Massør Saara Talonpoika Lippmann har klinikken Massage med Nærvær i Gedved, som kan fejre 10 års jubilæum i år.
I en hyggelig ældre murermestervilla i Gedved holder massør Saara Talonpoika Lippmann til og hun kan i denne måned fejre 10-års jubilæum som selvstændig.
Af Jørn Kildall
Saara Talonpoika Lippmann blev født i byen Lappeenranta som ligger i Finland tæt på den finsk/russiske grænse og byen er kendt fra Tv-serien Bordertown… hvis du synes at have hørt navnet før.
Saaras ungdom ligner mange andres med grundskole og videre på gymnasium. Som ung ville hun gerne se Verden og i 2. G fik hun og kammeraterne muligheden for at komme ud som udvekslingsstudenter.
Alle ville til USA og Canada
Alle hendes venner ville til USA og Canada som udvekslingsstudenter efter 1. G; men Saara havde lyst til at prøve noget helt andet og hun fortæller:
- Mit førstevalg var Danmark og her var der en dansk familie som boede mellem Viborg og Skive, som synes at den kunne være hyggeligt at have mig boende. Jeg tog til Danmark og tog 2. G i gymnasiet i Viborg.
Efter gymnasiet begyndte hun at læse på universitetet i Finland, men trak det stadig i hende for at komme tilbage til Danmark og i 2000 flyttede hun sine sociologistudier til Danmark og læste videre på Ålborg Universitet.
Efter endt studie arbejdede Saara i både på København hos Nordisk Ministerråd og på Aarhus Universitet.
- Dengang tænkte jeg at et arbejde som forsker på universitetet kunne være det fedeste… for jeg elsker at nørde i tingene og blive ekspert i noget. Men det var alligevel ikke noget for mig, for man arbejder meget alene og var i konstant konkurrence med kollegaerne om at publicere artikler og resultater, samt skaffe økonomiske midler til den videre forskning, fortæller hun.
Der skulle ske noget helt andet
Saara viste der skulle ske noget andet og hun tog for sjov et weekendkursus i massage. Hun ville meget gerne lære mere og ledte efter et sted man kunne uddanne sig til massør og hendes lærer, som var en erfaren dame, uddannet i 1960-erne, tilbød Saara at komme i lære hos hende.
- Det var meget usædvanligt, men hun syntes at det var en god måde at give hendes viden videre på. Vi aftalte det videre forløb hvor jeg skulle skaffe frivillige som ville ligge på briksen, mens hun uddannede mig, forklarer Saara.
Her lærte Saara en masse om massage og anatomi, men hun manglede papir på hvad hun kunne. Hun fik kontakt med Massageskolen i Aarhus hvor hun begyndte sin uddannelse igen og snart kunne hun kalde sig lægeeksamineret massør, men her stoppede hun ikke og fik udbygget med mere anatomi, fysiologi og sygdomslære og kunne kalde sig massageterapeut som er en RAB-godkendt titel.
- Jeg tog uddannelsen som massageterapeut mens jeg arbejdede på universitetet, hvor min kollega som jeg delte kontor med, sagde: Jeg tror at du på et tidspunkt laver noget helt andet! Jeg tænkte… nå! Hvad skulle det være?
Alle bliver slidt – også massører
Mange tænker på at massører også bliver slidt i led og sener, da de bruger deres hænder meget og Saara forklarer:
- Jeg hører fra mange; du bruger dine fingre og hænder meget, og bruger mange kræfter. Men jeg bruger tryk med albue og knoer, for at skåne mig selv, så jeg kan holde i mange år endnu. Man er meget opmærksom på sin egen ergonomi og jeg styrketræner ved siden af. Når jeg ser på mine klienter, så er der ikke et arbejde, hvor man ikke bliver slidt, konstaterer hun.
Som massør, går man også til massør. Saara har kollegaer hvor de besøger hinanden indbydes og får massage og en del faglig snak.
Kiropraktik på finsk
På væggene i Saaras klinik hænger der masser af beviser på de mange kurser og efteruddannelser hun har taget, og hun er slet ikke færdig med at dygtiggøre sig og i øjeblikket er hun i gang med en uddannelse i Finland.
- Uddannelsen findes kun i Finland og har ikke et dansk navn… men jeg vil kalde den for Finsk traditionel muskel- og ledmobilisering. Det kan minde om kiropraktik hvor man kan rette op på led, bindevæv og muskler og bringe dem tilbage i balance.
Saara begyndte uddannelse før Coronaen og blev sat lidt på pause, da man ikke kunne rejse mellem landene. Uddannelsen er på 12 moduler og hun mangler stadig at gennemføre otte moduler – hver modul varer en hel weekend, og mellem modulerne skal Saara gennemføre 30 elevbehandlinger.
- Det tager tid at gennemføre uddannelsen og jeg forventer at afslutte den om to år. Heldigvis kan jeg langsomt bruge det jeg allerede har lært i min daglige praksis og det har flere af mine klienter allerede bemærket, griner hun hjerteligt.
Når Saara ser tilbage på de første 10 år som selvstændig massør i Gedved, synes hun at det er det bedste arbejde hun har haft og hun er klar til at tage de næste ti år med.
Saaras virksomhed hedder Massage Med Nærvær og dem som har fået en omgang velvære i Gedved, ved at selvom hun kan virke blid, så får hun løsnet op de rigtige steder.