Alle sognene i Horsens Provsti lægger ud med orienteringsmøder, de fleste tirsdag 14. maj
Af Christian Rimestad
2024 bliver et valgår. Og så tænker du måske umiddelbart på Folketinget eller byrådet.
Men nej. Det handler i stedet om de 1919 menighedsråd, som tager vare på det kirkelige liv i Danmarks 2158 sogne. Og ikke mindst de 30 sogne i Horsens Provsti, som rent geografisk stort set svarer til Horsens Kommune.
Startskuddet lyder tirsdag 14. maj, når de fleste af menighedsrådene inviterer til orienteringsmøde, sådan som reglerne for det kommende valg påbyder. Et par stykker - Tyrsted-Uth og Nim-Underup - venter af praktiske årsager til onsdag 15. maj.
Selve valget finder sted i efteråret og indledes tirsdag 17. september, hvor der holdes såkaldt valgforsamling med henblik på at sammensætte kandidatlister.
Alt det, som venter forude
I første omgang gælder det dog orienteringsmøderne 14. og 15. maj. Her vil de nuværende menighedsråd orientere om arbejdet siden valget i 2020 og om de opgaver, som venter forude. Her kan du også få et indblik i sognets økonomi.
Desuden vil der blive orienteret om det kommende valg, om datoer og regler for valgforsamlingen, om opstilling af kandidatlister og om, hvordan man stiller op.
Til såvel orienteringsmøderne som valgforsamlingerne er alle medlemmer af folkekirken velkomne.
Stilfærdigt eller…
Typisk er valget af nye menighedsråd en stilfærdig affære. Ved valget i 2020 gjaldt det for alle sogne i Horsens Provsti, at der ikke indkom andre kandidatlister end dem, som blev sat sammen på valgforsamlingerne. Disse kandidater endte derfor med at udgøre de nye menighedsråd. Hvormed også er sagt, at går du med tanker om at stille op, er det vigtigt at møde op til valgforsamlingen.
Det samme gælder, hvis du vil have indflydelse på, hvem der bliver stillet op.
Det sidste ord siges ikke på valgforsamlingen. Efterfølgende er der mulighed for, at du eller andre opstiller deres egen kandidatliste. Listen skal senest 15. oktober afleveres til den lokale valgbestyrelse. Hvis det sker, følger tirsdag 19. november et såkaldt afstemningsvalg, der afvikles på samme måde som et kommunal- eller folketingsvalg.
Alt sammen leder det frem til første søndag i advent - i år søndag 1. december. Da tager de nye menighedsråd over.
Menighedsrådets opgaver
Sagt helt kort er medlemmerne af menighedsrådene folkekirkens demokratisk valgte tillidsfolk. De har som opgave at tage vare på det kirkelige liv i sognene i et tæt og meningsgivende samarbejde med lokalsamfundet som f.eks. skoler, kulturinstitutioner og sociale tilbud. Eller lidt mere officielt udtrykt: at lede og administrere kirkens daglige drift og aktiviteter.
Alt efter sognets størrelse vil menighedsrådet bestå af seks til 20 medlemmer, der typisk vælges for en fireårig periode.
Menighedsrådet har ansvar for det kirkelige liv og kirkens aktiviteter, kulturarven i form af kirkerne og andre bygninger, kirkegårdene, ledelsen af de ansatte (minus præsterne) og kirkens økonomi. Det hele i et positivt samspil med lokalsamfundet.
Det betyder, at du som menighedsrådsmedlem har mulighed for ikke kun at bidrage til det kirkelige fællesskab, men også kan udfordre dig selv. Du kan bare spørge medlemmerne af rådet i dit sogn - de vil med garanti svare, at de finder arbejdet både meningsfyldt og personligt givende.