Sådan undgår du at blive snydt på nettet



(arkivfoto)

Nettet er fyldt med svindlere, der på den ene eller den anden måde forsøger at snyde intetanende ofre med løfter om corona-vacciner, penge eller romantik. Bitdefenders sikkerhedsekspert Liviu Arsene giver dig her en liste over de mest normale svindelnumre, du skal være opmærksom på, og råd til hvordan du undgår at blive snydt af dem.

Internettet er fyldt med svindelnumre, og mange af dem er desværre så smarte, at enhver kan være uheldig og blive snydt. Men med en smule viden og gode råd i lommen, så vil du stå meget stærkere, hvis du en dag står over for et af svindelnumrene. Derfor har Bitdefenders sikkerhedsekspert samlet et overblik over den online svindel, der rammer flest i øjeblikket, efterfulgt af en række gode råd til hvordan du passer på dig selv, dine oplysninger og dine penge, når du er online.

Corona-relateret svindel er stadig en stor trussel

Bitdefenders seneste telemetri viser, at 61,68% af alle corona-relaterede mails den 26. februar var spam. De kriminelle bruger altså stadig i stor stil pandemien til at snyde deres ofre. Nu, hvor vaccine-udrulningen er i fuld gang i mange lande, kan svindlen f.eks. bestå af løftet om at komme foran i køen, hvis du udfylder en formular med personlige oplysninger eller betaler et mindre beløb i forskud.

Svindlerne er også blevet så dygtige til at efterligne hjemmesider fra officielle organisationer, som fx en offentlig styrelse, at svindlerne forsøger at snyde dig med tilbud om offentlig støtte i en svær tid, hvis blot du udfylder bl.a. dine bankoplysninger på en hjemmeside, der til forveksling ligner den ægte vare.

Så længe corona-pandemien varer ved, vil svindlerne forsøge at udnytte almindelige menneskers ulykke til egen vinding.

Clickbait og frygt

Hver eneste dag lander milliarder af uønskede mails i indbakker verden over. Nogle af dem er harmløse reklamer. Andre er fra kriminelle, der udsender i massevis af phishing-mails, der har til formål at snyde modtageren til at trykke på et link eller en vedhæftning, som indeholder malware.

De fleste af os mener nok selv, at vi aldrig ville falde for sådan et nummer. Men med clickbait og frygt lykkes det stadig de kriminelle at lokke folk i fælden. De fleste af os har nok oplevet at klikke på en nyhedshistorie som “Du gætter aldrig, hvordan denne hund fandt sin ejer” eller lignende, fordi vi var nysgerrige efter at få svaret. Det er det samme trick, de kriminelle kan finde på at bruge til at få dig til at åbne en mail og trykke på et link eller en vedhæftning.

En anden metode, de kriminelle bruger, er at tale til din frygt. Det kan være noget i stil med “Din computer er blevet inficeret med virus. Tryk her for at få den fjernet.” Eller “En sjælden sygdom er i omløb i dit lokalområde. Se her, hvordan du beskytter dig!” Kun de kriminelles fantasi sætter grænsen for, hvilke usande advarsler og løfter du kan risikere at modtage i din mail indbakke.

Et lotteri med dine oplysninger som indsats

Du har sandsynligvis set sætningen før: “Tillykke! Du har vundet!” Det falske lotteri er ikke nyt, men svindelnummeret fungerer i bedste velgående, da folk stadig falder for det. For hvad nu hvis jeg har vundet? Før du ved af det, er du dog blevet franarret dine personlige oplysninger, bankoplysninger eller forskudsbeløb, som bagmændene påstår, at de skal bruge for at kunne udbetale din gevinst. En gevinst du aldrig får at se.

Det ligner en mail fra din bank, men...

De kriminelle er efterhånden blevet ekstremt dygtige til at efterligne banker og andre finansielle institutioner. De bruger phishing-mails og hjemmesider med alle de rigtige logoer, skrifttyper og farvetemaer til at snyde folk til at tro, at det er den ægte vare.

Du kan f.eks. risikere at modtage en mail fra, hvad der ser ud til at være en velkendt bank, der fortæller dig, at din konto er blevet lukket. Du vil derudover blive bedt om at udfylde dine oplysninger for at få kontoen åbnet igen. Oplysninger de kriminelle efterfølgende bruger til at stjæle penge fra din konto, hvis ikke de i stedet sælger oplysninger til højestbydende på det mørke net.

“Er du også ensom?”

Nogle svindlere går så langt, som til at udnytte folks søgen efter kærlighed eller socialt samvær, for at snyde ofrene for deres penge. Mellem den 22. og 23. februar var 20% af de mails, der blev fanget af spamfiltre, relaterede til online dating, ifølge Bitdefenders telemetri.

Pandemien og manges medfølgende isolation fra omverdenen har betydet, at online dating er blevet den primære vej til at møde nye bekendtskaber. Men ikke alle er, hvem de udgiver sig for at være. Der er svindlere, som skaber falske profiler og udnytter deres ofres sårbarheder til at opnå deres tillid. Tilliden bruger de derefter til at bede om penge eller andre ting. De værste kan endda finde på at afpresse dig, hvis du har fortalt dem noget fortroligt.

Sådan holder du svindlerne fra døren

At vide hvordan svindelnumrene ser ud, er det første skridt på vejen til at undgå at blive deres offer. Men der er en række ting, du selv kan gøre, som hjælper med at beskytte dig mod at blive et offer for en skrupelløs kriminel i cyberspace:

  • Giv ikke dine oplysninger væk, uden først at tænke over om det er nødvendigt – Med det simple spørgsmål: “Hvorfor har de brug for mine oplysninger?” kan du ofte nå at stoppe dig selv, inden du giver dine personlige eller finansielle oplysninger væk til fremmede, der ikke vil dig noget godt. Om det er til en konkurrence eller et nyt digitalt bekendtskab, så spørg dig selv om, hvad det egentlig er, de vil med dine oplysninger, og om det virkelig er risikoen værd at give informationen væk. Hvis du modtager en mail, en SMS eller et telefonopkald fra nogle, der udgiver sig for at være fra din bank eller en anden officiel instans, så lad være med at give dem dine oplysninger med det samme, men vend tilbage til dem gennem de officielle kanaler, såsom deres hjemmeside eller de kontaktoplysninger, der står dér.
  • Vær på vagt overfor mennesker, du møder online – Mange af de mennesker, vi møder på internettet, er helt almindelige brugere som os selv. Men der er desværre nogle, der har lyssky hensigter. Så tænk på dine nye bekendtskaber som mennesker, du lige har mødt på gaden: ville du f.eks. fortælle dem, hvor mange penge du har i banken? Om du er lykkeligt gift? Hvad dine børn hedder? Vær opmærksom på, hvad du bliver spurgt om, og om vedkommende taler dig efter munden for at opnå din tillid. Hvis du har mødt nogle gennem en app, så foreslå at I mødes fysisk, inden du giver dit telefonnummer eller mailadresse til vedkommende. Ofte vil svindlere forsøge at flytte “forholdet” fra en app eller online platform ved netop at bede om dit nummer og din mail.
  • Stol ikke på reklamer og tilbud du ser på sociale medier – De sociale medier er et rent slaraffenland for svindlere. Hvad end det er et tilbud fra en side eller en reklame med et tilbud, du synes er interessant, så slå bremserne i, før du svinger Dankortet. For selvom tilbuddet ser reelt nok ud, så kan det sagtens være lavet af en svindler, der har kopieret en virkelig forhandler eller bruger deres salgsmetoder som inspiration til at skabe en falsk onlinebutik. Start med at søge på nettet for at finde ud af, hvad andre har af oplevelser med forhandleren, da dette som regel hurtigt vil afsløre, hvis det er en falsk butik. Leder din søgning dig til en hjemmeside, der ser reel nok ud, så slå den op på emaerket.dk, som fortæller dig, om en webbutik er sikker at bruge. Det er også hos e-mærket, du kan anmelde evt. fup-butikker, du støder på.
  • Kontrollér grammatikken og afsenderens mailadresse - Svindlerne er blevet bedre til at bruge specifik lingo, der passer til den afsender, svindlerne udgiver sig for at være. Men at kontrollere om grammatikken er korrekt, og om mailadressen stemmer overens med, hvem afsenderen udgiver sig for at være, er stadig to af de bedste metoder til hurtigt at spotte et forsøg på svindel.
  • Åbn ikke vedhæftede filer – Om det er en mail fra en ukendt afsender eller fra din gamle moster, så lad være med at åbne filer, der er vedhæftet mailen. Også selvom der står, at det er en regning, der skal betales med det samme, eller noget i samme stil, som siger at du skal handle med det samme. Filerne kan indeholde en lang række af ondsindede programmer, som du på ingen måde ønsker at inficere din enhed med. Og den bedste måde at undgå det er ved kun at åbne filer, som du fuldt ud stoler på og forventer at modtage.
  • Brug en sikkerhedsløsning – Skulle uheldet være ude, så sørg for at have installeret en sikkerhedsløsning, der kan beskytte dig mod både svindel, phishing-angreb og malware.
Bitdefender

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Horsens Rey 24 - Behind The Scenes
24. sep 2024