(Illustration: Line Iversen)
Og julergaver fyldt med ord og varme.
Klumme af Line Iversen, Gedved
Jeg har fået æren af at være med i rækken af klummeskrivere her i avisen, og dermed spalteplads til at skrive om noget, jeg brænder for, mine kæpheste. Den pæne indpakning er at skrive, så du får lyst til at læse. Og måske ovenikøbet husker noget af det.
Undren over politikere
Problemet er bare, at jeg har ret mange ting, som jeg synes er vigtige. Lige fra min undren over politikere, der i valgkampens hede lover at lytte til vælgerne og udmærket godt ved at borgernes ideer har mest saft og kraft. Alligevel falder mange politikere i gryden, hvor kun egne eller forvaltningens ideer, synspunkter og fakta-levering tæller. Eller det kan være mine tanker om, hvor forskellige vi mennesker er, og hvor svært vi ofte har det med rummeligheden.
Eller min undren over, hvorfor jeg kan risikere at få skæld ud, hvis jeg spørger ind til bæredygtighed, når nogen omtaler, at de vil ud og flyve. Eller hvorfor det går alt for langsomt med at omlægge til grøn energi, og hvorfor vi tøver med at skrue ordentligt ned for vores enorme overforbrug i Danmark? Eller hvorfor nogen skal have over en million i årsløn, når det næsten er umuligt at bruge så mange penge på sig selv, uden at det går over i fråds. Ja jeg måtte faktisk forleden forklare ordet fråds for en femårig. Det er et vigtigt ord at have med i sit sprog, som modspil til ”must haves” og andre nye ord.
Nu til noget hyggeligt
Alle de gode emner må vente til en anden gang. Idag vil jeg benytte lejligheden til noget mere hyggeligt. Det gode i at læse en bog sammen. Især børn nyder at en voksen eller et større barn vil læse sammen med dem. Det er guld at have en hyggestund en til en, som er en bedre normering end i de fleste børnepasningsordninger. Og papirbøger kan noget særligt. Det er såmænd videnskabeligt bevist, at vi lærer bedre fra tekst og billeder på papir.
Vi kan selvfølgelig læse bogen fra start til slut, men der findes mange andre måder at læse på. Hvad med at læse lidt med pandelampe eller en gammeldags lommelygte i en hule bag en sofa eller under et bord med et tæppe over eller i et vintermørkt værelse? Eller læse bagfra? Og grine sammen over den skøre ordlyd. Eller bare slå op på en tilfældig billedside og lade barnet lave en ny historie? Eller lave sjove lyde eller bevægelser på ord, som gentages tit i teksten?
Selvportræt, Line Iversen. (Illustration: Line Iversen)
Derfor skriver jeg bøger
Der er en særlig grund til, jeg skriver om bøger. Jeg har læst mange bøger for vores børn, og siden er jeg selv blevet forfatter, tegner og udgiver børnebøger. Så jeg synes naturligvis, at det er en god ide, hvis du bruger lidt af julen til at læse. Og jeg kan varmt anbefale bøger som en julergave med varig værdi, både til store og små. Det at læse kan give ro og et afbræk fra de mange indtryk udefra, som vi bliver overdænget med. Et inspirerende pusterum. Og for små mennesker så er det at læse sammen med en anden meget mere end ord. En boggave er en julergave pakket ind sammen med nærvær og varme. Måske også gavepapiret skal være bæredygtigt i år? Genbrugspapir? En stofpose med sløjfe, som kan bruges mange gange? Eller et flot tørklæde? Eller måske har du en bedre ide?
Og nu er det på tide, at jeg selv får noget gjort ved julergaverne til vores store familie. En af børnebørnene ønsker sig en kæphest. Så er det lige, hvilken hesterace det skal være, og hvad den skal være lavet af. Af plastik fra en butik? Eller skal den mon være af lækkert skind, eller syet af et par gamle bukser, eller måske hæklet eller strikket? Verden er fyldt med forskelligheder.
Gad vide om du læste hele vejen, og om du husker noget af det?