Bestige Sukkertoppen



Sukkertoppen er 108 m høj. Der er vid udsigt over Mossø, Salten Langsø og Gudenådalen. Naturforeningen for Gedved og Omegn arrangerer tur derop torsdag den 21. maj kl. 19 fra P-pladsen på Vilholtvej. Alle er velkomne. Først vandrer vi over engen ved Gudenåen og ser på de mange blomster og hører fuglesangen. Så krydser vi Gudenåen på en bro og stiger 84 m op til toppen ad en bekvem vej. Først går vi i skoven, siden når vi toppen, hvor skoven er ryddet og udsigten god. Turen varer ca. 2 timer.
 Her sker naturpleje, så landskabet holdes åbent. Den varetages af turens leder, Frida Franko Dossar fra Horsens Kommune. Hun fortæller hvordan naturplejen foregår og nødvendigheden af den.
 Hvorfor hedder bakken Sukkertoppen? For 100-150 år siden var den en bakke uden træer. Der var skred nær bakketoppen, og derved blottedes grovkornet, hvidt sand. Det glimtede i solen ligesom sukker, og derved fik bakken sit navn.
 Den store bakke med Sukkertoppen var oprindeligt et stort, hvælvet bakkeparti. Smeltevand fra sne og stærk regn har skåret dybe og stejle dale i bakken, så den er blevet et særpræget landskab.
 Gudenåen flyder rundt om Sukkertoppen. Fra broen, hvor vi krydser åen, løber den i sit naturlige leje, men ca. 200 m fra broen løber den ind i en kanal, der fører åen op på siden af bakken og videre til Klostermølle ved Mossø. Kanalen blev bygget af Øm Klosters munke, der ønskede en faldhøjde på 5 meter ved Mossø. Her byggede de en vandmølle omkring år 1200, og den og dens efterfølgere udnyttede vandkraften i godt 700 år indtil 1972. Klosteret er væk, men kanalen og faldet ved møllen består.
 Fra Sukkertoppen ser vi det gamle løb af Gudenåen. Den hedder Døde Å, men fører dog vand. Den flyder midt i det delta, som åen selv har lavet i Mossø. Deltaet afgræsses af køer og er rigt på blomster.
 De mange søer omkring Sukkertoppen blev til, da Istidens sidste is smeltede. Isen havde dækket store dele af området, og strandede isbjerge lå i dalen, hvor Mossø, Salten Langsø og alle småsøerne lå. Da isen var smeltet - det varede flere tusinde år - lå der søer på isens plads. Man kan stadig se omridset af isklumperne i søernes form.
 Landskabet er dramatisk. Det bliver passet godt, og der er mange oplevelser at hente.

Løbende annoncer

 

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025