
Her ses nogle af de aktive ildsjæle. Børnene Pil og Emil Pedersen og fra venstre Sol Laursen, Else Møller Jensen, Verner Pedersen, Steen Sørensen, Kenni Christiansen og Anette Kristensen.
I Sejet spørger beboerne ikke deres nabo, om de må låne plæneklipperen. De tager den bare.
Måske et banalt men alligevel meget godt eksempel på sammenholdet i den lille landsby lidt syd for Horsens.
Her er så godt som alle på en eller anden måde involveret i deres by - på godt og ondt.
Og der er grøde i tingene derude. Byen har i mange år haft en Borgerforening, der stod bag arrangementer på skolen. Og i 2013 blev Borgerforeningen suppleret af endnu en forening: Sejet Kultur- og Forsamlingshus.
- Vi kunne ikke længere være på skolen i samme udstrækning som før, så vi måtte gøre noget, fortæller Anette Kristensen, der er formand for Sejet Kultur- og Forsamlingshus. Hendes mand, Erik Kristensen, er også aktiv i det lille samfund som repræsentant i Landsbyrådet, der er bindeled mellem de små landsbyer og Horsens Kommune.
Én stor bestyrelse og rammen er den tidligere Sejet Kro
Borgerne i Sejet fik ret hurtigt kig på kroen som en mulig ramme for fremtidige aktiviteter. Sejet Kro serverer udelukkende mad ud af huset og drives ikke længere som en traditionel kro.
Og samtidig med at der blev kigget på egnede lokaler, begyndte idéerne til en helt ny forening altså også at spire.
- Dét med at danne en ny forening er ikke noget, man lige gør på en time. Ganske vist faldt rammerne nogenlunde hurtigt på plads, men der skulle jo også puttes noget i dem. Det holdt vi en del møder om, fortæller Anette Kristensen.
Møderne bar frugt. Alle mulige idéer fra kortspil, foredrag, musik og lektiecafé til edb, loppemarked og sodavandsdiskotek kom på bordet. Og mange er i dag ført ud i livet.
Så mange aktiviteter kræver naturligvis, at borgerne er villige til at bestille noget. Heller ikke dét skorter det på, for som én af dem udtrykker det: hele byen er én stor bestyrelse.
Mindsker risiko for kaosSammenholdet afspejles blandt andet i de mange arbejdsgrupper. En gruppe stiller for eksempel borde og stole op, en anden tager sig af rengøring, kagebagning, vask af vinduer, salg af medlemskort, markedsføring og meget mere. Rent praktisk melder beboerne sig til den arbejdsgruppe, de føler mest for på det aktuelle tidspunkt.
Succesen med den nye forening kan blandt andet tilskrives en organisationsmodel, der tilstræber en flad struktur – alle har noget at skulle have sagt – samt uddelegeringen af opgaver. For at mindske risikoen for kaos i planlægningen af de mange aktiviteter er der desuden koblet en tovholder på hver arbejdsgruppe.
- Hvis medlemmerne af bestyrelsen skulle tage al slæbet, hver gang der var et arrangement, risikerede entusiasmen hurtigt at dale. Men ved at organisere os på en fleksibel måde, sikrer vi, at byens borgere får ejerskab til de sociale aktiviteter - og holder liv i lysten til at bevare det, mener Anette Kristensen.
Sejet er – ligesom 12 andre landsbyer i Horsens Kommune – medlem af Landsbyrådet.
Formålet med Landsbyrådet – udover erfaringsudveksling landsbyerne imellem – er at bevilge midler til projekter.
I Sejet har Landsbyrådet blandt andet bevilget penge til halvtaget på sportspladsen, Pære Alléen, førstehjælpskursus i brug af hjertestarter og en printer til brug for alle.
Horsens Byråd bevilger årligt ca. 230.000 kr. til Landsbyrådet.