Horsens Marineforenings formand Britt Andersen og chefen for Gunnar Thorson Niels Strandbygaard, ved kransenedlæggelse. (Foto Arendina Post de Jong)
Horsens Marineforening kunne 11. november fejre sin 100-års fødselsdag. Dette skete med en række arrangementer i foreningens lokaler og rundt om i Horsens by. Dagen begyndte med at miljøskibet Gunnar Thorsson anløb Horsens havn.
Af Jørn Kildall
Fotos Jens Jessen og Arendina Post de Jong
Marineforeningen for Horsens og Omegn blev stiftet for 100 års siden, 11. november 1922, på en generalforsamling i Håndværkerforeningen. Marineforeningen er landsdækkende og har 76 lokale afdelinger, hvoraf Horsens Marineforening er en af dem.
Marineforeningen i Horsens har ved årets begyndelse 7957 medlemmer på landsplan, i Horsens er tallet omkring 60 medlemmer.
Medlemmerne er en blanding af tidligere orlogsgaster, sømænd fra handelsflåden og folk fra marinehjemmeværnet. Foreningen havde planlagt en række af aktiviteter og allerede fra morgenstunden anløb miljøskibet Gunnar Thorson Horsens havn.
Efter middag var der reception i Marineforeningens lokaler på havnen her talte Formand Britt Abild Andersen om foreningens hundredårige virke.
Miljøskiber Gunnar Thorson. (Foto Arendina Post de Jong)
Gunnar Thorson kæmper for det renere miljø
Der var officiel kransenedlægning for sømænd faldet i kamp og der var en særrundvisning på Gunnar Thorsson for foreningens medlemmer, hvor chefen Niels Strandbygaard viste rundt og fortalte om skibet. Der var også mulighed for at byens borgere og andre interesserede kunne få lov til at gå ombord på skibet både lørdag og søndag, og se hvordan et miljøskib arbejder og fungerer.
Søndag fik en af avisens journalister en eksklusiv rundvisning på Gunnar Thorsson af chefen Niels Strandbygård. Skibet er en del af den danske flåde og besætningen og officererne har alle baggrund i det danske søværn og kan hurtigt skifte rundt mellem de forskellige typer skibe som flåden har.
Da de to gasrørledninger North Stream 1 og 2 blev saboteret, var det Gunnar Thorsons opgave at komme til området hurtigst muligt og monitorere eventuelle gas og olieudslip i havområdet, og sørge for at den øvrige skibstrafik ikke kom for tæt på stedet da der kunne være fare for eksplosioner.
Gunnar Thorsons vigtigste våben er ikke kanoner og raketter, men de store havflydespærringer som man har 600 meter af. Skibets kraftige pumper kan suge enhver form for olieforurening op fra havet og man har en kapacitet på mere end 300 kubikmeter ombord på skibet.
Gallafest og levende musik
Om aftenen var der inviteret til gallafest for foreningens medlemmer og særligt indbudte på Oasen, hvor der er blevet serveret en lækker menu og senere blev der spillet op til dans og hyggeligt samvær, og alle kunne se tilbage på en flot afviklet 100-års fødselsdag.
Avisen kipper med flaget og ønsker Horsens Marineforening et stort tillykke med den runde dag.
Chefen for Gunnar Thorson Niels Strandbygaard. (Foto Jens Jessen)