HF-uddannelsen rummer stort potentiale



Afgangselever fra folkeskoler landet over står over for et vigtigt valg. Den 1. marts skal de vælge hvilken uddannelse, de vil læse videre på.
 Regeringen har fremlagt deres nye gymnasiereform. De fremsætter at færre unge skal have en gymnasial uddannelse, og samtidig ønsker de flere fagudlærte fra erhvervsskolerne. De unge som tager en gymnasial uddannelse skal også være dygtigere studenter. Med forslag som et adgangskrav på mindst 4 til de gymnasiale uddannelser, vil de højne niveauet af uddannelsen. De unge som ligger under den karakter fra folkeskolen, må så se sig om efter en anden vej frem i livet.
 Der er med andre ord kamp om fremtidens studenter. Men i regeringens forsøg på at fordele de unge på de forskellige uddannelser, spænder de samtidig ben for en del af denne gruppe. De svagere elever bliver fanget midt i al dette. HF-uddannelsen har tidligere henvendt sig til denne gruppe unge, som gerne vil hurtigere igennem deres uddannelse, og som ikke ønsker en erhvervsuddannelse.
 Spørgsmålet er så: Hvordan sikrer vi at den gruppe unge, som HF-uddannelsen er henvendt til, ikke bliver tabt i kampen, men at vi netop sørger for at løfte denne gruppe op fagligt fra et svagt udgangspunkt?

En styrkelse af HF
På Horsens Statsskole sætter de ekstra kræfter ind på HF-området i form af enetimer for elever med vanskeligheder i matematik, 2-lærerordning i HF-klasserne som sikrer at alle elever bliver set og at klassen kan deles i to grupper samt klasseledelsesprojektet, som opstiller nogle rammer for relationen mellem eleverne og lærer der sikrer, at alle bliver set, og at ingen bliver tabt. Desuden gør skolen en indsats for, at HF-eleverne bliver så integreret en del af skolen som muligt. STX-elever og HF-elever krydser veje både fagligt og socialt. På Horsens Statsskole ser de ingen grund til at sætte HF-elever i en afgrænset kasse, men fokuserer på at se det store potentiale, som disse klasser besidder.
 - Særligt i HF-klasserne ligger der et uforløst potentiale. Der er elever, som af forskellige grunde ikke har klaret sig ud af folkeskolen med særligt gode karakterer. Når vi møder disse elever, er det vores mål at give dem den opbakning og den rettesnor, som kan hive dem op fagligt. Mange elever har måske altid følt sig håbløse i matematik, men hos os får de pludselig en oplevelse af ”Aha, nu forstår jeg det!”. De kan flytte sig mange karakterer opad. Det er vigtigt at gymnasieskolerne fortsat står for denne opgave, siger Chris Møller, lærer ved Horsens Statsskole.
 HF-eleven Jannie Handberg fra 1X beskriver sine overvejelser om hvilken uddannelse hun skulle på, inden hun sidste år skulle vælge.
 - Jeg var bange for, at jeg ikke kunne klare det. Jeg er ordblind og har altid været dårlig til matematik, så jeg var bange for at tage en chance, og få et nederlag. Men min søster sagde ”Du kan godt!”, og så prøvede jeg med HF. Jeg tænkte, at de 2 år kunne jeg godt klare.
 I dag er Jannie rigtig glad for, at hun var modig nok til at vælge HF på gymnasiet.
 - Jeg vil min HF! Jeg kæmper for det og jeg følger med. Nogle gange er det svært, men lærerne tror på os. De er rigtig gode til at vise hensyn, og forstår godt, hvis man har problemer i et fag. Så kan vi lave en aftale om at flytte en aflevering et par dage. Man bliver ikke tabt.
 Karakterkravet på mindst 4, som Regeringen overvejer at indføre, ser Jannie som en dårlig idé. Det er ikke fair, mener hun. Alle skal have en chance, hvis de ligesom hende, tør give sig i kast med en gymnasial uddannelse.
 - Din mulighed for at komme på gymnasiet kan blive smadret, hvis du glipper én eksamen i folkeskolen. Det er ikke okay at lukke den dør så tidligt.
 Den tidligere HF-elev Maja Margrethe Kirkedal Pedersen, som blev HF-student fra Horsens Statsskole 2015, ser også stort potentiale i HF-uddannelsen. Hun løftede sig markant fagligt og afsluttede sin Hf-eksamen med flotte karakterer.
 - Jeg valgte HF, fordi jeg gerne ville være hurtigt færdig. Jeg var skoletræt, men den følelse gik hurtigt over. Jeg blev hurtigt glad for at være på HF. Selvom der er hårde dage, er lærerne gode til at imødekomme os.
 Matematik var en udfordring for Maja, men lærerne var gode til at forklare faget, så hun kom til at forstå, hvordan hun skulle klare opgaverne. Det var dog særligt valgfaget Mediefag, som fik Maja til at blomstre fagligt. Her kunne hun få fingrene i noget praktisk, som hun begyndte at interessere sig meget for. Maja afsluttede Mediefag med et flot 12-tal, og det er den retning, hun ønsker at gå videre.

Fællesskab er vigtigt
Som HF-elev kan man godt komme til at føle sig placeret i en kasse. Eleverne på HF er samlet set ældre end STX-eleverne, og de vælger ofte HF for at blive hurtigt færdige. Læselysten er ikke helt den samme som på STX, men resultatet er dog det samme; man ender med en hue og en studentereksamen. Det er blandt andet fællesskabet med STX-eleverne, der får motivationen og skolelysten til at stige for HF-eleverne på Horsens Statsskole.
 - Man bliver behandlet ens her på skolen. Vi har valgfag sammen og laver fx Musical, Grimdag og HSG sammen. Det er helt naturligt at HF og STX er slået sammen i nogle ting. Man mærker ikke en opdeling. Det er rigtig fedt, siger Maja Margrethe Kirkedal Pedersen.
 Jannie Handberg fra 1X er med i elevrådet, caféudvalget og var en del af musicalen på Horsens Statsskole i år, og har fået meget ud af de fælles aktiviteter. Hun ser vigtigheden af at blande STX og HF, og mener at det er en force at have et godt sammenhold med sine medstuderende gennem gymnasietiden:
 - Der er et virkelig godt fællesskab. Jeg har fået mange nye bekendtskaber og venner. Det afgørende for fællesskabet mellem STX og HF er ens eget syn på de to. Hvis du ser dig selv mere som en elev på skolen end som HF’er, så er der ikke nogen der går op i om du er det ene eller det andet.
 HF er en vej til studenterhuen for mange unge med forskellige udgangspunkter, men det er mere end det. Det er en håndsrækning til de fagligt trætte eller svage, som gennem denne uddannelse kan finde en faglig stolthed, et nyt socialt ståsted og måske give afsæt til en videregående uddannelse. Hvis denne dør lukker sig for de fagligt svageste, går der et stort potentiale til spilde.
Du får dine lokale nyheder på Facebook med et like på Østbirk Avis Østjydsk Avis her!

Løbende annoncer

 

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025