Søren Jochumsen er født i Nakskov 1955 og dialekten er efterhånden modificeret efter mange år i Jylland, og Søren mener man vil nok grine af den på Lolland nu.
Søren Jochumsen er født i Nakskov 1955 og dialekten er efterhånden modificeret efter mange år i Jylland, og Søren mener man vil nok grine af den på Lolland nu.
Hans far var skomager og havde butik i Nakskov, og moren var kogekone. Familien boede ude på landet på et husmandssted og det var i teenageårene musikken kom ind i hans liv, og Søren fortæller om sin barndom:
- Vi hørte altid Giro 413 og så Tysk fjernsyn. Jeg var glad for at synge i skolen hvor jeg også gik til mandolinspil. En af mine kammerater fik skaffet sig en guitar og vi fik lært nogle akkorder på den og var ligesom i gang.
Søren lyttede til mange musikere i sin ungdom og var vild med Johnny Cash, Donovan, Leonard Cohen, Bob Dylan og Merle Haggard som er countrysanger.
- Jeg hørte også country og western musik, men var lidt flov over det… for det var jo ikke velset blandt kammeraterne, men det er jeg kommet over. Specielt den amerikanske countrymusiker Merle Haggard var en af mine ynglinge fra begyndelsen.
Danske tekster kan noget
Senere fik de danske tekster overtaget når Søren selv skulle spille og synge – Sebastian var en af de første han fik øje på og som han stadig sætter stor pris på. Søren opdagede at danske tekster kunne være noget helt andet end den Dansk Top lyrik han var vokset op med.
- Sebastian bliver jeg aldrig færdig med at høre på eller med at spille hans sange. C.V. Jørgensen er også en af de store som jeg har lyttet meget til, fortæller han glad.
Efter gymnasiet (mat/fys) som 20-årig flytter Søren hjemmefra og begynder på læreruddannelsen i Vordingborg i 1975. Her gik han i et år og fandt ud af, at han ikke skulle være lærer – han ville hellere læse datalogi og spørgsmålet var bare i hvilken by:
- Min daværende kone ville ikke flytte til Odense og jeg ville ikke flytte til København, så faldt valget på Aarhus Universitet. Her gik jeg et år, men musikken spillede stadig ind og jeg tog rundt på spillestederne i byen… det betød at jeg måtte tage en beslutning.
Gedved seminarium dengang
Søren stoppede på universitetet og i 1977 fortsatte han sin læreruddannelse på Gedved Seminarium og bor stadig tæt ved lidt udenfor byen. Søren lærte meget af sine tre år på seminariet i Gedved og ved at det har givet ham, hans musikalske ballast som han stadig nyder godt af mere end 40 år senere.
- Jeg blev færdiguddannet som lærer, men det var ikke nemt at få jobs og jeg havde lidt vikariater rundt omkring, blandt andet på Hovedgård skole. Jeg havde ikke glemt computerne fra universitetet og tog uddannelsen som edb-assistent og brugte tiden bagefter på at programmere computere… og jeg havde også mit eget firma i nogle år.
I forbindelse med en edb-opgave for EI-Centret i Horsens, fik Søren nogle vikartimer på skolen og pludselig stod han med dobbeltarbejde i sit eget firma og på skolen. På et tidspunkt måtte han vælge og valget var at lukke firmaet ned, og koncentrere sig som at undervise. Søren underviste i edb og i dag er det matematik han lærer de unge mennesker på VIA i Horsens.
Musikken fylder meget
Søren Jochumsen har spillet i bands men det blev ikke til så meget og i dag spiller han mest alene, og kommer ud i forskellige sammenhænge. Blandt andet nyder lokalsamfundet og Seminariet i Gedved ofte godt af Søren og hans guitar.
Det som fylder det meste musikalsk, er rollen som koncertarrangør, hvor han i dag står for at etablere kontakt til orkestrene som spiller i Gedved Musikforening.
- Allerede mens jeg boede i Nakskov blev jeg involveret i at booke musik. Der var startet et vise-værtshus i byen, og her kom jeg med i bestyrelsen og var med til at afholde koncerter hver anden fredag. Det var her jeg fik øjnene op for live musik, og mødte kunstnere som Sebastian, Lasse Helner, Erik Grip og Eddie Skoller. Disse kontakter kan jeg stadig trække på den dag i dag.
I slutningen af 1970’erne mens Søren gik på seminariet i Gedved blev han medlem af bestyrelsen i Musik og Ungdom i Horsens hvor den nu kendte guitarist Hans Theessink var formand – en post Søren overtog senere. Arbejdet i foreningen var at arrangere koncerter og ringe rundt til musikbureauerne og få aftaler i stand.
- Jeg var også med til at starte FAJABEFA i Horsens, Foreningen af Jazz-, Beat- og Folkemusikamatører, og var den første formand i Horsens. Her forsøgte vi at skaffe og etablere øvelokaler til musikerne i byen. Vi lavede blandt andet koncerter på Langelinie og på Kilden hvor der var fuldt hus.
Guitaren følger med overalt
Søren har altid haft sin guitar lige ved hånden og den har nogle gange været en trøst for ham. Det at sætte sig og spille og synge en enkelt sang, giver ny energi når han har været træt, og han fortæller om sin ungdomsdrøm:
- Som ung legede jeg med tanken om at blive musiker og musiklærer, men mit talent rakte bare ikke langt nok. I en årrække arbejdede jeg og spillede kun for sjov, men for ca. 10 år siden kom Gedved Musikforening ind i min verden. Glæden ved at spille musik er stadig intakt.
Omkring 2008 blev Søren opfordret af sin nabo Henning til at være med i arbejdet ved Gedved Lokalråd, selvom han ikke ville indblandes i politik. Her mødte han en masse nye mennesker og fik masser af indtryk. På samme tid lukkede seminariet i Gedved og lokalrådet ville for alt i verden undgå at bygningerne kom til at stå tomme og lokale kræfter arbejdede på at etablere en håndværker efterskole i bygningerne, men det blev ikke til noget.
Gedved Musikforening fødes
Samtidig fik man lov til at låne seminariets ”Musikhus” kvit og frit af CASA, og der blev indkaldt til en stiftende generalforsamling, hvor man skulle drøfte hvordan man kunne udnytte lokalerne:
- Der mødte heldigvis mange glade musikinteresserede mennesker op til generalforsamlingen. Vi fik nedsat en bestyrelse og jeg ville ikke være formand... men blev kasserer i stedet for. Det betød også at jeg trak mig fra lokalrådet.
Man havde musik i lokalerne i tre år og der var planer om at udleje lokaler som øvelokaler til orkestre, så de ikke skulle stå tomme mellem koncerterne. Gedved Musikforening kan fejre 10-års jubilæum 6. oktober 2021 og man arbejder på at få solister og bands som tidligere har optrådt i Gedved Musikforening til at komme og være med til at fejre den runde fødselsdag.
Efter ca. tre år i ”Musikhuset” rykkede man koncertaktiviteterne længere hen ad gaden og ind i det gamle seminarium og havde åbningskoncerter med Lene Siel og Marie Carmen Koppel:
- I begyndelsen efter vi var flyttet til medborgerhuset planlagde vi kun en koncert ad gangen, men de sidste 2 – 3 år har vi planlagt seks måneder ad gangen, og det kan publikum godt lide. Desværre blev vores forårsprogram slået af banen da Coronaen kom. Men vi har planlagt efterårets program og heldigvis er bestyrelsen rigtig god, selvom vi sagtens kan blive uenige om hvad der er god musik, griner Søren.
Vil være et kendt spillested
I bestyrelsen har man delt kontakten til musikbureauerne mellem sig når der skal indhentes tilbud på orkestre og laves kontrakter. Ofte sker det også, at musikerne selv kontakter foreningen efter en koncert, da stedet og stemningen på det gamle seminarium er helt speciel, hvilket Søren Jochumsen og bestyrelsen er meget bevidst om:
- Vi er meget bevidste om at give kunstnerne en god oplevelse når de er hos os. Vores filosofi er, at hvis de har en god oplevelse, så har publikum også en god oplevelse. Vi kræser om musikerne selv om rammerne ikke er helt nye længere. Vi håber på at vi som spillested også bliver mere kendt i musikerkredse.
Søren Jochumsen og bestyrelsen glæder sig til at musikken igen kommer tilbage til Gedved og ved genåbningskoncerten 28. august kommer Anne Dorte Michelsen på scenen som den første. I efteråret kommer også Van the Man Band, Esben Kronborg og årets julekoncert.