Horsens Kommune har bl.a. samarbejdet med grundejerforeningen Herregårdsparken, hvor beboerne har plantet vilde blomsterfrø og blomstrende stauder på et grønt område. Til glæde for beboere, forbipasserende og ikke mindst insekter, bier og fugle.
Horsens er med i konkurrencen om at blive Danmarks vildeste kommune. Ambitionerne er høje, og derfor efterlyser Horsens Kommune nu lokale ambassadører, der vil hjælpe med at gøre kommunen grønnere og vildere.
Det skal summe, krible og blomstre over alt i Horsens, og derfor har kommunen meldt sig til Miljøministeriets konkurrence om at blive Danmarks vildeste kommune.
Ambitionen er, at kommune, borgere, virksomheder, institutioner og grundejere løfter i flok - uanset om indsatsen er at fritlægge store græsarealer eller at plante insektvenlige blomster i altankassen.
- Ingen kan stå med den her opgave alene, og derfor er alle bidrag mere end velkomne. Vi har i Horsens Kommune vedtaget en ambitiøs biodiversitetsstrategi, der skal sikre en rig, grøn og varieret natur - til glæde for planter, dyr og alle borgere i Horsens Kommune, fortæller borgmester Peter Sørensen.
Vilde projekter på vej
Ifølge afdelingschef for Natur og Miljø i Horsens Kommune, Flemming Larsen, foregår der allerede et hav af vilde initiativer i byen hos både private borgere, virksomheder, institutioner og kommunen selv. Men målet er at blive endnu grønnere og vildere:
- Vi vil give alle horsensianere en oplevelse af, at det nytter noget at tænke vildt. Lige fra at lave bunker af haveaffald og kvas i haven til at tage ungerne med ud i naturen og forklare dem om insekterne og deres levesteder. Vi kan alle sammen gøre noget, og vores ønske er at understøtte vores fælles viden og vilje til at handle", forklarer Flemming Larsen, der står i spidsen for afdelingen, som driver og koordinerer Horsens Kommunes arbejde med biodiversitet.
Ifølge Flemming Larsen er der flere vilde projekter på tegnebrættet som led i kommunens arbejde med det vilde og grønne. Et biodiversitets-lab ved Boller Overskov, workshops og et score-kort over de vildeste områder i kommunen er blot nogle af de projekter, som bliver søsat hen over efteråret.
Lokale ambassadører søges
I første omgang efterlyser Horsens Kommune lokale biodiversitets-ambassadører, der blomstrer for en rigere natur, og som vil være med til at dele deres viden og erfaringer med andre borgere og foreninger.
- Vi har brug for dig, hvis du brænder for den grønne dagsorden, og du selv har gjort dig nogle erfaringer med biodiversitets-tiltag i din have eller boligforening. Din opgave bliver at rådgive andre private eller foreninger til, hvordan de kommer i gang med vilde projekter og initiativer.
Flemming Larsen forsikrer om, at man som vild ambassadør ikke behøver at være natur-nørd. Alle ambassadører får et basis-kursus i biodiversitet samt mulighed for at deltage i studieture, workshops og andre arrangementer med fokus på emnet.
- Så længe du er god til at lytte og kan formidle dine erfaringer på en måde, der motiverer andre, vil vi meget høre fra dig, siger Flemming Larsen.