Stine Højland og hendes virksomhed ATTER samarbejder med Blå Kors' genbrugsbutikker om at inspirere flere til at give sig i kast med at sy tøj.
Kjoler og flotte sæt syet af brugt sengetøj er blevet til en forretning for 34-årige Stine Højland fra Skanderborg. Hendes virksomhed ATTER har nu indgået et samarbejde med Blå Kors om at udstille sit tøj og sælge sykit i en række af organisationens genbrugsbutikker for at inspirere andre til at tænke bæredygtigt.
Af Blå Kors Danmark
For to år siden tog Stine Højland beslutning om, at hun ikke længere ville købe nyt tøj. Det kunne lyde som et valg, der betød, at hun på et tidspunkt ville løbe tør for kjoler, bukser og anden beklædning, men tværtimod.
Stine Højland fik idéen til i stedet at sy sit eget tøj ud af sengetøj, hun køber i genbrugsbutikker, og startede derfor sin egen virksomhed ATTER, hvor hun i dag lever af at inspirere andre til at sy deres eget tøj.
"Det gik op for mig, at klimakrisen ikke var for sjov. Det er en proces, hvor det starter med at være lidt fluffy. Man kan ikke forholde sig til det. Jo mere viden og information, man bliver bekendt med, jo mere har man lyst til at agere på det. Pludselig var det en motivation for mig, at jeg også har et ansvar," fortæller Stine Højland om beslutningen.
Stine Højland og ATTER har nu indgået et samarbejde med den sociale hjælpeorganisation Blå Kors om at inspirere flere danskere til at få gang i symaskinen og sy tøj af sengetøj eller andre stofrester.
I marts vil derfor man kunne opleve en udstilling i Blå Kors' genbrugsbutikker i Horsens, Herning, Aabenraa og Rødovre, hvor man kan købe Stine Højlands symønstre og sykit sammen med sengetøj og nogle steder også symaskiner.
Fra sengetøj til smarte sæt
"Vi vil rigtig gerne være med til at inspirere vores kunder til at tænkte bæredygtighed og upcycling, og det så vi en god mulighed for sammen med Stine og ATTER. Sengetøj er noget af det, vi oplever, kan være lidt sværere at sælge i genbutikkerne, fordi folk måske har for vane, at sengetøj skal være nyt, så derfor synes vi, det er spændende og overraskende at vise, hvordan et gammel dynebetræk kan blive til et flot sæt med bluse og bukser," siger Kirsten Marie Kragh, som er område- og funktionsleder i Blå Kors Genbrug.
Tanken er også at arrangere workshops i nogle af Blå Kors' genbrugsbutikker, når coronasituationen på et tidspunkt tillader det, så kunderne kan få vejledning til at komme i gang. Indtil da kan de købe mønstre i butikkerne og via ATTER's Instagram-profil, hvorefter man kan få tilsendt en videovejledning, der viser trin for trin, hvordan man kommer i gang.
"Det er en kæmpe tilfredsstillelse for mig at kunne give lysten til at gå en bæredygtig vej og begive sig ud i syverdenen videre til andre. Jeg har virkelig gjort mig umage med, at man skal kunne købe mønstrene og gå i gang med en symaskine, selvom man måske aldrig har syet før. At man sagtens kan lykkedes med det," siger Stine Højland.
Blå Kors udgav også for nyligt et modemagasin, hvor al tøjet var genbrugstøj, for at inspirere endnu flere danske til at se mulighederne i tøj, som andre ikke længere kan bruge.