Børge Jørgensen, Vrønding Lokalråd. (Foto Jan Koborg Olsen)
GRUMSTRUP - Fredag den 20. september var en festlig dag i Grumstrup Forsamlingshus, da Landsbyrådet markerede sit 25-års jubilæum. Med 60 fremmødte fra nær og fjern blev dagen en hyldest til de mange år med samarbejde og fællesskab blandt landsbyerne i Horsens Kommune.
Af Jørn Kildall. Foto Jan Koborg Olsen
Formand for Oplandsudvalget, Jørgen Korshøj, bød velkommen med både stolthed og glæde. Men det var den oprindelige initiativtager, Børge Jørgensen fra Vrønding, der med humor og visdom satte ord på rejsen fra idé til virkelighed. Det var netop i Vrønding for 25 år siden, at idéen om et landsbyråd blev født – en idé, der skulle sikre, at de små landsbyer ikke blev glemt i kommunens beslutningsprocesser.
I 1999 blev det første landsbyråd dannet, og siden har det været en succesfuld platform for udvikling og nytænkning i de 22 landsbyer, der i dag er medlemmer.
(Foto Jan Koborg Olsen)
Lokale ildsjæle driver udviklingen
En ting står klart: Uden de mange lokale ildsjæle, der engagerer sig i Landsbyrådet, ville mange projekter og initiativer aldrig være blevet til noget. Det er dem, der sørger for, at landsbyerne forbliver levende og attraktive, både for dem, der bor der, og for nye tilflyttere.
I dag fungerer Landsbyrådet som et vigtigt forum for udveksling af idéer og erfaringer. Der bliver arbejdet hårdt for at skabe rammerne for stærke og sammenhængende lokalsamfund – steder, hvor familier trives, og hvor fællesskab og sammenhold er i højsædet.
Jørgen Korshøj, formand for Oplandsudvalget. (Foto Jan Koborg Olsen)
Landsbyer med potentiale
De 22 medlemslandsbyer har alle under 500 indbyggere og ingen offentlige serviceinstitutioner, men det har ikke holdt dem tilbage. Gennem Landsbyrådet har de fået mulighed for at søge tilskud til lokale projekter, der bidrager til udviklingen. Alt fra renovering af fælles faciliteter til kulturelle arrangementer bliver realiseret gennem det stærke netværk af engagerede borgere.
Det var tydeligt ved jubilæumsfejringen, at denne succes ikke kun handler om projekter og tilskud, men om de bånd, der er blevet knyttet mellem landsbyerne. Samarbejdet, som startede med et stærkt initiativ i Vrønding, har nu skabt en fremtid, hvor landsbyerne i Horsens Kommune står stærkere sammen end nogensinde.
En fremtid med fællesskab
Efter 25 år med fællesskab og udvikling er det tydeligt, at Landsbyrådet har været en vigtig aktør i at fastholde og styrke livskvaliteten i de små lokalsamfund. Og når man ser på entusiasmen og engagementet ved jubilæumsfesten, så tyder alt på, at Landsbyrådet har en lang og lys fremtid foran sig.
Slutteligt blev der naturligvis skålet for fællesskabet, mens snakken gik livligt blandt de fremmødte. Der er ingen tvivl om, at Landsbyrådet er kommet for at blive – og det kan vi alle glæde os over!