte anvende til fysisk afskaffelse: spanskrør, tamp, ris og ferle.
Tilstede på udstillingen var også Ole Lund Svendsen som mange vil kende som lærer gennem flere årtier på Gedved skole;
- Jeg begyndte som lærer i 1975 og kom til Gedved skole i ’79 og stoppede i 2020. Jeg husker også at vi fik en lussing i timerne da jeg var ung elev. På Gedved skole havde vi inspektør Erling Hansen som var ”berømt” for sit temperament… men det skal også nævnes at han var en fremragende historie- og regnelærer… og hans mål var at hjælpe dem som havde det sværest.
Udstillingen kan ses hver mandag klokken 13 – 17.30 på Egnsarkivet Kirkevej 5A i Gedved.