Efter et 12 ugers forløb med træningsprogrammet DigiRehab kan 72-årige Arne Mensing selv gå i bad, gøre rent og handle ind uden brug af el-scooter.
Det var Arnes hjemmehjælper Elza Nikontovic, der præsenterede ham for det digitale træningsprogram. Som noget nyt i Horsens Kommune kan borgere, der modtager hjemmepleje blive tilbudt træning hjemme, hvis det forventes, der er et forbedringspotentiale eller hvis borgerne via træning kan undgå at få behov for mere hjælp. Hjemmehjælperen screener borgerens fysiske funktioner, og DigiRehab systemet laver ud fra oplysningerne et skræddersyet træningsprogram:
- Jeg har trænet to gange om ugen i 20 minutter sammen med Elza. Vi har lavet mange forskellige øvelser. I begyndelsen var øvelserne lidt hårde, men jeg kunne mærke, at jeg fik mere energi og hurtigt gjorde fremskridt. Det motiverede mig til at fortsætte med træningen, siger Arne John Mensing.
Inden Arne begyndte at lave øvelserne, fik han hjælp til at gå i bad, vaske tøj, gøre rent, og han måtte bruge el-scooter, når han skulle ud at handle. Efter han har færdiggjort træningsprogrammet, kan han udføre alle de praktiske ting i hjemmet. Nu får han kun hjælp fra hjemmeplejen i forbindelse med sin stomi. Resten klarer han selv:
- Det giver en dejlig frihed selv at kunne klare dagligdagsting i sit eget tempo. Man er ikke afhængig af, at andre skal komme og hjælpe én. Jeg er også blevet meget bedre til at klare trapperne, og når jeg skal ud at handle, kan jeg nøjes med at bruge min rollator. Det betyder meget for mig at være mere selvhjulpen og have større bevægelsesfrihed, udtaler Arne.
Ekstra tid og nærvær sammen med borgerne
Fordelen ved DigiRehab er, at træningen kan foregå i borgers eget hjem. Ofte træner hjemmeplejen med. De 20 minutters træning to gange om ugen ligger ud over den almene pleje, så medarbejderne får både ekstra tid sammen med borgerne, og også mulighed for selv at få rørt kroppen:
- Det giver nogle gode grin og mere nærvær med borgerne, når jeg træner sammen med dem. Jeg træner selv i min fritid, og det var også én af grundene til, at jeg sagde ja til at være den del af teamet, som skal bruge DigiRehab i arbejdet. Jeg er positiv overrasket over, hvor nemt det har været at anvende. Det er også smart, at systemet viser, hvordan det går med den enkeltes træning, så andre kolleger kan se udviklingen, hvis de skal træne videre med den pågældende borger, fortæller social- og sundhedshjælper i Vestbyens hjemmepleje, Elza Nikontovic.
Indtil videre har DigiRehab været afprøvet på tre udvalgte hjemmeplejegrupper - to kommunale og én privat. Evalueringen fra pilotprojektet har vist så positive resultater, både for borgere og medarbejdere, at Horsens Kommune har besluttet at udrulle det digitale træningsprogram i alle hjemmeplejegrupper fra medio april.
Arne er færdig med forløbet nu, men har ikke mistet motivationen eller lysten til at træne videre selv:
- Min svigersøn har lavet en træningsskammel til mig, som jeg anvender flittigt. Jeg laver også mange af de andre øvelser, som jeg lærte at bruge via DigiRehab. Om lidt skal jeg ud at handle - og det bliver uden brug af el-scooter, slutter Arne med et smil.