Kortet viser, hvor stien mellem Søvind og Hundslund går. Kort: Horsens Kommune.
Ambitiøst natursamarbejde mellem Odder, Horsens og Hedensted kommuner rykker et skridt nærmere at kunne realisere en stiforbindelse hele vejen rundt omkring Horsens Fjord. Det markeres torsdag den 13. december.
Det skal være nemmere at få adgang til Horsens Fjord og områderne omkring, så flere får glæde af de store værdier, fjorden byder på. Det er et af målene i det tværkommunale samarbejde "Naturområde Horsens Fjord", som Odder, Horsens og Hedensted kommuner har indgået.
Et af forslagene i samarbejdet er at anlægge en stiforbindelse, der forbinder Horsens Fjord-området på tværs af de tre kommuner, og her bliver der nu taget et vigtigt skridt.
Torsdag den 13. december 2018 kl. 11 indvier Uffe Jensen, borgmester i Odder Kommune, og Peter Sørensen, borgmester i Horsens Kommune, et skolespor mellem Søvind og Hundslund skoler. Det sker, hvor stien krydser grænsen mellem de to kommuner, og alle interesserede er velkomne til at deltage. Interesserede kan inden indvielsen deltage i vandreture ad den nye sti fra Søvind og Hundslund skoler og op til indvielsesstedet. Begge ture begynder kl. 10.
Den nye sti er 5,3 km, men har en stor betydning i det store billede. Med åbningen af stien bliver det nemlig efterfølgende muligt at afmærke en sti hele vejen fra Odder til Horsens.
"Der er et stort udviklingsperspektiv i stien, fordi den betyder, at der i natursamarbejdet på tværs af vores tre kommuner nu kan arbejdes videre med en sti, der går fra Odder til Horsens og på sigt forhåbentlig helt til Hedensted Kommune. En sti hele vejen omkring fjorden vil give borgerne adgang til en masse skøn natur og rekreative muligheder", siger Peter Sørensen, borgmester i Horsens Kommune.
Her gik kun kongen på jagt
Stien, som er en trampesti, bliver kaldt et skolespor, fordi den forbinder to skoler. Konceptet om skolespor er udviklet af projektet "Spor i Landskabet". På stien kan man se en såkaldt "vildtbanesten", som fra midten af 1700-tallet angav grænserne for de områder, hvor kun kongen havde ret til at drive jagt.
Stien er blevet til, efter en gruppe lodsejere har sagt ja til, at stien må afmærkes i markskel på deres jord. Da stien skulle afmærkes, trak frivillige fra lokalrådene i Søvind og Hundslund i arbejdstøjet.
"Åbningen af stien er et rigtig godt eksempel på, hvordan udviklingen af samarbejdet i "Naturområde Horsens Fjord " kan give masser af merværdi både lokalt, men også for andre, som kan få glæde af den skønne natur omkring fjorden. Desuden er den her sti et eksempel på, hvad vi kan opnå, når frivillige giver en hånd med, og vi håber, at andre lokale vil være med til at udvikle det store naturprojekt", siger Uffe Jensen, borgmester i Odder Kommune.
Byrådene i alle de tre kommuner har i deres budgetter for 2019 hver afsat 250.000 kr. til at arbejde videre med naturprojektet. Hele naturprojektet er født af lokale ildsjæle, der har et indgående kendskab til fjorden og området omkring.
Hvis man vil deltage i indvielsen uden at gå med på en af de to vandreture, er man velkommen kl. 11 ved de to vindmøller mellem Søvind og Hundslund. Efter Søvind fortsættes ad Oddervej, til der kommer en grusvej på venstre hånd op til møllerne, hvor der er mulighed for parkering.