
Hans Jørgen Skov smiler efter en travl dag med vurderinger. Med sin guldvægt, lommeregner og kvitteringsblok klar på bordet, er han en erfaren vurderingsmand, som mange kommer til for at få sat pris på deres gamle værdigenstande. (Foto: Jørn Kildall)
ØSTBIRK - Hans Jørgen Skov, bedre kendt som Guld-Skov, lagde vejen forbi avisens dækningsområde og tog imod skattejægere med gamle smykker, sølvskeer og mønter. Håbet om en lille formue fik mange til at stå klar, allerede inden dørene åbnede.
Tekst og foto Jørn Kildall
Hans Jørgen Skov havde en travl dag foran sig, da han lagde vejen forbi området. Første stop var Hovedgård, inden turen gik videre til Østbirk Hallen, hvor han slog sig ned kort efter frokost. Sidst på eftermiddagen var det Pejsegården i Brædstrup, der dannede rammen om dagens sidste vurderinger.
Allerede inden dørene åbnede i Østbirk Hallen klokken 12, var folk begyndt at samle sig. En halv snes mennesker stod i kø, nysgerrige og spændte på at få vurderet deres medbragte effekter. På bordet foran vurderingsmanden lå de vigtigste redskaber klar: en præcis guldvægt, et forstørrelsesglas – og naturligvis kvitteringsblokken, som hurtigt kom i brug.
Mens ventetiden gik, begyndte folk at vise hinanden deres genstande. Sølvskeer, mønter, halskæder, gamle guldbriller og andre smykker blev studeret og diskuteret. Der blev gættet og snakket, og forventningerne steg i takt med, at flere sluttede sig til køen.

En besøgende viser et smukt guldkors og en kæde frem til vurdering. Gamle smykker kan gemme på skjulte værdier – og måske venter der en overraskelse, når de bliver undersøgt nærmere. (Foto: Jørn Kildall)
Høje guldpriser giver håb
Flere af de fremmødte havde store forventninger til deres skatte, især fordi guldpriserne er steget markant de seneste år. Det er en udvikling, som gør det attraktivt at få vurderet gamle smykker og arvestykker, der måske bare ligger i en skuffe derhjemme.
”Det er tit sådan, at det, man tror, er mange penge værd, ikke nødvendigvis er det. Og omvendt kan noget, man næsten har glemt alt om, vise sig at være en lille formue værd,” forklarede Hans Jørgen Skov, mens han nøje undersøgte en gammel guldkæde.
Flere blev overraskede over, at selv små stykker guld og sølv kunne have en pæn værdi. Gamle smykker, der måske var gået i stykker eller ikke længere blev brugt, kunne alligevel indbringe en god skilling. Og for dem, der havde arvet bestik eller smykker fra tidligere generationer, var det en oplagt mulighed for at omsætte metallet til kontanter.
Guld og sølv fra gemmerne
Mange mennesker har gennem årene samlet smykker og sølvtøj, der nu bare ligger ubrugt hen. Moden ændrer sig, og smykker, der var populære for 30-40 år siden, bliver ofte erstattet af nye trends. Sølvbestik, som engang var en fast del af ethvert hjem, bliver sjældent brugt i dag – men værdien af sølvet forsvinder ikke af den grund.
”Mange tænker ikke over, at det sølvbestik, de aldrig bruger, faktisk kan være en pæn sum penge værd. Sølvprisen er høj, og selv ting, der er slidte eller ikke længere komplette sæt, kan stadig have en god værdi,” forklarede Skov.
Hans kvitteringsblok kom på arbejde flere gange i løbet af dagen, mens folk fik afsat deres gamle skatte og gik derfra med visheden om, at de inden længe ville se beløbet gå ind på deres konto.

Hans Jørgen Skov i gang med at vurdere medbragte effekter for et par interesserede besøgende i Østbirk Hallen. Stemningen er koncentreret, mens værdien af gamle smykker og arvestykker fastsættes. (Foto: Jørn Kildall)
Guld-Skov vender snart tilbage
For dem, der ikke nåede forbi denne gang, er der heldigvis en ny chance. Hans Jørgen Skov kunne fortælle, at han allerede om 2-3 måneder vil være tilbage i området.
”Hvornår og hvor? Ja, det må I holde øje med i avisen,” sagde han med et smil.
Med endnu en veloverstået dag og mange tilfredse besøgende kunne Guld-Skov pakke sine remedier sammen og gøre klar til næste stop. For nogle var det en dag med en god fortjeneste, mens andre måske gik hjem og begyndte at kigge lidt ekstra grundigt i skuffer og skabe – for hvem ved, hvad der gemmer sig derhjemme?