Krigens spor



Østbirk Bibliotek havde mandag aften besøg af foredragsholderen Kristian Zouaoui fra Rask Mølle, der foran godt og vel 50 tilhørere fortalte historien om 2 tyske soldater som var i Horsens under 2. verdenskrig samt historien om det allierede bombefly der i april 1943 blev skudt ned ved Vestbirk af en tysk jager.

Af Jens Glavind

Det stod hurtigt tilhørerne klart, at aftenens foredragsholder var godt inde i sit stof, og i en lind strøm strøede Kristian Zouaoui om sig med veldokumenterede beretninger og anekdoter der samtidig blev krydret med et hav af hidtil ukendte fotos, der supplerede skildringerne på glimrende vis.

Først blev historien om den tyske soldat der under krigen forelskede sig i en pige fra Horsens fortalt. Parret blev først forlovet og senere gift, og i 1943 flyttede de til Tyskland hvor de kort tid efter fik en søn. Den tyske soldat blev sendt til fronten og døde inden krigens afslutning. Familien bevarede også efter krigen tilknytningen til Danmark hvor sønnen ofte kom på ferie. Da moderen døde efterlod hun sig en del materiale om faderen, men først da aftenens foredragsholder kom på sporet af sønnen i Tyskland kom materialet frem i dagens lys, så der i dag kan fortælles en enestående historie om hvordan det var at være tysk soldat i Danmark under 2. verdenskrig.

Den anden tyske soldat som aftenens foredrag handlede om, var i virkeligheden ikke tysk, men derimod af polsk afstamning, og han kom meget mod sin vilje til at trække i den tyske uniform under krigen. At han kom til Danmark skyldtes den omstændighed at han under sessionen blev anset som uegnet til almindelig krigstjeneste, og derfor blev han sendt til Danmark hvor han kunne udnytte sine evner som mekaniker for besættelsesmagten i Horsens.

Soldaten blev boende i Horsens efter krigen og døde først for få år siden i en alder af 99 år.

Den 10. februar 1945 stod soldaten vagt ved Banegården i Horsens da Georg Walther Andersen og David Vang Jensen – to unge lokale modstandsfolk – forsøgte sig med en sabotageaktion ved banelegemet. Uheldigvis blev de opdaget og de unge modstandsfolk og blev dræbt af tyskernes ild. 

Den tyske soldat der blev boende i Horsens efter krigen, blev for mange år siden opsøgt af Kristian Zouaoui der ville have ham til at fortælle om sine oplevelser under krigen, men dengang var soldaten tavs som en østers.

Først mange år efter lykkedes det at få soldaten til at åbne op og fortælle sin historie og den var på mange måder både rørende og enestående, men soldatens oplysning om at han havde skudt mod modstandsfolkene, men at han mente at han havde skudt over dem, fik tilhørerne til at få den opfattelse, at det måske var lige netop den tyske soldat der på brutal vis skød de unge modstandsfolk ned.

At soldaten på grund af sit polske tilhørsforhold fik lov til at blive i Danmark efter krigen og levede et godt og langt liv skal være ham velundt, men hvordan han undslap retsopgøret efter krigen fik tilhørerne ikke nogen forklaring på.

De fleste af aftenens tilhørere kender mindestenen på Birknæsvej lidt uden for Vestbirk.

Mindesten blev rejst i 1951 hvor den blev afsløret den 21. april bl.a. i overværelse af Mr. Og Mrs. Mayoh fra England, hvis søn var en af de omkomne.

Natten mellem den 20. og 21. april 1943 angreb en lang række RAF-bombefly områder i Polen og Tyskland.

Kl. Ca. 03.30 vågnede flere beboere i Østbirk og Vestbirk, da W4330 kom flyvende i vestlig retning, i lav højde og forfulgt af en tysk natjæger, der sendte den ene dødbringende salve efter den anden ind i det store bombefly hvis last var tom efter nattens bombetogt.

Flyet brød i brand og havde retning mod de yderste gårde i Vestbirk, men det lykkedes piloten at trække flyet fri hvorefter det styrtede ned ca. 400 meter nord for Vestbirk på Birknæsvej nøjagtig der hvor mindestenen står i dag.

Flyet eksploderede og brændende vragmester blev spredt over et stort område.

Hele besætningen omkom og sammen med 30 andre flyvere fra 7 andre nedstyrtninger samme nat blev de begravet den 30. april på Fourfeldt Kirkegaard ved Esbjerg.

Kristian Zouaoui kunne fremvise en lang række vragrester fra flyet og flere lokale kunne berette om lokale der gennem årene havde gemt vragrester på lofter, men at dømme ud fra foredragsholderen samling kan der umuligt være ret mange vragrester tilbage hos andre i dag. Da det meste nu må antages at ligge i en kælder til det hus hvor foredragsholderen bor.

Imponerende mange billeder fra flystyrtet blev tilhørerne også præsenteret for.

Tilhørerne følte sig tydeligvis i godt selskab med en foredragsholder der kunne sit kram godt assisteret af lokale Jan Sander der styrede billedfremviseren og supplerede Kristian Zouaoui med flere sjove og nyttige anekdoter. Som et kuriosum blev modstandsmanden og bylederen i Horsens - Jens Laursen Sørensen alias ”Jens Lyn” – omtalt i forbindelse med den ”falske” befrielse i Horsens den 1. maj 1945. Blandt tilhørerne sad Jens Lyn’s søn Poul Sørensen fra Østbirk, og han kunne fra stolerækkerne supplere fortællingen om sin far, og på den måde var der et godt samspil mellem foredragsholder og tilhørerne.

Tak til Østbirk Bibliotek for en god foredragsaften – 5 stjerner fra avisens udsendte.

Lignende artikler

Jens Glavind

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Horsens Rey 24 - Behind The Scenes
24. sep 2024