Foto: Lasse Olsson
Idrætsforeningerne under DGI og DIF i Horsens kommune gik frem med 548 medlemmer fra 2019 til 2020, mens idrætsforeningerne på landsplan er hårdt ramt af corona.
Af DGI
Lukkede haller, tomme omklædningsrum og urørte græsbaner. Landets idrætsforeninger har været hårdt ramt af restriktioner og skiftende forsamlingsloft det seneste år, og det kan ses på medlemstallene. På landsplan er der kommet 89.613 færre medlemmer i foreningerne under DGI og Danmarks Idrætsforbund (DIF), så der nu er 2.216.675 medlemmer.
I Horsens Kommune er det dog lykkes at komme igennem året med en fremgang på 548 medlemmer fra 2019 til 2020, så der nu er 33.457 medlemmer i kommunens 156 idrætsforeninger under DGI og DIF.
Borgmester i Horsens Kommune, Peter Sørensen, er glad for fremgangen i medlemstallet i de lokale foreninger.
”Forenings- og fritidslivet er utrolig vigtigt for vores fysiske og mentale sundhed. Derfor er det en rigtig god nyhed, som glæder mig meget. Foreningerne i Horsens Kommune har løftet en stor opgave og været utrolig dygtige til at se muligheder og dermed fastholde deres medlemmer på trods af corona-restriktioner og nedlukning. Det er ganske enkelt imponerende, og et vigtigt medspil til Horsens Kommunes indsatser på området”, siger Peter Sørensen.
Han tilføjer, at det for Horsens Kommune har været utrolig vigtigt fra starten af corona-krisen at understøtte forenings- og fritidslivet, så foreningerne står på et solidt grundlag, når de igen kan starte op.
”Det har vi bl.a. gjort med en coronahjælpepulje, en genopstartskampagne for foreningslivet og med hjælp til den gode velkomst og stærke fællesskaber. Dertil kommer, at vi i årene frem har sat en god portion penge af til investeringer i flere og bedre faciliteter til glæde for de mange foreningsaktive rundt omkring i kommunen. Alt sammen indsatser, som vi tror og håber på vil være med til at sikre, at den flotte fremgang kan fastholdes”, siger Peter Sørensen.
Behov for at få alle tilbage i fællesskabet
I DGI og DIF er der stor glæde over den store indsats blandt frivillige og over, at langt størstedelen af medlemmerne har holdt fast i deres medlemskab og betalt kontingent i 2020, selvom idrætsforeningerne i det forgangne år i perioder var lukket ned og stort set hele året var underlagt forskellige restriktioner.
Samtidig glæder DGI og DIF sig over kommunerne, der har holdt hånden under foreningslivet med økonomisk støtte og andre former for hjælp.
”Det har været et hårdt år for idrætsforeningerne. Det har i flere perioder været vanskeligt at holde fast i de aktive fællesskaber, selvom mange foreninger har været kreative og f.eks. sat gang i online-træning. Takket være en stor indsats blandt frivillige, trænere og ledere og et godt samarbejde med kommunerne har vi fastholdt medlemmerne i højere grad, end vi kunne have frygtet, var muligt. Nu handler det om at genstarte idræts- og foreningslivet og få alle tilbage i fællesskabet,” siger Charlotte Bach Thomassen, formand i DGI.
Vi skal kickstarte aktiviteterne
Siden 2015 har DGI og DIF sammen med Nordea-fonden og TrygFonden samarbejdet om Bevæg dig for livet. Formålet er at gøre Danmark til verdens mest aktive nation. Her samarbejder man blandt andet tæt med foreløbig 22 såkaldte visionskommuner om at gøre flere danskere aktive.
Undersøgelser viser, at danskernes aktivitetsniveau generelt faldt i corona-året 2020, blandt andet på grund af fraværet af foreningsfællesskaber. Det har især haft konsekvenser for børn og unge.
”Vi kan også se på undersøgelser, at nogle af de mest udsatte målgrupper er dem, der er blevet hårdest ramt på deres motionsvaner. Vores Bevæg dig for livet-samarbejde mellem idrætsforeninger, organisationer og visionskommunerne er en organisering, der er som skabt til både at modvirke coronaeffekterne og til at kickstarte aktiviteten igen på den anden side,” siger Niels Nygaard, formand i DIF.