Alternativets første anbefaling til regeringen ved mandagens møde på Marienborg var, at regeringen bør genåbne den europapolitiske aftale, så forligskredsen kan blive udvidet fra de nuværende fem partier til at være mere inkluderende, forklarer Rasmus Nordqvist:
”Der er behov for en opdatering af processerne omkring Danmarks EU-politik. I min optik bør Europaudvalget først vedtage forhandlingsmandater efter indstilling fra fagudvalget og regeringen. Europaudvalget kan beslutte, at vigtigere sager skal behandles og vedtages af selve Folketinget,” siger Rasmus Nordqvist og fortsætter:
”I mine øjne burde alle Folketingets fagudvalg og partier udstyres med EU-konsulenter, som kan hjælpe de folkevalgte. De folkevalgte skal også have et rejsebudget som i Tyskland, så danske folkevalgte kan være med til at virke for danske mærkesager ved at skabe samarbejder i Europa-Parlamentet og de nationale parlamenter. Derudover skal folketingsmedlemmerne have fuld adgang til alle forhandlingsdokumenter.”
Herudover vil Alternativet lægge vægt på, at Danmark også fremover er tilknyttet det fælles, europæiske politisamarbejde. Det vigtige er dog, at den just afsluttede folkeafstemning giver anledning til, at regeringen igangsætter en bred, folkelig debat, og først herefter tager stilling til, om Danmark skal gå efter en parallelaftale eller en tilvalgsordning, forklarer Rasmus Nordqvist.
”Alt andet vil i min optik udtrykke, at man ikke tager folkeafstemningen alvorligt og dermed ende som ren symptombehandling. Regeringen bør tage sig god tid til at få talt afstemningen ordentligt igennem, fordi det er tydeligt, at der blev givet mange forskellige nej’er og ja’er, og disse skal rummes i det fremadrettede arbejde,” afslutter Rasmus Nordqvist.
Alternativets oplæg til regeringen:
Der bør tages initiativ til en større folkelig debat om EU og internationalt samarbejde
Forhandling af en bred og favnene europapolitisk aftale mellem alle Folketingets partier
Ændring af Folketingets arbejdsgange ved EU-politiske spørgsmål.