Lige nu oplever et gigantisk område omkring L.A. i Californien konsekvenserne af et usædvanligt varmt og tørt 2024. Billedet her er fra Altadena den 8. januar 2025. David McNew / Greenpeace
2024 slog sidste års rekord og blev det varmeste nogensinde målt globalt, og det første hvor vi overstiger de 1,5°C gennem et helt år. I Danmark blev året det næstvådeste, kun overgået af sidste år. Vi må presse verdens ledere til at reagere og få forurenerne til at betale for deres klimaskader.
Af Greenpeace Danmark
EU’s klimaovervågningstjeneste, Copernicus, offentliggør i dag sin årlige opgørelse, Global Climate Highlights 2024, der endeligt konkluderer, at 2024 er det varmeste år nogensinde målt. Med en ny rekord for den globale gennemsnitstemperatur, en dramatisk reduceret iskappe omkring Antarktis og Arktis samt stigende niveauer af CO2 og metan i atmosfæren, førte det blandt andet til at verden krydsede tærsklen på de 1,5°C for hele året:
"Klimaforskerne sætter nu tal på det, de fleste af os allerede vidste har været et helvede af et år - i helt bogstavelig forstand. Fra de kæmpe skovbrande i Californien til de store oversvømmelser i Spanien, Rumænien og Brasilien. Tusindvis af mennesker har fået ødelagt deres hjem og afgrøder. I kæmpe kontrast til det har de skruppelløse olie- og gasselskaber, der er skyld i denne krise, haft endnu et år med absurde profitter," siger Ian Duff, leder af Greenpeace Internationals Stop Drilling Start Paying kampagne.
Også herhjemme har vi haft det varmt og vådt. DMI har netop erklæret 2024 for det næstvådeste og næstvarmeste år nogensinde målt i Danmark. Kun overgået af henholdsvis 2023 og 2014.
“Vi ønsker os alle sammen et sikkert sted at bo. Et sted hvor vi ikke behøver at frygte, at ekstremt vejr ødelægger vores hjem og fremtid. Men udsigterne er lige nu skræmmende. I Danmark er vi truet af vand fra alle retninger – fra grundvandet, fra de over 8500 kilometer kystlinje og fra den stigende nedbør, og rapporter viser, at oversvømmelser og stormfloder kun bliver mere hyppige og intense, hvis vi fortsætter på den samme klimakurs, som vi er på nu,” siger kampagneleder for klima i Greenpeace Danmark, Lauren Bowey.
Olie- og gasgiganterne skal betale
I februar 2025 vil de store olie- og gasgiganter komme til at annoncere endnu et år med kæmpe profitter. Samtidig kæmper en stor del af menneskeheden fortsat med rekordvarme, brande, tørke, hidtil usete tyfon- og orkansæsoner og oversvømmelser - alt sammen forværret af klimakrisen.
"Vi kan ikke sætte vores lid til at de store olie- og gasselskaber som Exxon, Shell, Equinor og TotalEnergies frivilligt kommer til at konvertere deres lukrative og beskidte forretning til vedvarende energi. I 2025 kræver vi derfor, at verdens ledere omdanner alle deres grønne løfter til politik og tvinger de forurenende virksomheder til at udfase fossile brændstoffer og betale for de tab og skader, de forårsager," siger Ian Duff.
Sidste år offentliggjorde Greenpeace International og Stamp Out Poverty en analyse, der viser, at hvis der lægges selv en lille afgift på blot syv af verdens største olie- og gasselskaber, kan det støtte samfund og husstande over hele verden og hjælpe dem med at betale de gigantiske omkostninger til klimaskader og klimatilpasning.
"Den danske regering bryster sig af at være en global grøn leder, men samtidig planlægger Danmark at fortsætte med at bore efter ny olie og gas frem til 2050 – næsten to årtier længere, end hvad der er foreneligt med Parisaftalen. Det hænger slet ikke sammen. Regeringen må igen samle taktstokken op og gå i front med en hurtig udfasning af vores egen olie- og gasproduktion og en model så forurenerne kommer til at betale for almindelige menneskers klimaskader - ikke omvendt," siger Lauren Bowey.