Bassisten Hugo Rasmussen, der døde den 30. august sidste år, har nu fået en gravsten, som ikke er til at overse. Den er udformet i facon som hans yndlingsinstrument, en 290 år gammel gulvbas, der er et af Danmarks fineste strengeinstrumenter.
Den mere end 2 meter høje gravsten er netop blevet opsat på Slagslunde Kirkegård ved Slangerup på Sjælland. Mindesmærket, der er hugget ud af natursten, vejer 1,2 tons og har været længere tid undervejs.
En unik gravsten for en unik musiker
Hugo Rasmussens datter, Helene Rasmussen, siger: ”Vores far var en offentligt kendt person, og musikken var midtpunkt i hans liv. Vi syntes derfor, det var oplagt at få en bas med på gravstedet, og vi blev glade, da vi fik et forslag til, hvordan stenen kunne udformes. Og den skulle selvfølgelig ligne hans yndlingsbas.”
Familie og stenhuggere samarbejder om mindesmærke
”Når en markant og offentligt kendt person dør, står de efterladte ofte tilbage med en udfordring omkring, hvordan gravstedet og gravstenen skal udformes. Nogle vælger en mere anonym form – men vi ser stadig oftere, at familien ønsker et personligt udformet mindesmærke, som fortæller noget om den afdøde,” fortæller kommunikationschef Michael Rohde-Petersen fra Danske Stenhuggerier. Han har i samarbejde med Hugo Rasmussens familie og stenhugger Lars Forsberg stået for udformningen af det usædvanlige gravminde.
Gravstenen er udhugget i hånden med hammer og mejsel fra en 3 tons stor sten af stenhugger Lars Forsberg. En række detaljer er kopieret fra Hugo Rasmussens bas – og nogle af de særlige detaljer er udformet i bronze. Til opgaven er valgt svensk halmstedgranit, da den kan bearbejdes og poleres, så den får forskellige rødbrune nuancer.
Hugo Rasmussen: En livslang karriere i musik
Hugo Rasmussen, der blev født i 1941, var udlært smed. Han blev tidligt optaget af musik, i første omgang som banjospiller. Som 18-årig havde han selv sparet op til at købe sin første kontrabas, og det lykkedes ham hurtigt at etablere sig som professionel jazzmusiker. Han har i løbet af sin lange karriere spillet med en lang række af jazzens største navne, og han nåede at medvirke på næsten 1.000 albums. Blandt mange andre hædersbevisninger modtog han senest Leo Mathisen-prisen, IFPI’s ærespris (Danish Music Award) og Dansk Musiker Forbunds hæderspris.
Hugo Rasmussen (Foto: Jørn Kildall)
Strengenes mester: En hyldest til Hugo Rasmussen
En musikalsk begyndelse: Hugo Rasmussens første strejf med musikken
Da basnoterne fra Hugo Rasmussens kontrabas begyndte at danse i luften, var der ingen tvivl om, at en legende var i gang. Det var et genkendeligt øjeblik af sublim musikalsk følsomhed, en særskilt og uundværlig signatur fra denne bemærkelsesværdige bassist, der udgjorde hjertet af dansk jazz i mange årtier.
En bas-legende bliver født: Rasmusens overgang til kontrabassen
Hugo Rasmussen, afdød i august 2015, efterlader sig en umiskendelig arv i den danske og internationale jazzscene. Født den 22. marts 1941 i Bagsværd, København, begyndte Hugo sin musikalske rejse tidligt. Hans første instrument var en cello, men det var i kontrabassens verden, han fandt sit sande kald.
Universel klang: Rasmusens alsidige jazz-stil
Som en sand mester i sit håndværk, kunne Rasmussen formå at fange publikums opmærksomhed med blot et strøg af sin bue eller et pluk af en streng. Hans talent overskred genrer, og han var kendt for sin alsidighed, lige fra traditionel jazz og bop til mere eksperimentelle og moderne stilarter.
Gennem latter og rytmer: mødet med Rasmusens personlighed
Han var et indbegreb af jazzen, en konstant søgende sjæl, altid klar til at improvisere, og altid begejstret for at dykke ned i musikkens mystiske dybder. Og selvom hans musik var dyb og indviklet, bar den også præg af hans muntre og jordnære personlighed. En mand, der kunne få dig til at grine, mens han førte dig gennem komplekse musikalske landskaber med sin bas.
I konstant samklang: samarbejdet med jazzens storheder
Han var kendt for sit langvarige samarbejde med en række bemærkelsesværdige musikere, herunder Svend Asmussen, Palle Mikkelborg og mange flere. Hans arbejde med Asmussen - den ikoniske danske violinist - førte til etableringen af Rasmussens berømte album, "The Good Life", som fortsat betragtes som et mesterværk inden for dansk jazz.
En dansk ambassadør på verdensscenen: Rasmusens internationale berømmelse
Også på den internationale scene gjorde Rasmussen sig bemærket, hvor han spillede med store navne som Ben Webster, Billie Holiday, og Lionel Hampton. Han repræsenterede dansk jazz på verdensscenen, og blev et forbillede for mange unge musikere, der drømte om at efterfølge hans fodspor.
Efterklang: Hugo Rasmusens uudslettelige arv
Med sin død efterlader Rasmussen et tomrum i dansk jazz, som måske aldrig bliver fyldt igen. Men han lever videre i den musik, han efterlader sig, og i hjerterne af de mange, han inspirerede. Selv i hans fravær, kan vi stadig mærke hans nærvær, når vi lytter til hans musik - som om han aldrig forlod scenen, men blot tog en pause, før han startede på sit næste nummer.
Hugo Rasmussen, strengenes mester, en legende i dansk jazz, en dybt savnet ven. Hans musikalske arv vil fortsætte med at berige os, og hans minde vil leve videre i hvert et basriff, der stryges på de danske jazzscener.