Hønsemøg fra Horsens kan bidrage til et CO2-neutralt EU



Kan midtjysk hønsemøg løse fremtidens klimaudfordringer? Det mener direktør i Frichs Pyrolysis, Ove Munch, en Horsens-baseret virksomhed, der er ved at bygge et anlæg, der kan omdanne hønsemøg til grøn el, gas og gødning. 

Frichs har startet et samarbejde med Springkilde Æg for at udnytte mest muligt restprodukter fra æggeproduktion, for ikke nok med energiproduktionen kan hønsemøget også omdannes til biokul, der kan lagre kulstof i jorden og dermed faktisk fjerne eksisterende CO2 fra atmosfæren.

Produktionen er et potentielt nybrud i den grønne omstilling, der vil kunne eksporteres langt ud over Danmarks grænser, men Ove Munch mener, at de nuværende danske regler om pyrolyse spænder ben for den teknologiske udvikling. Derfor var viceborgmester i Horsens, Andreas Boesen (S) og medlem af Europa-Parlamentet, Niels Fuglsang (S), taget ud til anlægget for at undersøge, om man kan lave de danske regler om, og hvordan EU kan være med til at støtte små danske virksomheder økonomisk.

”Fødevare- og Miljøministeriet er i øjeblikket i gang med at kigge på de eksisterende regler, der i øjeblikket gør, at teknologi som den Frichs arbejder på ikke kan kategoriseres som grøn energi, ligesom konventionelle biogasanlæg kan. Det synes jeg er meget vigtigt, for her har vi en virksomhed, der spiller ind med helt nye løsninger, som vi kan få brug for i fremtiden,” mener Andreas Boesen.

Men selvom reglerne bliver ændrede, har mange små, lokale virksomheder også brug for økonomisk støtte til innovation.

”99 % af alle virksomheder i EU er små og mellemstore. Flere af disse kan have svaret på fremtidens klimaudfordringer, hvor vi bliver nødt til at tænke kreativt for at nå EU’s mål om at blive CO2-neutral i 2050, og derfor kan det virkelig betale sig at sikre EU-støtte til disse virksomheder,” siger Niels Fuglsang, der understreger vigtigheden af at diskutere nye løsninger med lokale politikere og virksomheder.

”Generelt skal der være større fokus på, at mindre iværksættere får bedre vilkår, samtidig med at EU bør have en mere fleksibel tilgang,” mener han.

EU’s finansieringsprogram Horizon Europe, der støtter små- og mellemstore virksomheder i EU, råder over 95,5 milliarder euro frem til 2027, og både Andreas Boesen og Niels Fuglsang vil nu kigge på, hvordan lokale virksomheder som for eksempel Frichs Pyrolyse kan få del i de midler fremover.
 

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Horsens Rey 24 - Behind The Scenes
24. sep 2024