(Arkivfoto)
Nogen siger det første danske sommerhus blev bygget på Bornholm i midten af 1800-tallet af den verdensberømte danske arkitekt Hans Christian Hansen.
Af Per Bonde
Om det er rigtigt, er egentlig lidt ligegyldigt, for under alle omstændigheder var det på det tidspunkt, det bedre borgerskab begyndte at bygge at bygge rustikke fritidshuse nær skov og strand, så man kunne slippe væk fra byens stress og jag. Det var ofte små simple huse, der indbød til afslapning og ophold i naturen.
Det hele var tilfældigt
Der var hverken plan eller organisering i opførelsen af de første sommerhuse. Det var præget af tilfældigheder, hvor sommerhusene blev bygget, og afhang i høj grad af den enkelte bygherres geografiske præferencer.
I mellemkrigstiden blev sommerhusbyggeriet mere organiseret. Lokale myndigheder og driftige private udviklere anlagde sommerhusområder med vejnet og anden infrastruktur. Det var specielt i Nordsjælland og på Lolland Falster, men også på Bornholm og dele af Jylland sommerhusene blomstrede frem.
Flere fik sommerhus
Det var fortsat relativt små rustikke boliger, men de forbedrede transportmuligheder gjorde sommerhusene tilgængelige for en meget større kreds at danskere. Udviklingen accelererede efter 2. verdenskrig, og specielt i 60’erne og 70’erne blev der udstykket rigtig meget jord til sommerhuse.
Hr. og Fru Danmark fik smag på at holde ferie i sommerhus – enten eget eller lejet. Det betød, at der opstod en helt ny branche – nemlig sommerhus udlejningsfirmaer, og det betød også, at mange lokale fastboende i nærheden af sommerhusområderne fandt sig en ny levevej med at servicere de mange turister, der kom til områderne.
(Arkivfoto)
Store sommerhusområder med det hele
På godt og ondt var der nogle steder sat gang i en udvikling, der har skabt, hvad borgerskabet oprindelig søgte væk fra, nemlig støj og larm. Fra vinterens mørke og stilhed, forvandles specielt de store sommerhusområder i Nordsjælland og langs den jyske vestkyst til summende metropoler, med alskens adspredelser, med alt fra minigolf og forretningsliv i dagtimerne til barer og diskoteker i nattelivet.
Heldigvis er det de fleste steder fortsat sammenhold og fællesskab, der præger sommerhusområderne, med stærke grundejerforeninger, der udover de rent praktiske opgaver, også er initiativtager til mange fælles aktiviteter.
Sommerhusene er løbende blev moderniseret, og nogle er blevet opgraderet til helårsboliger – ikke mindst for pensionister – så de er isolerede og benyttes også uden for sommersæsonen.
Sommerhusene lokker turister til landet
Der er i Danmark omkring 250.000 sommerhuse, hvoraf omkring en tredjedel helt eller delvist er udlejningshuse. De mange udlejningshuse lokker rigtig mange udenlandske turister til, og bidrager derfor også godt til Danmarks økonomi.
Sommerhusene er kommet for at blive. Der bliver formentlig ikke mange flere, men dem, der er, vil blive renoveret, ombygget eller udvidet, så de løbende tilpasses de behov, nutidens ejere og gæster stiller til et moderne sommerhus.